18 Mar, 2019

Jobba extra för att ha råd att köpa in en tjänst

Jag fick i helgen en fråga från en läsare om jag inte kunde skriva något om att köpa in tex städhjälp och själv lägga tiden på jobba övertid istället för att städa hemma. Ett påstående man hör ganska ofta att personer med hög lön inte ska hålla på med massa enkla uppgifter som går att köpa in relativt billigt. Detta resonemang tycker jag stämmer om man har ett företag där man får tacka nej till uppdrag för att man lägger tid på administration. I ett företag har nämligen pengar in och pengar ut samma värde. Så kan man där jobba lite mer och dra in 10 000 kr för att man frigjort tid genom att köpa in en tjänst för 5 000 kr är det en vinst på 5 000 kr för bolaget. Det bygger dock på att kunderna står på kö så att du verkligen kan dra in mer pengar genom att frigöra tid.

Som privatpersoner funkar det inte riktig likadant då vi först skattar på vår lön och sen betalar vi privata kostnader med våra skattade pengar, dessutom kan vi inte dra av momsen. Även om man köper in en tjänst som är subventionerad via RUT så sker det en väldigt stor avbränning under resans gång. Ska man köpa in en tjänst som städning är det också någon som ska ta sig till din bostad, dessutom förekommer det kringkostnader som att någon ska fakturera och sköta bokföringen i städfirman, vilket man slipper om man bara städar åt sig själv. Exakt om det lönar sig för just dig att köpa in en tjänst får du räkna på själv genom att se hur mycket du får ut efter skatt på ett jobba extra. Men tjänar du bra så betalar du också hög skatt på extrajobb. Låt mig ta ett exempel. 

Person A jobbar som målare och får ett uppdrag att spackla igen ett hål i väggen hos en kund. Ett skitjobb som tar 5 minuter men inkl resa och fakturering så blir det ändå en timmes jobb. För det fakturerar hon 400 kr + moms = 500 kr. Momsen försvinner direkt och med sociala avgifter och skatt på jobbet så blir det 200 kr skattat och klart för 1 h extra jobb, helt ok för att spackla igen ett hål på 5 minuter. För dessa 200 kr köper hon in städning i hemmet av person B eftersom hon inte hinner städa nu när hon jobbade övertid på måleriet. Efter att moms och skatt dragits får städaren behålla 90 kr av de 200 kr. För dessa 90 kr köper person B en pizza eftersom hon inte hinner laga middag när hon jobbat övertid med att städa person As lägenhet. Person C jobbar som pizzabagare och tjänar 25 000 kr i månaden. Efter skatt blir det 19 500 kr o lön för pizzabagaren vilket betyder ca 900 kr per arbetsdag. För att kunna ha råd att anställa person A för att spackla igen ett hål i väggen måste alltså person C jobba runt 5 timmar på pizzerian. Så totalt har dessa personer jobbat 7h för en pizza, ett spacklat hål och en snabb avsvepning med dammsugaren. Ta exemplet med en nypa salt nu då jag inte räknat med RUT-avdrag och kanske blev resultatet av spacklingen bättre nu än om pizzabagaren hade försökt spackla själv. Urpsrungsfrågan gällde städning och städa hemma hos sig själv tror jag de flesta klarar med godkänd kvalité.

Jag tror inte det är så vanligt att man räknar på städhjälp och gör en sansad bedömning av huruvida det lönar sig eller inte, utan man köper städhjälp för att man inte anser sig ha tid eller tycker det är trist att städa. Jag kommer fortfarande ihåg chocken från en diskussion på mitt gamla jobb där flera 25-åringar berättade att de givetivs hade städhjälp i sina maxbelånade bostadsrätter innanför tullarna. Det här var personer utan barn som tjänade kanske 30 000 kr i månaden och inte hade någon möjlighet att höja lönen genom att jobba någon timme övertid, så det var omöjligt att räkna hem rent ekonomiskt.

Sparar man till ekonomisk frihet dvs att inte behöva jobba blir exemplet ännu tydligare. Den dagen man inte längre jobbar finns det inget välbetalt jobb att jobba extra på och heller ingen skatt att kvitta RUT-avdraget mot. Och har man vant sig vid att slippa städa upp sin egen skit kanske det är en omställning att helt plötsligt få börja med det igen. Med 4% regeln krävs det att man sparar ihop ett betydande kapital för att ha råd med städhjäp en gång i veckan resten av livet.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.