Analys
28 Apr, 2019

Veckobrev v18

Även om veckans rapportflod innehöll både vin och vatten har det positiva utan tvivel övervägt och bidrog till att den avkortade veckan slutade med en uppgång på ca 1%. Om det i vanliga fall är svårt för mindre men även medelstora bolag att komma ut och få publicitet avseende sina rapporter blir det naturligtvis än så mer – en vecka som denna. Det är dock inte bara Evolution Gaming som med sin rapport kunde glädja sina aktieägare och gå mot trenden i spelsektorn. Här är ett axplock:

Snabb expansion och bättre kreditkvalitet. Jag skrev i förra veckan om TF Banks enligt min mening alltför låga värdering speciellt i relation till en annan nischbank – Avanza Bank. Med tanke på den starka tillväxten i låneportföljen under Q4 förra året låg naturligtvis ett starkt resultat i korten för Q1 men att rörelseresultatet skulle stiga med 35% till 66 MSEK var betydligt över mina och uppenbarligen marknadens förväntningar (med tanke på kursreaktionen). Glädjande att notera är också att den snabba expansion sker samtidigt som kreditkvaliteten enligt bolaget fortsätter att förbättras och kreditförlusterna minskade till 3,7% (4,5). Banken får också betalt för sin geografiska spridning, där Norge för närvarande agerar draglok. Det egna målet om att nå en vinst per aktie om 14,50 SEK år 2020 framstår i ljuset av detta inte som så avlägset.

Försäljningstillväxt 19 kvartal i rad. Även om Q1 traditionellt inte är något stort kvartal för New Wave är det ändå imponerande att  kunna redovisa en försäljningsökning på 11% (i lokal valuta) och ett rörelseresultat som mer än fördubblades till 46,0 MSEK (18,6). De två stora segmenten i New Wave – Corporate och Sports & Leisure kunde rapportera försäljningsökningar om 19 respektive 21%.  Utfallet för Q1 innebär att bolaget kunnat redovisa försäljningstillväxt 19 kvartal i rad !!! Prestationen ska också ställas i ljuset av klädhandelns problem, som ju flera av New Waves verksamheter tangerar.

”Has history changed”? Massaproducenten Rottneros fortsätter att gå från klarhet till klarhet och ökade omsättningen i Q1 med 17% samtidigt som rörelseresultatet steg med ca 80% till 141 MSEK (78). Det kan till exempel jämföras med att Rottneros under hela 2017 redovisade ett rörelseresultat om 156 MSEK. Men 8% högre massapriser och 13% starkare amerikansk valuta än motsvarande kvartal för ett år sedan får ordentlig effekt på sista raden. Vid jämförelsen med 2017 ska också sägas att mycket positivt skett vad avser kapacitet och produktmix sedan dess. Även om massapriserna (NBSK) kommit ned från de allra högsta nivåerna verkar de nu ha stabiliserats på för Rottneros mycket tillfredsställande nivåer kring 1100 USD – speciellt med tanke på den svaga svenska valutan. Det är intressant att notera att för fem år sedan i april var massapriset drygt 600 USD och har sedan dess i stort sett varit i en stigande trend (det ska kanske tilläggas att SEK/USD vid den tidpunkten var 6,50).  Hur som helst tidigare fluktuationer i massapriset med 20-30% på ett år eller ibland ännu mer verkar vara som borta och denna tidigare så pestsmittade bransch har fått en helt annan stabilitet med hjälp av ständigt ökad efterfrågan från producenter av mjukpapper och kartong. Samtidigt som branschen lyckats med konststycket att inte förbygga sig. För den som tror att ”history has changed” vad gäller massamarknaden och prisstabiliteten kan bestå samt kronan fortsätter vara en bananvaluta finns det nog utrymme för fortsatt uppgång – trots en 50% uppgång på ett år!!

Full fart inom solenergi. Att solenergimarknaden för närvarande fullständigt exploderar i Sverige är det nog få som inte har noterat. Ett bolag som gynnas av utvecklingen och som har stora möjligheter att bli en av vinnarna i detta race är SolTech Energy (bevakat av TradeVenue). Med 15 000 aktieägare (!!) tillhör det utan tvivel en av de mest populära aktierna bland mindre aktieägare och är trots veckans nedgång (se nedan) upp 40% på ett år. Till skillnad från de flesta av sina konkurrenter har bolaget utvecklat och säljer byggnadsintegrerade solenergiprodukter och inte produkter som appliceras på befintliga tak eller annat. En teknik som inte bara estetiskt har många fördelar i förhållande till de traditionella produkterna. Q1-rapporten visar på en tredubbling av omsättningen och ett positivt rörelseresultat. Även om huvuddelen av detta kommer från förvärvade bolag är det inget fel på den underliggande tillväxten. En stor del av SolTechs verksamhet har historiskt varit fokuserad på den största solenergimarknaden i världen – den kinesiska - där man verkar tillsammans med sin fabrikspartner ASP i ett samägt försäljningsbolag. Affärsmodellen bygger i Kina på att finansiera och äga själva solcellsanläggningen, vilket finansieras via högavkastande obligationer. Verksamheten växer mycket snabbt och på 12-månadersbasis är man nu uppe i ca 170 MSEK i rullande intäkter. Samtidigt med detta förvärvas nu återförsäljare och anläggningsbolag på den svenska marknaden för att få ut tekniken och produkterna på marknaden snabbt. Att denna kraftiga expansion ställer stora krav på kapital borde inte komma som någon överraskning för någon och veckans negativa kursreaktion (-15%) efter meddelandet om en nyemission framstår som överdriven. Den aviserade uppdelningen av den kinesiska och svenska verksamheten i två separata bolag framstår i ljuset av den snabba utvecklingen också som en mycket välbetänkt åtgärd.

I förhållande till förra veckan framstår denna vecka rapportmässigt som ganska lättviktig men består ändå av 72 rapporter från noterade bolag (om jag nu räknat rätt) inklusive SEB och Nordea.  Välkommen till en ny och spännande vecka!!!

 

Claes Vikbladh

claes@tradevenue.se

 
TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.