2 Mar, 2019

Lånar ut bloggen till en trader-vän

 

När vi började researcha för att skriva ett inlägg om Oasmia Pharmaceutical tog jag kontakt med en traderande vän som handlat mycket i bolaget för att få lite input. Det hela slutade med att vännen fick låna bloggen och han fick fria händer att utforma inlägget om Oasmia hur han vill. Vännen är anonym men ni känner kanske igen honom som den smått galna men duktiga tradern: Rigwal_Bristle på Twitter. Varsågoda, här kommer en riktigt grym genomgång av Oasmia Pharmaceutical:

 

 

Oasmia Pharmaceutical

 

Det här inlägget kommer inte vara en djupdykning inom produkterna även om det kommer finnas en viss reflektering kring hur produkterna kommer utvecklas kring Per Arwidsson och Julian. Anklagelserna mot Anders Lönner och hans påstådda insiderbrott i samband med försäljningen av tre miljoner aktier dagarna innan kvartalsrapporten kommer jag inte att djupdyka i då inlägget förmodligen skulle bli alldeles för långt. Per Arwidsson kommer tillsammans med sitt bolag att kallas för PA då jag anser att han och hans bolag är så pass sammanknutet att det går att koppla till en person.

Oasmia utvecklar en ny generation läkemedel inom human och veterinär onkologi. Produktutvecklingen syftar till att framställa nya formuleringar av väletablerade cytostatika som i jämförelse med befintliga alternativ har förbättrade egenskaper, lägre biverkningsprofil samt bredare användningsområden. Produktutvecklingen bygger på egen forskning inom nanoteknik och egna patent. (hemsidan)

Cancer är idag ett stort problem och kommer i framtiden att sluka ofantliga resurser för att inte tala om det mänskliga lidandet. Enligt Världshälsoorganisationen dog 9,2 miljoner människor i sviterna av cancer 2016 och marknaden hade 2015 ett värde av $107 miljarder och förväntas växa till $150 miljarder 2020 och antalet insjukna i cancer kommer att fördubblas kommande tjugo åren. Det finns även en stark trend inom icke-invasiv kirurgi och behandling.

Oasmia finns idag på den geografiskt globala marknaden som Oasmia men Paclical distribueras i Ryssland under sin partner Hetero.

Ett av de största problemen i modern medicin är att få medicinen dit den skall, mycket av våra organ och biologiska processer sker i strikta steg eller bindningar i fett och processen har oerhört svårt att lösa sig i vatten vilket XR-17 skall motverka genom att göra substanser lösliga i vatten utan att ge upphov till kraftiga biverkningar genom bindningar i polymerer. Allt inom medicin är en avvägning och fram tills nu har man gjort avvägningen att kraftiga biverkningar överväger riskerna då svåra sjudomar ofta leder till att patienten avlider utan behandling.

Oasmia delar upp sin produktportfölj i två områden: Human Health och Animal Health.

  • Human Health är en produktportfölj som innehåller Apealea/Paclical (Ryssland), Doceal och Doxophos.

Animal Health innefattar cancerbehandlingar med produkten Paccal.

 

Interna strider

 

Relativt nyligen blossade en internstrid upp i bolaget mellan PA och styrelsen med Julian Aleksov i spetsen.

Bolaget är just nu splittrat där PA vill tillsätta en helt ny styrelse då VDn anser att "Vår uppfattning är att förtroendet för dem är förbrukat och att en ny styrelse bör tillsättas". Han skriver vidare att "Det är anmärkningsvärt att ett börsnoterat bolag så flagrant struntar i gällande regelverk. Detta innebär olyckligtvis en fördröjning, men PA fortsätter verka för att det tillsätts en oberoende styrelse som kan arbeta för alla aktieägares bästa och se till att Oasmia blir ett framgångsrikt företag"

Bakgrunden till konflikten är många men den största är att PA som idag äger 17,2% av rösterna och kapitalet anser sig ha anspråk på teckningsoptioner i Oasmia vilket den nuvarande styrelsen avsäger sig från.

 

Lån och oklara teckningsoptioner

 

Lånestrukturen mellan Oasmia, Nexttobe och Arwidsro Investment är minst sagt komplicerad med många korrigeringar i PM från olika sidor och väldigt mycket fulspel i pressen men ett försök har gjorts nedan för att förklara med början från Oasmias sida:

Den 31 oktober 2016 lämnade Nexttobe ett lån till Oasmia som den 1 oktober 2017 uppgick till 102Mkr med en ränta på 8,5% från och med sistnämnd dag och skulden hade då växt till 108Mkr den 30 maj 2018. Det är även här som PA kom in i bolaget, hans intåg började i och med att han köpte delar från Nexttobe och från de nivåerna har han ökat.

Än så länge är allting bra men här börjar vändorna:

Den 31 december 2017 lämnades ett lån mellan Oasmia och Arwidsro Investment om 75Mkr, runt 70% av Oasmias skuld till Nexttobe och samtidigt tecknades ett låneavtal mellan Oasmia och MGC för att täcka resterande 30% av skulden för Oasmia. Det framkom även fyra och en halv månad senare i ett låneavtal att Per Arwidsson blivit part till låneavtalet utöver sin andel genom Arwidsro Investment AB.

Det är även här problemen börjar då den nuvarande styrelsen i Oasmia låtit MGC nyttja drygt 25 miljoner TO (Teckningsoptioner) vilket gör MGC Capital till näst största ägare i Oasmia och tillsammans med Julian kontrollerar de nära på 45 miljoner aktier.

När det här uppdagades kallade PA till en extra bolagsstämma som skulle gått av stapeln den 25e januari 2019 men blev inställd av styrelsen av skäl som kan läsas nedan:.

"Det förslag till ny styrelse i Oasmia som kort tid före den planerade bolagsstämman presenterades av Arwidsro Investment AB och Per Arwidsson (gemensamt ”Arwidsro”) är inte förenligt med Nasdaq Stockholm AB:s (”Nasdaq”) krav på en styrelse i ett börsbolag, se främst Nasdaqs Regelverk för Emittenter, avsnitt 2.4 om Emittentens organisation. Arwidsros begäran om en extra bolagsstämma och dess förslag till ny styrelse i Oasmia sammanhänger uteslutande med den tvist som föreligger mellan Oasmia och Arwidsro. Genom en ny styrelse med starka kopplingar till Arwidsro förväntar sig Arwidsro att det anspråk Arwidsro har i tvisten ska tillgodoses.

Valberedningen i Oasmia har dessutom inte beretts tillfälle att lämna ett förslag till styrelse.

Oasmias styrelse har därför sett sig nödsakad att besluta att ställa in den extra bolagsstämman den 25 januari 2019."

För att få till stånd ytterligare en extra bolagsstämma har PA gått till Bolagsverket och krävt att omgående få en ny bolagsstämma vilket nu har satts till den 19e mars. Det är TO som PA menar har skett utan lov och att han borde fått ta del medans Julian Aleksov menar att PA inte har någon rätt då det var MGC och inte PA som betalade lånet till Nexttobe.

Båda parter ligger nu i en djup infekterad fejd med varandra där båda parter har "lawyered up" och PA har initierat ett interimistisk förbud som för tillfället har stoppat Oasmia att färdigställa affären som förhandlades med MGC medans Oasmia har inlett ett så kallat skiljedomsförfarande för att fastställa vem som har rätt till ovan nämnda TO.

 

Analys

 

Min analys är att om Julian har kopplingar till MGC som PA påstår att han har så kommer PA bli utmanövrerad i bolaget då MGC och Julian tillsammans kontrollerar en större andel av bolaget än enbart PA. Det här är något PA förmodligen motsätter sig starkt då han flertalet gånger uttalat sig extremt negativt kring den nuvarande styrelse och Aleksov i allra främsta mån. Bakgrunden till att PA anser att Julian har kopplingar till MGC är att MGCs ägare även är delägare tillsammans med Julian i bolaget Rosland Capital Limited som i sin tur är en engelsk filial till Rosland Capital LLC som ägs av Julians bror Marin Aleksov.

MGC är enligt PA "ett litet skitbolag som har femtusen pund i aktiekapital. Det är ett bolag som över huvudtaget inte borde kunna göra de affärer som de har gjort".

 

Framtiden

 

Huruvida bolaget kommer att få till en bolagsstämma kan man fundera länge över, till slut så kommer alla samlas vid bordet och då får man se vad som händer men min gissning är att Aleksov kommer vinna striden. Skulle det här hända kommer PA bli utmanövrerad ut ur bolaget och vara tvungen att lappa ut sitt innehav tillsammans med medföljande kurspress då han förmodligen inte kommer kunna acceptera att vara passiv storägare i ett bolag som Oasmia.

Man kan säga vad man vill om Aleksov och hur strukturen kring hans bolag är uppbyggd men han är den enda som stannat i bolaget under hela resan och faktiskt haft tilltro till bolaget även om jag förstår PA och hans sätt att se på hur konflikten har blossat upp. Jag är personligen ett stort fan av så kallat skin in the game eller pilotskolan och jag har ytterst svårt att ta ett bolag seriöst när styrelsen eller människor i beslutande positioner i bolaget inte har personlig vinning av lite uppmjukande kursvård på gott och ont.

Jag har personligen just nu inga aktier alls som kan anknytas till varken Julian eller PA även om jag handlat Oasmia både på köp och säljsidan sen jag började skriva den här analysen. Jag kommer inte rekommendera någon att sälja eller köpa aktier även om jag personligen inte kommer ta någon spekulativ långposition i det nuvarande läget i bolaget.

Aktien har handlats minst sagt turbulent och det är fullt fulspel i boken och det haglar väldigt diffusa PM och inställda möten fram och tillbaka tillsammans med volatila rörelser utan nyheter och jag kan nog bara gissa men historian är långt ifrån slut här och nu.

 

Kvartalsrapport

 

Kvartsrappen kom den 1 mars även då blev det skriverier då bolaget gjorde sig otillgängligt för att lämna kommentarer om rapporten. På rapportdagen föll aktien med 10 %. När den här texten skrivs är senaste stängningskursen för bolaget 7,41 kr med ett BV på 1 496 465 142 kr där 0,5% av bolaget är kortat genom Voleon Capital Maganement LP. 

 

Källor

 

https://ml-eu.globenewswire.com/Resource/Download/a39da302-b554-43c3-926e-8b9904edb57a 

https://www.cnbc.com/2016/06/02/the-worlds-2015-cancer-drug-bill-107-billion-dollars.html

https://www.di.se/live/oasmias-storagare-arwidsro-foreslar-helt-ny-styrelse/

https://www.di.se/live/personkopplingar-mellan-oasmias-ordforande-och-mgc/

https://www.di.se/live/storagaren-om-braket-i-oasmia-behovs-nytt-folk/

https://www.di.se/live/arwidsro-kraver-extra-bolagsstamma-i-oasmia/

https://www.transparencymarketresearch.com/cancer-immunotherapy-market.html

https://oasmia.com/sv/investor-relations-eu/aktieagare/ (Uppdaterad 31 jan 2019)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.