12 Mar, 2019

Mer om billig mat och hälsa

Kul med stort engagemang på mitt inlägg igår om veckans materbjudanden. Det som framförallt intresserade er var kycklingen från Danmark, som verkade intressera er inte minst ur ett hälsoperspektiv. Jag tänkte därför ta tillfället i akt att skriva lite mer om hur jag tänker, jag svarade på vissa kommentarer igår men tänker att alla kanske inte läser alla kommentarer så väljer att lyfta fram det här så blir det förhoppningvis lite tydligare.

Om jag börjar med lite allmänt om mina återkommande inlägg varje måndag så är syftet på dom att hjälpa den som inte är jätteintresserad av billig mat och orkar läsa alla reklamblad själv eller kanske inte har stenkoll på vad som är normalt pris på äpplen eller ägg. Jag lyfter helt enkelt fram varor som jag tycker varierar mycket i pris och som ofta fungerar att köpa lite mer av vid enstaka tillfällen. Allt jag listar där är inte varor som jag själv köper och jag tvingar heller inte någon att köpa allt på listan. Gillar man inte falukorv eller tycker det är onyttigt ska man så klart inte köpa oavsett pris, men den familjen som äter falukorv en gång i veckan kan passa på att köpa 4 veckors ranson när det väl är halva priset.

Billig mat är ett intresse från min sida. Då jag helt enkelt tror det finns extrema pengar att spara genom att det är en stor utgiftspost och stor variation i priserna mellan olika butiker men också olika veckor. Då varorna också säljs med allt från minusmarginal till jättehög marginal är det inte så enkelt att man får vad man betalar för, utan här hävdar jag bestämt att det går att utnyttja prissättningen.

Att hitta billiga basvaror som man äter återkommande är en bra grejer förutom att leta kampanjvaror. Tex till frukost som man äter samma varje dag och 10 kr i skillnad per frukost gör 300 kr i månaden. För mig betyder det tex att jag under många år ätit gröt + ägg till frukost. Nu är jag lite trött på det och äter varje dag 300 gram kvarg, 0,5 frukt och 50 gram müsli. Kostnaden för det är ca 8 kr dvs kanske dubbelt mot gröten men ändå fullt rimligt tycker jag. Varken kvargen eller müslin brukar komma med på mina listor då det extremt sällan är någon rabatt på dessa varor, men ändå prisvärda och något jag gladeligen betalar fullt pris för.

Övrig mat som jag äter återkommande är ärtsoppa (under 10 kr per portion då jag är lat och köper färdig korv som bara behöver micras) runt 2 gånger i veckan, 1-2 ägg per dag, kyckling några gånger i veckan och lax 1-2 gånger i veckan. Laxen är bland det dyraste vi äter då vi ofta betalar runt 100 kr per kg trots att vi köper odlad lax och bunkrar när det är billigt, men anser det vara gott och nyttigt och värt sitt pris.

Jag anser mig vara rätt intresserad av träning, hälsa och vill absolut leva ett långt och friskt liv, vilket gör mig lite förbryllad med kommentarer om mitt onyttiga ätande baserat på inlägg om vilka varor som är billiga varje vecka. När det kommer till mat ur ett näringsperspektiv har jag några käpphästar. Jag är noga med att få i mig minst 500 gram frukt/rotfrukter/grönsaker per dag (bunkrar rotsaker när det är under 10 kr/kg och drygar ut med frysta grönsaker för 16-17 kr/kg när det finns mindre färskt) och även om jag inte räknar och väger maten strävar jag efter minst 120 gram protein per dag (väger ca 90 kg). Ett högt proteinintag tycker jag har flera fördelar med att det mättar mycket och gynnar min kroppsammansättning dvs jag får mer muskler och mindre fett på den mättnad/kalorimängd som jag äter och tränar mig till. Här tycker jag mig märka tydlig skillnad om jag äter på annat sätt under en längre period och proteinintaget finns det också stöd för i vetenskapen. 

Jag skulle absolut kunna äta nyttigare genom att tex helt undvika godis och alkohol, tror säkert det skulle vara ännu bättre att äta 700 gram grönt per dag och kanske skulle styrketräningen gynnas av att äta 150 gram protein varje dag istället för dagens 120-150 gram som säkert blir 90-100 gram vissa dagar. Men när man av hälsoskäl tycker jag äter onyttigt för att jag äter kyckling från Danmark, billig müsli, icke ekologiska grönsaker eller odlad lax så är man ute och cyklar hävdar jag. Eller att man inte kan äta glass en gång i veckan om man som mig promenerar minst en timme om dagen och tränar 5-6 dagar i veckan. Då är man inne på såna detaljer att man missar helheten vad gäller hälsa. 

Följande priolista tycker jag man ska följa uppifrån och ner:
- Ät rätt kalorimängd så du inte blir över- eller underviktig.
- Vardagsmotion varje dag och bli svettig minst 2 gånger i veckan (helst både styrka och kondition)
- Fyll kalorimängden ovan med bra kvalité. 500 gram grönt per dag och fisk några gånger i veckan är bra grund.
- Ät inte tillsatt socker (5 gram socker per portion müsli eller liknande givetvis helt ok) eller skräpmat på vardagarna, så ökar chansen att du får plats att fylla kalorierna ovan med bra kvalité. 
- Ät mer fisk och kyckling än rött kött om du inte äter vegetariskt. 
- Drick ”aldrig” läsk eller saft sötad med socker. 

Uppfyller du inte 100% av ovanstående minst 45 veckor om året så börjar du i fel ände genom att tro att du ska få en nyttigare müsli av att blanda själv, köpa ekologiska grönsaker, fundera på om man ska ha lättmargarin eller smör på mackan eller att köpa vild lax istället för odlad. Det är min personliga övertygelse som jag även går helt i linje med officiella kostråden och vetenskapen så vitt jag kan förstå. Folk dör av högt blodtryck, övervikt och diabetes inte att de får i sig besprutning från paprika eller antibiotika från dansk kyckling. Det är dock helt ok att fokusera på dessa detaljer om man har det intresset eller den personliga övertygelsen att det är värt det för en själv. Då ska man dock vara medveten om att man är nere på såna detaljer att man kan hålla det för sig själv och inte försöka frälsa världen i att det är här skillnaden i hälsa och ohälsa ligger. Precis som det är ok att köra köttfri måndag, en jättebra grej om man tar det för vad det är. Men håll det gärna för dig själv och tro inte att du räddad klimatet i världen när du instagrammar om att familjen nu kört köttfri måndag hela året i mitten av mars.  

Sen är det helt ok att välja andra saker än mig för att man tycker synd om djuren, tror det är bättre för miljön, rädd för resistenta bakterier på ett globalt plan eller godare. Men kom inte och snacka om att det är onyttigt med färdigblandad müsli eller odlad lax på individnivå.  

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.