19 Apr, 2019

Så gör jag med mitt bolån, ränta 1,52%

Sedan 2009 har jag alltid haft ett bolån med rörlig ränta om jag inte minns fel. Då och då har jag hoppat på erbjudande om att binda lånet 1-3 år, som senast när jag gjorde det. Jag valde då att binda räntan på 1,29% hos SBAB under 2 års tid mellan December 2016 till och med December 2018 och efter det valde jag rörlig ränta enligt nedan.

 

 

Jag föredrar att ha det rörligt då jag är medveten om att jag klarar av räntehöjningar och kan anpassa min ekonomi för det. Sedan vet jag att bankerna tjänar mest på fasta räntor och det gör att sannolikheten på att jag tjänar mest är på den rörliga räntan. Vilken ränta som du ska välja beror just på din egna ekonomi och om du vill veta vad din boendekostnad kommer vara månad efter månad. Enklaste sättet är att sätta sig ner och räkna på dina/era inkomster, dina/era kostnader och utefter det göra ditt val.

 

Räntan som bankerna ger ut till privatpersoner styrs av reporäntan som sätts av Sveriges Riksbank och reporäntan. Reporäntan är RIksbankens styrränta sedan 1994. Reporäntan är den ränta som bankerna kan låna eller placera till i Riksbanken på sju dagar.

 

Ett av Riksbankens uppdrag är att "främja ett säkert och effektivt betalningsväsende". Det innebär att Riksbanken ska bidra till att det finansiella systemet är stabilt och se till att det går att betala på ett säkert och effektivt sätt. Stabilitet i det finansiella systemet behövs för att samhällsekonomin ska fungera väl och växa på ett hållbart sätt.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.