9 Apr, 2019

Vår portfölj och köpen just nu

Det har skett lite små förändringar i vår aktieportfölj som du hittar här de senaste veckorna. Det är helt enkelt utdelningar som börjat återinvesteras som gjort att antalet aktier i Kindred och Industrivärden har stigit lite. Jag kan ta tillfället i akt och förklara lite hur jag tänker med portföljen då det kommit lite frågor på det.

Målet är ungefär 50% aktier och 50% aktiefonder. Aktierna har stort fokus mot Sverige men det förekommer lite Amerikanska och Finska bolag också. Medan fonderna har ett fokus utanför Sverige med Globalfonder och Tillväxtmarknadsfonder som största delarna, här fokuserar vi på billigast möjliga indexfonder vilket gör att vi just flyttat över tillväxtfonderna till Avanzans nya Emerging marketfond. Tyvärr tar fondbytena några dagar och även om vi flyttat i etapper så har börsen generellt sett gått upp under flyttdagarna vilket gör att vi säkert tappat 0,5-1% på vissa byten vilket alltså kommer ta 5-10 år att få tillbaka i form av lägre avgift. Men sånt är livet.

Dä vi ligger ungefär rätt i fördelning aktier och fonder så känns det bäst nu att låta fonderna ligga orörda och återinvestera all utdelning i aktierna. Då borde fördelningen hålla sig intakt då fondernas utdelning återinvesteras automatiskt och ligger med i fondvärdet. Vi har nu ett mindre överskott varje månad från min frus lön och mina småjobb, trots att vi inte rör portföljens avkastning, men det låter vi ligga kvar på sparkonto inför långresa nästa vinter (då min fru ska vara tjänstledig dvs ingen lön) samt troligt bilbyte under 2020. Så de aktieköp som sker just nu är begränsade till att bara återinvestera utdelningar.

Ni som kollat in hur portföljen ser ur har noterat att jag fokuserar mycket på antalet aktier i respektive bolag snarare än värdet. Det är en ren mental grej som jag gjort för att kunna lägga mindre fokus på börsen svängningar och fokusera på att långsiktigt bygga upp en portfölj där varje köp för mig närmare målet oavsett om börsen gått upp eller ner senaste månaden. Stort fokus ligger på utdelningen och fler aktier betyder högre utdelning vid nästa tillfälle, allt annat lika.

Jag har fått lite frågor på exakt hur jag kommit fram till antalet aktier och det är väl ärligt talat ingen exakt vetenskap. När jag började fokusera på antalet aktier hade jag ett mål om 10 miljoner i en total portfölj och tittade på en rimlig vikt av de olika bolagen och räknade sen baklänges på hur många aktier det skulle motsvara i varje bolag. Sen har det ju ändrats under årets lopp då H&M säkert stod i 300 kr när jag gjorde första beräkningen och Castellum stod i 120 kr. Det innebär att om jag nu uppnår målet i dessa bolag kommer H&M få en lägre vikt och Castellum en högre vikt än vad jag planerade för 5 år sen, men det ser jag egentligen inga problem med att bolag som presterar bra får ta lite större plats. Det minskar också risken att maniskt snitta ner sig i bolagen som går dåligt på jakt efter en viss portföljvikt i procent av värdet, utan det är helt ok att Ratos och H&M får en mindre plats i portföljen än planerat.

Jag undviker också att sälja bolag då jag tror det är svårt att tajma marknaden och när jag vet att det går dåligt för Ratos så vet hela marknaden det och priset blir där efter. Kanske har det varit en dålig strategi för flera av de bolag som gått dåligt har fortsatt att göra det under en lång period, och med facit i hand hade det varit bättre att klippa några av dessa i tid. Men samtidigt har det flera gånger vänt ungefär när det såg som mörkast ut med H&M på 120 kr (om det nu är en vändning vi fått se) och Telia på 35 kr (där jag fått fina utdelningar plus 20% kursuppgång sen dess). Så överlag tror jag strategin att ”aldrig” sälja funkar bäst för mig. Däremot blir det ju som i Ratos fall där de delat ut väldigt mycket pengar i förhållande till börsvärdet och jag använt dessa utdelningar för att köpa andra bolag, jag säljer inte men jag skalar ner bolagets vikt i portföljen med hjälp av dess utdelningar kanske man kan säga.

På dagens kurser så återstår det köp för runt 400 000 kr för att nå målet i alla aktier. Under resterande del av 2019 blir det köp för runt 150 000 kr, så det kanske återstår runt 250 000 kr att köpa för när vi går in i 2020.  

Nästa köp kommer bli Sampo men här kommer jag vänta tills dess att utdelningen är avskild. I normala fall spelar det ingen roll om man köper före eller efter utdelningen, men just i fallet med utländska aktier föredrar jag ett lägre pris och att vänta ett helt år på första utdelningen jämfört med att betala lite mer och få första utdelningen väldigt snart. Med lite högre courtage och valutaväxling så vill jag hålla nere antalet köp och få så många aktier som möjligt per köptillfälle. Det är ju också så att 15% av utdelningen dras i källskatt och tar flera år att få tillbaka, så då tar jag hellre lite fler aktier här och nu än att få ligga ute med en del av pengarna flera år. Jag räknar alltså med att plocka upp 20 st Sampo för strax under 40 Euro styck om ett par dagar. Euron är dyr men risken finns ju att den är det i många år och ska man ha möjligheten att bo utomlands delar av året så är det bra att få lite utdelning i Euro också. 

Lite lurigt så här års också med all utdelning och att dessutom komma ihåg att spara pengar i Kapitalförsäkringen till skatten som dras i slutet av nästa vecka. Man vill bara sätta pengarna i arbete i fler nya aktier. Det är som att sukta en alkoholist med en öppen flaska sprit som ska stå på köksbänken ett par veckor.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.