8 Apr, 2019

Topplista - bästa ekonomipoddarna

 

Vilken är Sveriges bästa Ekonomipodd?

 

 

1. Fill or kill - solklar vinnare. Duktiga killar som visar prov på såväl aktiekunnande som allmänbildning. Intressanta diskussioner och ödmjuka traders som berättar och sina bra och dåliga affärer.

Första gången jag hörde om Fill or kill var när Sparo sågade deras swengelska språkbruk men all reklam är bra reklam brukar det heta och det är tack vack vare Sparos språksågning fick jag upp ögonen för podden och pga det toppar de nu denna topplista. De är numera decimerade i antal och poddens upplägg har ändrats en aning med lite annorlunda reklam men den är fortfarande bäst.

2. Börspodden - liknande intro som Fill or kill med cowboytema. Enligt egen utsaga Sveriges största podd om aktier/investeringar. Trevliga och extremt kunniga killar som snackar mycket specifika case. Dock är hemsidan och plattformen lite tråkig och krånglig om man vill lyssna i browsern. Dessutom lite väl mycket reklam om ni frågar oss reklam mitt i avsnittet dessutom. Kunskapsnivån hos John och Johan lyckas trots detta placera podden på andra plats.

Modiga killar som håsar och baissar friskt. Tydliga med vad de äger och köper med vilket är snyggt. Det här är en bra podd som definitivt krigar om om förstaplatsen. Kanske kan de knipa den nu när Fill or kill tappat den ena musketören?

3. Prata pengar - Philip Scholtzé och Nicklas Andersson är något av det mest dynamiska vi hört och sett när det kommer till aktier och investeringar. Mycket energi och mycket kunskap finns här. Det enda minuset är introt som låter som om det är lånat från en lågstadieskola samt att de inte  längre spelar in nya avsnitt. Tråkigt att podden numera är nedlagd.

4. Börssnack med Hansén och Olavi - Grymt kunniga och trevliga killar som diskuterar olika bolag och marknaden i allmänhet. Snyggt intro och lagom med diskussion och information. Killarna kompletterar varandra bra och hjälper till att ge lyssnarna info men det lyfter inte riktigt. Podden kräver en viss grundläggande kunskap om aktier och investeringar. Inget för den absoluta nybörjaren och ska man leta något negativt så är det i så fall tonläget i rösten hos deltagarna.

5. SvD Börsplus - Avslappnade samtal mellan de duktiga personerna i SvD Börsplus. Frispråkiga case-diskussioner utan rädsla för att outa enskilda bolag. Plus att man redan på hemsidan kan läsa om vilka bolag som behandlas i respektive avsnitt.

6. Björnfällan - Lite töntigt intro och en tydlig koppling till CMC gör att man slipper lyssna på annan reklam.. Kunniga killar med bra dynamik. Seriösa diskussioner och det är tydligt att de vet vad de talar om och att de har ett stort intresse och stort kunnande i och kring aktier och investeringar.

7. Analyspodden DI - Trevlig och en aning stel. Lite jobbigt att lyssna på dialekterna och brytningarna hos vissa av deltagarna. Plus för att de inte slösar tid på reklam men å andra sidan har de en stark koppling till Dagens Industri. Plus även för att de talar mycket om specifika bolag. Lite spretigt när det är nya personer i alla avsnitt. Extra bra avsnitt om Nordic Capital.

8. Market makers - Duktiga killar men pga tveksam reklam hamnar de en aning längre ner på listan än vad de egentligen förtjänar. En skön blandning av enskilda aktier och makrodiskussioner. Familjär stämning på gränsen till flamsig (på ett bra sätt).

9. Aktiepodden - Aktiespararnas podd ger ett trevligt intryck. Två killar med bra dynamik pratar allmänt om börsen och enskilda aktier. Hyfsat enkel nivå men ändå bra.

10. Outsiders - Familjär och lite lekfull stämning. Många avsnitt som rör Riksbanken och generell finans. Inte så många case. Bra intro (nytt varje avsnitt med ett klipp ur veckans avsnitt) och snyggt klippt. Helt klart finns här en hel del kunskap och en hel del intressant både citat och historiska fakta presenteras. Intressant.

11. Fondpodden - Bloggkollegan Petrusko rattar den här podden med den äran och hade vi varit mer intresserade av fonder hade den här podden sannolikt kommit på en högre placering. Tyvärr har Petrusko och Fondpodden lagt podden på is. 

12. Investeraren (Nicklas Andersson) - Grymt kunnig kille som även återfinns längre upp på listan. Att det är svårt att få till dynamiken när man är ensam blir tydligt. Vi tycker helt enkelt att Nicklas gör sig bäst med en sidekick likt Philip i pratapengar eller Albin i Uppesittarkväll. Stort plus till avsaknaden av reklam. Det här är en podd som sannolikt kommer klättra på listan till nästa gång.

13. Kvalitetsaktiepodden - Bäst intro men sämst dialekt. Tyvärr blir det svårt att lyssna pga dialekten och därför blir inte placeringen högre. Ett tips till er om ni läser detta inlägg är att ni lägger med en länk till er podd i headern av er Twitterprofil så man hittat er lättare. Ett plus ska också ges för att hemsidan (när man väl hittar den) kompletterar inslagen med information till varje inlägg. Ganska avslappnat och generellt trevligt. Tar upp enskilda cases (många små bolag) vilket vi uppskattar. 

14. Framgångspodden - Ett enda långt säljsamtal tjänar som intro. Sen när själva podden började blev det lite bättre men inte bra. Grymma gäster är iaf ett plus. 

15. Pengarpodden - En podd med enkel nivå och bra för de absoluta nybörjarna. I mina öron låter den tyvärr mest som ett reportage från om Sveriges radios Klartext ska göra ett inslag om ekonomi. För er som inte sett när Morgan Pålsson besöker klartext så är det verkligen ett klipp jag rekommenderar. Fantastiskt kul! 

16. Aktiekompisar - Halvtaskigt ljud, låg kunskapsnivå och även här görs det reklam för skojare vilket tyvärr cementerar fast dem på sista plats.

 

*Denna lista är sammansatt utifrån vår bedömning och kan vara helt fel. Gör alltid din egen analys osv...

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.