Analys
3 Mar, 2019

Veckobrev v10

Efter nio veckors uppgång var det så slut på det skojiga – även om nedgången på ca 0,5% i veckan är mycket modest efter de senaste veckornas uppgång.  Ska det historiska mönstret med en stark början på året som ersätts av sjunkande kurser under våren upprepa sig?

Utebliven utdelning – behöver inte vara negativt. Stendörren (bevakat av TradeVenue) meddelade i samband med sin bokslutskommuniké att den delvis nya styrelsen (efter EQTs maktövertagande) inte föreslår någon utdelning för 2018. Med tanke på resultatet för 2018 och den finansiella ställningen (även om soliditeten tillfälligt försämrats något) skulle en utdelning och även en högre utdelning vara helt möjlig. Den misstänksamme skulle möjligen då se detta som ett försök från EQTs sida att ”röka ut” minoriteten och komma över 90% och påkalla tvångsinlösen. Styrelsen motiverar dock sitt beslut med att de upplever att de ser så många investeringsmöjligheter med god avkastning att detta är det bästa för bolaget och aktieägarna. Med tanke på att Stendörren avkastade 16% på eget kapital under 2018 och har en rad attraktiva fastigheter i sin stora projektportfölj att utveckla är jag benägen att hålla med styrelsen. Det finns ingen anledning att av falsk stolthet bibehålla eller öka utdelningen och därmed inte fullt ut kunna bevaka de investeringsmöjligheter som ges. Speciellt i ett läge där bankerna kanske inte är lika pigga på att låna ut pengar. Det finns inget egenvärde i att försöka bli någon utdelningsaristokrat.

Första noteringen på huvudlistan i år.  Ett test på marknadens risksentiment kommer snart då Ascelia Pharma ska noteras. Detta är den första noteringen i år på börsens huvudlista (på de mindre listorna har det redan varit många) och följs nog intensivt av ett antal corpfirmor och potentiella börskandidater. Sista teckningsdag är nu på tisdag och en notering förväntas den 13/3. Bolaget värderas före emissionen till 365 MSEK och i samband med noteringen görs en emission om totalt 200 MSEK (som med övertilldelningsoptioner kan öka till 230 MSEK), som därmed totalt värderar bolaget till 565 MSEK (exklusive övertilldelningsoptionerna). Ascelia ska använda pengarna för fas 3-studier för sitt läkemedel Mangoral, som är ett kontrastmedel som kan användas för röntgen på patienter med nedsatt njurfunktion. Huvuddelen av emissionen är garanterad av starka institutioner som Handelsbanken Fonder och Fjärde AP-Fonden, så risken att teckna sig i emissionen borde inte vara så stor men spåren förskräcker efter höstens noteringar av små enproduktsföretag i bioteknikbranschen.

Nyemissioner inte populära. Om antalet noteringar hittills i år varit få är det inget fel på nyemissionsaktiviteten. Det gäller speciellt på de mindre listorna som First North och Spotlight. Bara under mars och april är det ett 20-tal bolag som håller på eller ska ta in pengar via företrädesemissioner. Exempelvis ska My FC med ett börsvärde på 80 MSEK ta in 56 MSEK, BioInvent värderat till 550 MSEK ta in 210 MSEK, Xbrane värderat till 260 MSEK ta in 60 MSEK och Camurus som är bjässen i sammanhanget med ett värde på 2,7 MdSEK ska ta in 400 MSEK. Oavsett om emissionerna är garanterade eller inte har börskurserna visat sig ha en tendens att söka sig mot emissionskursen och leda till en kraftig kursnedgång. Det är naturligtvis glädjande att börsen fungerar och kan tillföra pengar till bolag i behov men som investerare verkar det vara viktigare än någonsin att undvika aktier som kan tänkas ha kapitalbehov samtidigt som det också öppnar sig möjligheter när aktier pressas allt för mycket.

Consilium – delar upp. I delårsrapporten från Consilium (bevakat av TradeVenue) i veckan meddelades att man utreder förutsättningarna för att dela företaget i två fristående bolag – Marine & Safety som sysslar med detektion och larm och Safety Engineering verksamt inom släckning av bränder. I och med fokuseringen de senaste åren inom respektive område uppges några större synergieeffekter inte finnas mellan områdena. Det större affärsområdet Marine & Safety har trots sin inriktning mot en krisande fartygsmarknad klarat sig bra genom en mycket stor eftermarknadsförsäljning (över 50%). Det är det mindre affärsområdet av de två - Safety Engineering - som trots stora investeringar i nya produkter inte lyckats få fart på försäljningen. Nedgången inom olje- och gasindustrin, som är den stora kundgruppen har påverkat försäljningen mycket negativt och affärsområdet redovisar ett EBIT-resultat kring noll. Att dela upp noterade bolag har i allmänhet visat sig vara bra för respektive bolags utveckling men även för aktieägarna. Förhoppningsvis blir det också fallet denna gång även om man kan fråga sig hur stort intresse Safety Engineering med en omsättning på under 100 MSEK skulle möta som fristående bolag.

Rapportfloden börjar ebba ut men visst finns det mycket annat att följa. T ex hur lång tid har Birgitte Bonnessen kvar som VD i Swedbank? Välkommen till en ny och spännande vecka!!!

 

Claes Vikbladh

claes@tradevenue.se

 
TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.