21 Mar, 2019

Äntligen dags för en ny IPO

 

Teqnion –IPO

 

 

-Innehåller 1 st affiliatelänk-

 

Teqnion är en mindre företagsgrupp bestående av 10 st bolag. Ett litet investmentbolag eller konglomerat om man vill. Företaget startades 2006 och har främst växt genom förvärv. De har en förvärvsmodell som innebär att de vill köpa välskött bolag med verifierad intjäningsförmåga, positiva kassaflöden och god framtidspotential. Låter klokt i mina öron. De har även krav på P/E under 5 och EV/EBIT under 4. Under de senaste tre åren har de förvärvat Grimtorps Byggkomponenter (2018), Stans & press-koncernen (2018), Eloflex (2018), Cellab Nordia (2016), KFAB och Air Target Sweden (2015). Normalt har de finansierat 70 % av köpen med lån och resten via egen kassa.

 Teqnion är ett förhållandevis moget IPO-bolag och omsätter redan 296 MSEKkr och gör ett röresleresultat på 37 MSEK.

 

Fakta

 

Teckningskurs  26 kr

Teckningsperiod 19 mars – 28 mars 2019

Sista svarsdag  27 mars (Nordnet)

Likviddag   27 mars (Nordnet)

Minsta teckning   250 aktier ( 6.500 kr)

Courtage 0 kr

Förväntad första handelsdag   4 april 

Börs First North

Emissionsintitut Akteinvest

 

Nuvarande ägare

 

Vixar AB                                         45,6 %

Erik Surén                                      8,9 %

Jonas Häggqvist                          7,2 %

Johan Steende (VD)                 7,1 %

Investment AB Spiltan             6,2 %

Ingegerd Häggqvist                   6,0 %

Rockefellow Invest AB             4,4 %

Kent Söderberg                          3,1 %

Jan Häggqvist                               2,0 %

Berkway                                        1,4 %

Övriga                                             8,1 %

Totalt                                              100 %

 

 

Ankarinvesterare/Teckningsåtaganden

 

Drygt 80 % av erbjudandet är garanterat via teckningsåtaganden där Creades är den mest kända och som också tar den största delen med totalt 40,6 % av hela erbjudandet. Dessutom är Mölndalsföretaget Consensus Asset Management med erkänt duktiga Claes Göran Nilsson (Nilörn) i spetsen med och tar 20,3 % av erbjudandet. Det är ett par riktigt fina cornerinvestors det och bara det faktum att de är med och tar så pass stor del är skäl nog för att teckna.

Creades                                         40,6 %

Consensus AM                            20,3 %

Aktia fondbolag                          9,4 %

Familjen Hamberg                     7,3 %

Familjen Kjell                               3,2 %

Totalt                                              80,8 %

 

Lock-up

 

Huvudägarna och delar av ledningen har förbundit sig att ”inte utan skriftligt medgivande från Redeye avyttra sitt direkte och/eller indirekta ägande” under en period av 12 månader. Försäljning kan göras vid eventuellt uppköp. Ett aningenluddigt lock-upavtal om ni frågar mig. Det framgår dessutom att detta enbart gäller aktier som förvärvas i det aktuella erbjudandet. De äger ju massa aktier sedan innan och dem kan de tydligen sälja. Känns även kostigt att Redeye ska godkänna. Och som en extra liten livlina kan Redeye medge undantag om ”synnerliga skäl” finns.

 

Teckna eller inte teckna?

 

Sammanfattningsvis kan vi notera att det mesta vi efterfrågar vid en IPO-investering finns i Teqnion. Här finns stabila ankarinvesterare som tar en rejäl stek i IPO:n. Här finns långsiktiga ägare, int minst i Spiltan, som sitter kvar i bolaget. Här finns även ett bolag som redan tjänar pengar och en styrelse och ledning med rejäla innehav i bolaget. Pilotskolan känns närvarande. Dessutom verkar det finnas en ganska fin hype kring noteringen och det är en viktig del i våra IPO-investeringar (som ju oftast är rätt kortsiktiga). Det här är dock ett bolag som kan bli kvar i portföljen ett tag.

Om vi ska hitta någon negativt så känns förvärv via lån en aning osäker och/eller dyrt och en VD med hästsvans och hipsterskägg skulle kunna väcka ett och annat tvivel men vi får försöka se igenom ytan och vi väljer att teckna en liten post på de övriga parametrarna.

 

Teckna

 

För att få så bra chans som möjligt att teckna ska man använda Aktieinvest då de är huvudsaklig partner i noteringen. Det går såklart även att teckna via Avanza (affiliatelänk) eller Nordnet. 

 

Läs mer om våra IPO-investeringar

 

Lyckas med IPO-investeringar

Dags för en ny spännande IPO

IPO-pappan

IPO - Risk

 

Glöm inte att alla investeringar på börsen är förknippade med risker och IPO-investeringar är inget undantag. Tvärtom. 

 

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.