25 Feb, 2019

170 % upp i Skistar!

 

Uppdatering och summering av ena barnportföljen

 

 

Sommaren 2013 hade yngsta sonen lite likvider och det var dags att köpa någon ny aktie då hans portfölj var ganska snedfördelad. I depån fanns bland annat Astra-aktier som gått riktigt bra och växt till nästan 50 % av portföljen. Dags att jämna ut lite tyckte jag. Efter en del diskussion (väldigt kort) föll valet på att ta likviderna och sälja en del av Astra-innehavet och istället köpa Skistar. Den stora fördelen för en 9-åring var att vi skulle få rabatt på liftkorten när vi åkte skidor. Vi försöker åka upp till fjällen 3-4 gånger per säsong och därför var det lätt att se sambandet mellan aktier och skidåkning. Kanske en riktigt dålig analys enligt vissa men ska man försöka få barn intresserade av aktier är det viktigt att lägga upp det pedagogiskt så att de förstår grunderna i det hela. Många vuxna har inte förstått det ens.

Akteiägarrabatt

 

För att åtnjuta Skistars utomordenliga aktieägarrabatt krävs det att man äger 200 aktier och under sommaren 2013 köptes 200 aktier in för 78 respektive 80 kr. Det här var före splitten och de motsvarar följaktligen 39 och 40 kr till dagens kurs. Jag minns inte exakt detaljerna men jag tror att jag fyllde på med några extra kronor för att få till de 200 aktierna. Bättre att lillemannen har 200 aktier än att han har 150 och jag har 50 för då får ingen av oss rabatt. Eftersom rabatten gäller för ”aktieägarens familj” funkar det fint att sonen äger dem. Det har någon enstaka gång (uteslutande i Trysil) varit diskussion om pappa och bror är familj men det har alltid löst sig.

Efter att de 200 aktierna var köpta var det bara att ge sig ut i backarna och även om de svenska fjällen inte riktigt kan mäta sig med Alperna och andra större berg så är de lättillgängliga och prisvärda. Speciellt när man har egen stuga att använda. Med 15 % rabatt på liftkort blir det än mer prisvärt och säga vad man vill om Skistar men de har bra ordning på sina backar och liftar.

Bolagstämma

 

Efter något år fick han som aktieägare ett fint erbjudande om skidåkning och boende ihop med Skistars årsstämma i mitten av december. Ett trevligt initiativ tyckte vi och åkte upp på lucia 2014. Vi utnyttjade aldrig erbjudandet eftersom det blev billigare att bo i egna stugan men stämman var trevlig och bjöd på såväl god stämning som god mat och fika. Och ni kan tro att Aktiepappa var stolt när 10-åringen satt på stämman och följde med i årsredovisningen. Erik Paulsson höll i stämman med den äran och sonen blev förtjust i den lille skåningen. En utmärkt förebild om ni frågar mig. Ser mycket hellre att han har Erik P som förebild än till exempel Zlatan Ibrahimovic eller nån tramsig youtuber.

Stämman har blivit en återkommande tradition för oss och det är även ett bra sätt att kicka igång skidsäsongen i mitten av december. Det brukar bli en långhelg ihop med stämman vid lucia och sen brukar vi även fira nyår uppe i stugan vilket gör att när nya året börjar har vi redan hunnit med två turer till snön. Det är en bra start på skidåret tycker jag!

Skidåkning

 

Eftersom vi åker i olika backar (aldrig en hel vecka i samma) och då vissa inte tillhör Skistar är det svårt att räkna på de exakta beloppen vi sparat i och med rabatten men om vi är uppe en vecka och bara åker i Skistars backar kan vi spara nästan 1.000 kr på oss tre. Besparingen känns extra bra när vi åker i Norge och får rabatt på de dyra norska priserna. Vi räknar för enkelhetens skull på 4 skidresor per säsong och att vi åker hälften av åken i Skistars anläggningar. Det innebär en besparing på ca 500 kr per utflykt vilket enkelt räknat ger 2.000 kr i besparing per säsong/år.  

Investeringen

 

Investeringen då, undrar ni. Jo den har gått ganska bra. På investerade 16.000 kr har grabben dels erhållit 4.700 kr i utdelning (3.290 kr efter skatt) och dels rabatten på ca 10.000 kr (som ju är skattefri) och sen har aktien ökat med 28.880 kr (170,36 %). Totalt blir det ett plus på 42.170 kr. Det är en hyfsat bra investering som den lille aktieklipparen gjorde.

 

Skatten

Aktierna ligger i en gammaldags vanlig depå vilket gör att det blir en skatteeffekt i ekvationen och jag är medveten om att skatten gör det hela lite svårberäknat då det går att kvitta den i vissa fall mm. Jag har helt enkelt inte räknat någon skatt på värdeökningen för den går det att komma undan i vissa fall. Samtidigt har jag räknat bort den skatt som dragits på utdelningen.

Gissa om detta varit en pedagogiskt bra investering givet alla ovanstående faktorer?

 

 

Läs mer om Skistar:

Skistar Bolagsstämma

Skistar tappar 50 % idag

Aktieägarförmåner

Vilken kanonrapport från Skistar

 

 

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.