22 Feb, 2019

HSB gör det igen!

 

Tidigt på det nya milleniet rådde optimism i södra Sverige och HSB skulle bygga landets högsta byggnad. Man anlitade kändisarkitekten Santiago Calatrava och skapelsen Turning Torso stod snart klar. Problemet var bara att ingen ville köpa de dyra bostadsrätter som HSB saluförde. Priser på 2-9 miljoner skrämde på den tiden bort köparna och HSB tog en smäll och behöll huset själva som hyreshus.

Bygget

Men tro inte att det var enda problemet. Nej nej, som så ofta när politiska organisationer är inblandade blev bygget lite dyrare än beräknat. Ca 100 % dyrare närmre bestämt. Men det är ju ändå ändras pengar så det verkar inte bekymra HSB. Sen dess har kåken mer eller mindre ständigt varit till salu men en byggkostnad på ca 1.8 miljarder gör att det varit svårt att räkna hem bygget då buden alltid varit lägre än byggkostnaden.

2019

Idag nås vi av nyheten att HSB köper in 120 bostadsrätter för att rädda nybildade föreningar. De köper för miljoner av medlemmarnas pengar. Vi får hoppas att HSB har en bra plan och att de lyckas med den planen. I fallet Turning Torso har de nu 15 år senare fortfarande inte lyckats...

Förra gången dröjde det några år från HSB:s räddningsauktion till det stora raset. Vi får se om de ligger liknande till i tajmingen nu.

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.