9 Mar, 2019

Nobia - fallande kniv eller dividend king?

 

 

Köksföretaget Nobia är ett av de största inom sin bransch i Europa. De har verksamhet i Storbritannien, Danmark, Sverige, Norge, Finland, Österrike och Nederländerna. Bolaget delas in i tre regioner; Norden, Storbritannien och Centraleuropa varav de två första regionerna är dominerande. I Norden finns det åtta olika varumärken och några av dessa finns på flera marknader. Region Norden har 46 egna butiker, 6 st produktionsanläggningar och sammanlagt 2.710 medarbetare.

 

Varumärken

 

I Sverige säljs det kök från Marbodal, HTH och uno form och i Norge från Sigdal, Norema, HTH, Marbodal samt uno form. I Danmark finns varumärkena HTH, Invita och uno form. I Finland finns varumärkena A la Carte, Petra och HTH. Till största del sker direktförsäljning men även genom franchisebutiker och återförsäljare.

Verksamheterna i Storbritannien inkluderar butikskedjan Magnet och köksleverantörerna Gower, Rixonway Kitchens, Commodore samt CIE Kitchens. Region Storbritannien består av 218 egna butiker, 5 st produktionsanläggningar.

Varumärkena ewe, FM och Intuo är de som finns på den österrikiska marknaden. Den Centraleuropeiska regionen har inga egna butiker dock 2 st produktionsanläggningar.

 

Historia

 

Nobia bildades 1996 när Industri Kapital köpte Nobia. Ursprungligen var Nobia en del av Stora Enso (STORA). Kärnverksamheten bestod av kök, dörrar och fönster och en grossist för byggmaterial. Den icke lönsamma exportverksamheten avvecklades och fokus lades i stället på köksverksamheten.År 2002 introducerades Nobia på Stockholmsbörsen. Bolagets omsättning uppgick vid den här tiden till 9,6 miljarder kronor och antalet anställda var cirka 5 900 stycken.

Genom ett antal förvärv under åren har bolaget expanderat och tagit en större position på den europeiska köksmarknaden. Under slutet av 2016 beslutades det att Nobia skulle sälja den tyska verksamheten Poggenpohl. En affär som slutfördes i januari 2017. Nobia förvärvade under 2018 den ledande nederländska kökstillverkaren Bribus. Bolaget räknas som nummer ett på den nederländska projektmarknaden för kök.

 

Fakta om Nobia

 

VD Morten Falkenberg

Ordförande Hans Eckerström

Bransch Sällanköpsvaror och tjänster

Börsvärde 9,33 MDSEK

Antal aktier 170 293 458 st

Aktiekurs 54,70 kr

Antal ägare hos Avanza 7684st

Direktavkastning  7,30%

P/E-tal 12,27

 

Investering

 

Nobia är ett av de företagen dom bibehållit sin utdelning samtidigt som kursen rasat och det har skapat en nästintill ohälsosamt hög direktavkastning. Frågan är om de kommer ha kassaflöde och vinst nog att fortsätta betala ut så här bra och om kursen har rasat färdigt eller om den kommer fortsätta ner? Ingen vet men vi vågar oss ändå på ett chansköp i vår Aktipappaportfölj.
Riskerna vi ser är främst byggkonjunkturen. Kommer den vika och vilka kök kommer få säljas? Vi tror ändå att "Volvokök" likt HTH och Marbodal kommer stå sig bra i den marknaden men endast framtiden kan visa om det var idiotiskt eller klokt att ta in Nobia. 

Affiliatelänk till Nobia hos Avanza

 

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.