2 Apr, 2019

Jobba mindre direkt eller spara ihop ett kapital?

De flesta av er har säkert hört historien om affärsmannen och fiskaren. Den finns i lite olika versioner, men här kommer en kortvariant.

En fattig fiskare satt på stranden när en rik affärsman kom förbi.
- Varför sitter du här och latar dig? Varför är du inte ute och fiskar? frågade affärsmannen
- Därför att jag har fångat tillräckligt med fisk för mig och min familj för idag, svarade fiskaren. Nu sitter jag här och njuter av eftermiddagen.
Affärsmannen suckade uppgivet.
- Nu när du har tid skulle du ju kunna fånga mer fisk. Inte bara sitta här och lata dig.
- Vad skulle jag göra med den fisken? undrade fiskaren
- Du skulle kunna sälja den och tjäna massor med pengar, sa affärsmannen. För pengarna skulle du kunna köpa en större båt med kraftigare motor och fiska längre ut i havet. Då skulle du fånga mycket större fiskar och tjäna mer pengar. Till slut skulle du kunna anställa andra fiskare som fiskade åt dig.
- Vad skulle jag göra sedan då? undrade fiskaren
- Då, svarade affärsmannen, skulle du kunna sitta och bara njuta av livet.
- Det är ju det jag gör redan nu, svarade den fattige fiskaren.

Historien är ju bra och tänkvärd på flera sätt. Jag har också fått flera kommentarer den senaste tiden som haft lite samma andemening där man fokuserat på downshiftning och att gå ner i tid löpande under större delen av arbetslivet istället för att som mig jobba och slita i 13 år och sen kunna sluta jobba helt.

Några konkreta exempel på andra vägar än den jag själv valt är tex Onkel Tom (som vi träffade i fredagsintervjun förra veckan) som tagit ett par sabbatsår med familjen men nu ska börja jobba igen eller författaren Åsa Axelsson som gick in i väggen och kom på att hennes familj klarade sig på en lön om de började leva betydligt sparsammare. Jag tolkar det utifrån som att både Onkel Tom och Åsa hamnade i situationer som var ohållbara, något som de inte var förberedda på 10-15 år tidigare och därmed inte kunde planera för. Och då får man givetvis lösa situationen som uppstår där och då. Men för er som är unga och fortfarande kan välja väg så tycker jag det finns anledning att fundera på vad som passar er och sen planera efter det.

Är man 25 år och har börjat jobba och inser att man klarar sig på 50% av sin lön finns det några varianter.
- Gå ner på halvtid och jobba till 70 (ungefär som fiskaren i historien). 
- Ta ledigt varannat år och jobba till 70
- Jobba 15 år i rad och sluta sen jobba vid 40 och var ledig 30 år
- Jobba vidare till 70 och fundera på vad du ska göra med +100 miljoner på 70 årsdagen.

Olika val kan passa olika personer. Men tittar vi på det rent matematiskt finns det ändå en poäng med att planera och göra ett antal år med arbete på rad för att låta kapitalet jobba ostört. Vill man bli rik så är det vansinne att som mig stoppa snöbollen när den börjar rulla lite fortfare genom att sluta jobba. Vill man ha mycket fritid så får man mer valuta för arbetstiden om man kör ett antal år i rad, nu pratar vi inte längre om 50/50 fördelning av jobb och ledighet utan 15 års jobb ger dubbelt tillbaka i 30 års ledighet. Dessutom kommer pensionen som en ren bonus i detta exempel där man lever på kapitalet och på ålderns höst får pension på toppen av avkastningen på kapital, jämfört med de som jobbat halvtid och gjort av med pengarna löpande som sen kommer få en lägre pension än den tidigare halvtidslönen och behöver sänka kostnaderna ytterligare.

Jag tycker helt enkelt att det finns en väldigt stark kraft i att investera, ränta på ränta och att skjuta upp konsumtion (för sparande är som ni vet bara uppskjuten konsumtion). Sen finns det så klart medelvägar där man kanske sparar 30% av lönen i 15 år och sen går ner på halvtid eller något liknande. Man behöver inte jobba heltid ett antal år och sen sluta jobba tvärt över en natt.

Vilken modell lockas ni mest av? 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.