19 Apr, 2019

Glad påsk - investerarstyle!

 

Så här i påsktider kanske ni funderar på en investering som ligger i tiden, eller som trendar, som det heter nu för tiden. Oavsett namn på företeelsen så inser alla att om man vill göra bra affärer i påsk så är det i ägg, kyckling, påskmust, snaps och möjligtvis sill och lax man ska investera! Nedan kommer en guide i påskinvesteringar.

 

Godis

 

Cloetta ligger nu nära till hands när man talar godis. Speciellt i Sverige. Cloetta är ett företag som jag faktiskt aldrig ägt eller funderat på att äga. Mycket har berott på att trots att jag älskar godis så har jag upplevt att Cloetta har inte det goda godis som jag äter. Efter köpet av Candyking så har det ändrats en aning och vi har tänkt om. Cloetta har gått svagt det senaste och på en i övrigt stark börs har de tappat 0,89 % de senaste tre månaderna. Utdelning på 4,09 % är rätt okej och gör dem även till ett helt okej utdelningscase. Vi har faktiskt köpt Cloetta till bäbisen här hemma. Inte så mycket för siffrorna utan snarare för att det är ett pedagogiskt bolag. Lätt att relatera aktier till något som små barn förstår. I torsdags stängde Cloetta på 24,48 SEK.

 

Kyckling

 

Den mest kända och den senaste tidens mest utskällda kycklingproducent Scandi standard är noterade på Stockholmsbörsen och de senaste tre månaderna har aktien gått från 61,50 SEK till 64,50 SEK. Scandi standard har funnits på Stockholmsbörsen sedan 2014 och resan har varit skakig. Det enda som talar för dem förutom att erkänt duktiga Öresund är storägare är det faktum att kycklingkonsumtionen i Sverige beräknas öka i takt med att allt fler väljer bort kött från fläsk och nöt. En uppgång på 4,71 % % de senaste tre månaderna är ingen höjdare när övriga börsen rusat med betydligt mer. Utdelnign på 3,1 % lyfter det hela en aning så avstår i alla fall jag från att köpa.

 

Påskmust

 

Det mest klassiska av alla julmustmärken är enligt mig Apotekarnes. Apotekarnes ägs av Carlsberg och vill man köpa aktier där så går det fint att göra på Köpenhamnsbörsen. På det sättet får man även med lite öl i påskinvesteringen och det känns inte helt osannolikt att även den ökar en aning i påskhelgen. Carlsberg B handlas till priset 840 DKR och har de snaste tre månaderna stigit med 13,76 % och om vi zoomar ut och tittar på 12 månader har de gått upp 22,20 % vilket ändå är helt okej.

 

Electrolux

 

För den som vill investera i maskiner som gör äggen perfekta så är Electrolux en bra investering. De hävdar själva att deras ångugn gör perfekta ägg varje gång. Och man behöver inte ens en kastrull. Electrolux är en stabil men tråkig aktie som gått upp 15 % de senaste tre månaderna vilket är ungefär som börsen i övrigt. De delar dessutom ut 3,54 % vilket är helt okej. 

 

Sprit

 

Har ni inga moraliska betänkligheter så finns vin- och spritföretaget Arcus som nyligen noterades på Oslobörsen. Arcus ägdes tidigare av Ratos. Noteringskursen i december 2016 var 43 kr och idag handlas Arcus till 37,10 SEK kr. Ingen fantastiskt investering för den som köpt vid IPO och sitter kvar med andra ord. Mest kända och bäst lämpade för en påskinvestering av Arcus varumärken är Aalborg och Gammeldansk. 

 

Lax

 

Här finns det en del att välja på faktiskt. Ett exempel är Bakkafrost. Det norska företaget har gått upp 1,66 % de senaste tre månaderna. Inte heller det någon lysande utveckling på en stark börs. De kanske behöver påsken? Vill man satsa på ett annat bolag finns även Norway Royal Salmon som är noterat på Oslobörsen. De har haft en ännu tråkigare kvartalsperiod bakom sig med en nedgång på 1,04 %.

 

Willys eller Ica

 

Under påsken handlar svensken 70 miljoner ägg och 6 000 ton godis. Ica står för ca 50 % av den marknaden vilket gör att en stor del av påskkonsumtionen hamnar i fickorna på aktieägarna i Ica. Willys/Hemköp/Axfood står för ca 20 % av marknaden och det blir en rejäl slant som hamnar hos deras aktieägare också.

 

Skidåkning

 

För Aktiepappas del är påsken starkt förknippad med skidåkning. På våren är det som bäst att åka skidor. Varmt och soligt på dagen och kallt på natten. I Sverige finns det ett bolag som står för den absoluta merparten av skidanläggningarna nämligen Skistar. Eftersom en i familjen är aktieägare i Skistar kan vi under påskhelgen att spara många sköna slantar tack vare deras extremt fina aktieägarförmåner. Just i år blir det tyvärr ingen skidåkning på påsken vilket är en tråkig ny erfarenhet men det får vi rätta till nästa år. Skistar har gått starkt länge men de senaste tre månaderna har inneburit en kursnedgång med 2,74 %.

 

Ägg och äggkartonger

 

Det visade sig att det är svårt att hitta ett noterat nordiskt bolag som handlar med det mest karaktäristiska när det kommer till påsken; ägg. Dava Foods som äger lantägg ägdes tidigare av ett danskt noterat bolag men är numera avnoterat. Hartmann som tillverkar äggkartonger är däremot noterat i Danmark och har stått och stampat på börsen det senaste och på 12 månarer har de tappat 23,2 %.

 

Vi konstaterar att mer eller mindre alla påskinvesteringarna har gått sämre än börsen i övrigt och därför kanske det är läge att varna för påskinvesteringar? Men framför allt hoppas vi att ni får en trevlig ledighet och att ovanstående mat och dryck smakar riktigt gott. Glad påsk!

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.