Analys
7 Mar, 2019

Consilium rapportkommentar Q4 2018

Rapportkommentar Q4 2018 (Läs den fullständiga analysen här)

- Omsättningslyft i Q4  
- Uppdelning av verksamheten 
- Stark början på 2019

Rapportkommentar
Omsättningslyft i Q4. Consilium rapporterade i årets sista kvartal en omsättning i kvarvarande verksamheter på 399,4 MSEK (336,2) motsvarande en ökning på hela 19%. Nästan hela omsättningsökningen kom från Marine & Safety, vilket innebär att detta affärsområde nu står för ca 95 % av omsättningen i koncernen. Rörelseresultatet (EBIT) hängde inte med i omsättningsutvecklingen utan detta ökade bara marginellt till 29,2 MSEK (27,3) och rörelsemarginalen sjönk följaktligen till 7,3 % (8,1). Det minsta området Safety Engineering ger fortsatt ett marginellt bidrag. Bristen på investeringsvilja inom olje- och gasindustrin fortsätter att påverka bägge områdena. Under 2018 beslöt Consilium att avyttra området automation/engineering och därmed renodla verksamheten inom Marine & Safety. Detta innebär att en omsättning för hela 2018 motsvarande ca 300 MSEK och med en förlust om 54,9 MSEK  behandlas som verksamheter under avveckling och inte ingår i resultaträkningen. Under Q4 separat var förlusten 21 MSEK. I likhet med tidigare dras Consilium i Q4 av ett stort negativt finansnetto om 17,4 MSEK (11,3), vilket tillsammans med minoritetsintressen gör att resultatet efter skatt hänförligt till moderbolagets aktieägare är marginellt lägre om 13,0 MSEK (14,3).

Uppdelning av verksamheten. Koncernen har under de senaste åren successivt fokuserat verksamheten till i Marine & Safetys fall till produkter för detektion av rök mm medan Safety Engineering är helt inriktat på produkter och system för släckning av bränder. I bägge fallen i utvalda nischområden med mycket kvalificerade köpare. I och med den renodling som skett finns enligt styrelsen begränsade synergieffekter kvar längre mellan de två områdena och en uppdelning av verksamheterna i två skilda områden utreds nu. Med tanke på produktinvesteringar som gjorts inom Safety Engineering och som bland annat till följd av olje- och gasindustrins problem men uppenbarligen även andra omständigheter inte givit någon större utdelning, är det enligt vår mening logiskt att Consilium undersöker hur denna verksamhet kan utvecklas bäst. Historiskt har uppdelningar av börsbolag i olika delar varit gynnsamt och vi tror inte att detta är något undantag.

Stark början på 2019. Omsättningen i januari ökade med hela 11 % och orderingången med 56% och den starka utvecklingen från Q4 verkar fortsätta. En stark dollar som gynnar Consilium, en växande eftermarknadsförsäljning inom Marine & Safety (nu hela 55 %) och en stabilisering av oljepriserna på en högre nivå borde göra förutsättningarna goda för att den positiva utvecklingen fortsätter under resten av 2019. Vi räknar med en omsättningsökning om 8 %, vilket med svagt stigande EBIT-marginaler (exkl. eoposter) skulle ge 157 MSEK i rörelseresultat. Långt framskridna diskussioner pågår enligt företagsledningen om en försäljning av halva innehavet av automation/engineering-verksamheten (som nu ägs till 70 %). Förhoppningsvis skulle en sådan försäljning kunna ge Consilium ökad finansiell handlingsfrihet och minska finansnettot. Enligt nuvarande bokförda värden skulle en försäljning kunna minska skuldbördan med över 300 MSEK. 

Kort om Consilium
Ordförande: Carl Rosenblad
VD: Ove Hansson
CFO: Roger Orrteg
Lista: Small Cap

----------------------------------------

Disclaimer
Denna publikation (nedan ”Publikationen”) har sammanställts av TradeVenueAB (nedan ”TV”) exklusivt för TV:s kunder. Innehållet har grundats på information från allmänt tillgängliga källor vilka bedömts som tillförlitliga. Sakinnehållets riktighet och fullständighet liksom lämnade prognoser kan således inte garanteras. TV kan låta medarbetare från annan avdelning eller analyserat bolag (nedan ”bolaget”) läsa fakta eller serier av fakta för att få dessa verifierade. TV lämnar inte i förväg ut slutsatser eller omdömen i Publikationen. A°sikter som lämnats i Publikationen är analytikerns åsikter vid tillfället för upprättandet av Publikationen och dessa kan ändras. Det lämnas ingen försäkran om att framtida händelser kommer att vara i enlighet med åsikter framförda i Publikationen.

Informationen i Publikationen ska inte uppfattas som en uppmaning eller råd att ingå transaktioner. Informationen tar inte sikte på enskilda mottagares kunskaper och erfarenheter av placeringar, ekonomiska situation eller investeringsmål. Informationen är därmed ingen personlig rekommendation eller ett investeringsråd.

TV frånsäger sig allt ansvar för direkt eller indirekt skada som kan grunda sig på denna Publikation. Placeringar i finansiella instrument är förenade med ekonomisk risk. Placeringen kan öka eller minska i värde eller bli helt värdelös. Att en placeringhistoriskt haft en god värdeutveckling är ingen garanti för framtiden.

Den i Publikationen lämnade analysen har utförts i enlighet med villkoren för tjänsten ”IR-paketet” som TV utför åt analyserat bolag. TV erhåller ersättning för nämnda tjänst från det analyserade bolaget. TV betalar ersättning till den analytiker som har sammanställt Publikationen. Publikationen får inte spridas till eller göras tillgänglig för någon fysisk eller juridisk person i USA (med undantag av vadsom framgår av Rule15a –16, SecuritiesExchange Actof1934), Kanada eller något annat land som i lag fastställt begränsningar för spridning och tillgänglighet av materialets innehåll.

Varken TV eller de personer som sammanställt denna publikation har innehav (varken långa eller korta) i analyserat bolags emitterade finansiella instrument överstigande 0,5 % av det analyserade bolagets aktiekapital.

Analytikern som har sammanställt denna publikation äger inga aktier i bolaget.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.