Analys
7 Apr, 2019

Veckobrev v15

Med en uppgång på ca 4% fick andra kvartalet på Stockholmsbörsen en mycket stark start och är nu nära all time high nivåerna från slutet av augusti förra året. Fredagens arbetsmarknadsstatistik i USA var ljuv musik för de som tror att konjunkturen kan tugga på utan något större inflationstryck och därmed fortsatt låga räntor.  Om det inte hade varit för att denna period - när utdelningarna börjar betalas ut – historiskt har varit ”peaken” som efterföljts av en svagare aktiemarknad i maj och juni skulle man nog vara fullinvesterad…..

Blåsig vår. Att det blåst mycket under våren tror jag de flesta kan hålla med om och ett kvitto på detta kom i veckan när Arise meddelade att elproduktionen under mars var nästan 20% högre än budgeterat. Det följer på en februarimånad som också kraftigt översteg den budgeterade nivån. Att med ledning av två månaders vindar detta börja tala om några långsiktiga klimatförändringar faller naturligtvis på sin egen orimlighet (speciellt som 2018 var ett dåligt vindkraftsår) men det fäster kanske ändå blicken på vilken penningmaskin vindkraftbolag börjar bli när väderleken är gynnsam. Att värdera vindkraftbolag har historiskt visat sig tillhöra något av de svåraste som finns. Inte bara till följd av beroendet av klimatet och politiska beslut utan även genom att i alla fall de stora noterade vindkraftbolagen i Sverige – Arise och Eolus – är en blandning av vindkraftsprojektörer och driftsbolag. När det gäller Eolus är huvudverksamheten just projektering och sedan försäljning av vindkraftsparker medan den egna produktionen är ganska underordnad. Även om vindkraftsutvecklare inte kan jämföras med bostadsutvecklare är det troligen inga högre vinstmultiplar man kan sätta på denna typ av verksamhet till följd av den oregelbundna vinstavräkningen. Hur som helst så verkar det som om man får denna verksamhet mer eller mindre gratis i Arise om man översätter det pris bolaget nu får för sin 50% andel i Jädraåsen - till den egna kraftproduktionen. Frågan är dessutom om inte värdet på vindkraft fortfarande är en undervärderad tillgång, i en omgivning där elbehovet hela tiden ökar, alternativen är så få och den politiska viljan att satsa på förnyelsebart är öronbedövande. Den stora efterfrågan från institutionellt kapital för att investera i sektorn är väl också ett tecken på denna trend. Till det ska läggas att Arise har en stor del av sin produktion i södra Sverige med bra vindförhållanden och stor elefterfrågan, vilket på sikt bör gynna värdet. Visserligen med en stor skuldbörda (950 MSEK) men som nu faller kraftigt i och med att ett antal projektaffärer vinstavräknas och andelen i Jädraåsen säljs.

Det opportunistiska fastighetsbolaget. I veckan gjorde TradeVenue en videointervju med Nyfosas VD Jens Engwall som rekommenderas (videon går att se i sin helhet  på Nyfosas bolagsprofil : https://tradevenue.se/nyfosa-intervju-med-vd-jens-engwall). Med en målsättning att i år köpa fastigheter för 3-4 mdr SEK kommer Nyfosa och sin med egna ord opportunistiska investeringsstil att bli en intressant aktör att följa. Han berättar i intervjun att den likriktning som för närvarande präglar de flesta fastighetsinvesterare skapar möjligheter för en spelare av Nyfosas storlek och finansiella ställning att gå emot aktuella trender och göra mycket lönsamma investeringar. Han pekar t ex på att alla handelsfastigheter oavsett läge för närvarande verkar vara  ”pestsmittade”, vilket gör att det kan vara just där man kan hitta intressanta investeringsmöjligheter. Han menar också på att det stora storstadsfokus de flesta fastighetsbolag, men också utländska fastighetsinvesterare, har skapar möjligheter att plocka upp intressanta mindre fastighetsbestånd i stabila växande medelstora städer som Karlstad, Växjö, Gävle och Örebro.

Stor emissionsaktivitet på de mindre listorna. Att det fortsätter att komma in nya bolag på de mindre listorna har jag skrivit om tidigare. Samtidigt verkar kön av bolag som vill eller måste ta in pengar via företrädesemissioner växa hela tiden. Jag noterar att bara i veckan har Moment Group annonserat att de vill ta in 55 MSEK, Odd Molly 25 MSEK, Oncology Ventures 100 MSEK, Metacon 35 MSEK, Zenenergy 26 MSEK och Episurf Medical 98 MSEK. Jag har dessutom säkert missat någon ännu mindre emission, så jakten på riskvilligt kapital verkar inte precis minska bland denna typ av företag. Om man ska döma av börsens kursreaktion på t ex Episurfs meddelande i veckan – en kursnedgång på 30% vilket gjorde aktien till en av Stockholmsbörsens förlorare – verkar marknaden ofta inte riktigt prisat in ett eventuellt behov av framtida kapitalanskaffning och dess effekter på aktiekursen.

Rekordnivå för logistikfastigheter. Dagens Industri rapporterade att ett privatägt logistikfastighetsbestånd (med bland annat Alecta och doldisen Paul Frankenius som ägare) köpts upp av en amerikansk fastighetsgigant Prologis. Förutom att det är intressant att notera att amerikanskt fastighetskapital börjar köpa svenska logistikfastigheter kan man också notera prislappen på 3,8 mdr SEK (enligt uppgifter till Dagens Industri). För det får man elva logistikfastigheter med en uthyrningsbar yta på 295 000 kvadratmeter som till 70% återfinns i Stockholm och Göteborg. Det motsvarar ca 13 000 SEK per kvadratmeter. Att jämföra fastigheter rakt av är lite som som att jämföra äpplen och päron beroende på läge och skick men vi noterar att Stendörren (bevakat av TradeVenue) – med alla sina logistikfastigheter i Stockholmstrakten - har sina dito bokförda till 11 800 SEK, dvs ca 10% under värdena i denna affär. Om man till det lägger att Stendörren har en stor byggrättsportfölj och baserat enbart på kassaflödesfastigheterna är värdet enbart 10 300 SEK per kvadratmeter. Till det kan sägas att om man utgår från en hyra per kvadratmeter på 750 SEK per kvadratmeter i det sålda beståndet, nästan fullt uthyrda lokaler och en driftnettomarginal på 70% landar man i en yield omkring 4%. Även om hyresnivån skulle vara högre än i ovanstående räkneexempel är det ett stort avstånd till Stendörrens yield på för närvarande 6,3%.

 

De första svenska rapporterna (Industrivärden, Atrium Ljungberg och Fabege) för Q1 börjar komma i veckan och bolagsstämmorna avlöser varandra. Vi här på TradeVenue gläds åt att vi fortsätter locka till oss rekordmånga besökare – nu här i mars över 120 000.  Välkommen till en ny och spännande vecka!!!

 

Claes Vikbladh

claes@tradevenue.se

 
TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.