26 Apr, 2019

Börsen och rapporterna

Det har varit en späckad rapportvecka och dessutom lön (för min fru och er andra som jobbar) och en del utdelningar. Som om inte det var nog så kom igår det årliga beskedet om hur mycket Johnson&Johnsson höjer utdelningen med. 5,5% blev höjningen i år. Rätt väntad och normal höjning räknat i procent (de har höjt varje år i över 50 år).

Rapporterna som helhet har varit helt ok. Den konjunkturoro som vi såg i slutet på 2018 visade sig nog vara lite överdriven och 2019 ser ut att bli rätt bra för de flesta bolagen. En viss osäkerhet för 2020 finns väl kvar efter att tillexempel Volvo hade lite lägre orderingång.

Jag har följt planen och återinvesterat utdelningarna omgående även om det tar emot ibland när börsen känns dyr efter 20% uppgång sen årsskiftet. Då huvuddelen av aktieköpen i år har kommit från återinvesterade utdelningar har det mesta tyvärr skett till lite högre kurs än den man kunde få i början av januari. Men då pratade ju snarare alla om att sälja inför det kommande raset, så jag får vara nöjd med att jag legat kvar fullinvesterad även om jag inte hade så mycket pengar att köpa för just runt årsskiftet. 

Planen inför utdelningssäsongen var att öka mest i Industrivärden, Investor, Stora Enso, Kindred och Sampo. Det har gått bra att följa planen och jag känner mig nu nöjd med innehavet i Sampo och Stora Enso (även om det saknas ett mindre antal aktier till det långsiktiga målet, men det får jag lösa nästa år).

Kindred var ett bolag jag började köpa rätt sent och målet på 1 000 aktier tänker jag mig ska motsvara ungefär 1% av totala portföljen, här tänker jag att det är lika bra att ta mig dit så snabbt som möjligt och nu återstår bara 70 aktier vilket bör vara klart inom någon vecka. Så vitt jag kan förstå var det mesta som var negativt i Kindreds rapport av kortsiktig natur kopplat till den nya svenska regleringen, där man dunkat på med bonusar som ger dubbel effekt kortsiktigt då man förutom att betala ut bonusarna får en negativ skatteeffekt eftersom skatten beräknas utan avdrag för bonus. Men då man bara får ge varje kund bonus en gång kommer den siffran nu gå ner mycket snabbt. Antalet aktiva spelare är på högsta nivån någonsin och det bör vara viktigare än hur mycket bonus och skatt man betalade i ett kvartal 2019. Blir det nu tuffare tider på svenska marknaden efter regleringen tror jag det gynnar starka bolag med starka varumärken. Pratar vi svenska marknaden som jag känner till bäst så finns det fortfarande mycket uselt spel som Stryktips och Lotto som över tid borde slussas över till online (med uselt menar jag att väldigt lite pengar går tillbaka till spelarna i form av vinster).

När de sista aktierna i Kindred har landat i portföljen lutar det nu helt åt att jag fokuserar på Investor och Industrivärden för resten av vårens utdelningar. Jag har inga fler case jag brinner för och då är det lika bra att köpa Investmentbolagen och även om allt känns dyrt får man i alla fall lite substansrabatt här. Då direktavkastningen på dessa två är rätt låg ligger jag och bevakar om preffarna kan komma ner lite i pris för jag vill gärna ligga kvar runt 4% på portföljen som helhet. När Klövern pref helt plötsligt gick ner 10 kr för två veckor sen var jag till exempel på hugget och köpte några där. Bästa hade varit att få lite mer Akelius till 6% DA (runt 330 kr).

Antal aktier i respektive bolag är uppdaterat och det hittar ni här. 200 Industrivärden och 100 Investor till räknar jag minst med att få ihop under resten av året. Sen börjar jag ligga rätt nära slutmålet i det mesta.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.