Analys
10 Mar, 2019

Veckobrev v11

Efter januari och februaris rekordrusning verkar det så vara dags för eftertankens kranka blekhet och veckan slutade med en nedgång på 1,3%. Fram till för någon vecka sedan har dålig ekonomisk statistik tolkats positivt så till vida att marknaden glatts åt att förväntade räntehöjningar skjutits på framtiden. Nu verkar dock de sämre konjunkturutsikterna börja bita på Stockholmsbörsen och oron för företagens vinster öka. Inte ens en fortsatt kronkollaps verkar hjälpa exportberoende verkstadsaktier.

Smal nyintroduktion. Ridercam är det senaste bolaget som söker sig till First North, med teckningsperiod fram till 13/3. Av de bolag som är noterade på de mindre listorna har Ridercam utan tvivel en av de smalare produktportföljerna. Bolaget har utvecklat och säljer en teknologi för avancerad fotografering och videoinspelning vid åkattraktioner på nöjesparker där berg- och dalbana är den viktigaste. Utrustningen är alltså inriktad mot de mer extrema åkattraktionerna och knappast för Nyckelpigan på Gröna Lund. Visserligen uppskattar Ridercam att man är med och slåss på en marknad som totalt är värd nästan 10 miljarder SEK (beräknad på alla fotografiska minnen och souvenirer som säljs på nöjesfält i världen) men riktigt hur stor andel av den som bolaget med sina produkter realistiskt kan nå har i alla fall jag svårt att bilda mig en uppfattning om med ledning av prospektet. Att ett bolag är inriktat mot en smal marknad behöver i och för sig inte göra bolaget olämpligt för notering men riskerna ökar utan tvivel. Ridercam har redan lyckats få systemet installerat på fyra ställen världen över och ytterligare installationer är på gång bland annat i Helsingfors och bolaget verkar således ha tagit fram en produkt som efterfrågas och är skalbar med uppgivna höga repititiva marginaler. Men om Ridercam är värt 200 MSEK (efter nyemissionen på ca 25 MSEK i samband med noteringen) är enligt min mening närmast omöjligt att ha en åsikt om, speciellt som bolaget än så länge bara kan redovisa marginella intäkter och affärsmodellen inte testats. Att bolagets ordförande väljer att lämna bolaget mitt i noteringsprocessen ger inte heller någon signal att teckna.

Steget efter.  Modekedjan MQ meddelade i veckan att de kommer att skriva ned motsvarande 500 MSEK av den goodwill som finns redovisad i balansräkningen. Det finns efter det ca 700 MSEK kvar i goodwill, vilket överstiger det redovisade egna kapitalet. Med tanke på att aktien för närvarande har ett börsvärde på under 300 MSEK och därmed handlas i enbart strax över 25% av eget kapital verkar marknaden redan ha dragit slutsatsen att en stor del av den redovisade goodwillen är luft. Det visar på hur dålig bild man får av ett bolags ställning via balansräkningen med dagens goodwillredovisning. I den senaste årsredovisningen från november förra året ståtar MQ med en soliditet på över 60%, som allting annat lika sjunker till strax över 45% efter nedskrivningen. Skulle man sedan till följd av resultatutvecklingen tvingas skriva ned återstående goodwill till 0 har MQ ett negativt eget kapital. MQ är verkligen inte ensamt bland noterade bolag att ha en hög goodwillpost i förhållande till eget kapital utan snarare tvärtom. Speciellt gäller det för förvärvsintensiva bolag, där erlagd köpeskilling sällan matchas av några större materiella tillgångar. Med styrelser, som av naturliga skäl stretar emot att göra erforderliga nedskrivningar när verksamheter börjar gå dåligt kommer balansräkningar att bli allt mer ointressanta för en värdering av ett bolag, såvida man inte är i stånd att själv bedöma värdet på goodwillposten.

Positiva nyheter i fas 3. Luttrade investerare i med- och biotechsektorn vet att även fas 3-studier kan innehålla många fallgropar och förseningar. Det är därför glädjande när Sedana Medical (bevakat av TradeVenue) i veckan meddelar att en interimsanalys visar på mindre variationer i effekt än förväntat i studien kring bolagets anestesiprodukt IsoConDa. Detta innebär att antalet patienter som ska ingå i studien endast behöver omfatta 300 patienter istället för initialt uppskattade 550 patienter. Ett godkännande av IsoConDa skulle i ett slag öka potentialen betydligt för Resultatet från den kliniska studien kan nu förväntas under 2019, vilket öppnar vägen för ett marknadsgodkännande i Europa ca ett år efter det att ansökan är inskickad till myndigheterna. Detta skulle i sin tur kunna innebära det stora kommersiella genombrottet för Sedanas unika anestesiapparat i miniatyr AnaConDa och öppna upp en marknad som är värd 10-20 miljarder SEK. Trots avsaknaden av marknadsgodkännande har Sedana kunnat uppvisa en stark off-label försäljning (innebärande att det är på läkarens ansvar behandlingen sker) och uppnå en försäljning på över 50 MSEK på 12-månadersbasis, vilket visar på produktens fördelar. Om bolagets snabba tillväxt fortsätter får vi besked om i veckan (12/3) när bolagets rapporterar.

Förutom Sedana rapporterar både MQ och Clas Ohlson och vi får därmed signaler om detaljhandelns utveckling och hur importerande bolag klarar av kronförsvagningen.  Välkommen till en ny och spännande vecka!!!

 

Claes Vikbladh

claes@tradevenue.se

 
TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.