Analys
2 May, 2019

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden rapportkommentar Q1 2019

Rapportkommentar Q1 2019 (Läs den fullständiga analysen här)

- Stora hyreshöjningar under 2019
- Erhållit  Investment Grade och tar steget in i ”Premier League”
- SBB verkar göra allting rätt

Rapportkommentar

Stora hyreshöjningar under 2019. Hyresintäkterna ökade i Q1 till 429 MSEK (390) och driftnettot till 240 MSEK (233). SBB har under första kvartalet startat renoveringar av 176 lägenheter, vilket skapar förutsättningarna för att nå målsättningen om 600 renoverade lägenheter under 2019. SBB:s hyresrätter har ett genomsnittligt värde motsvarande 13 000 kr/kvm i balansräkningen och bolaget bedömer idag att stora möjligheter finns för värdetillväxt då renoveringar startas från låga hyresnivåer. Detta förväntas driva på tillväxten i hyresintäkter. För 2019 estimerar vi att hyresintäkterna ökar med 7 % till ca 1,8 mdSEK, med ett driftnetto om 1,1 mdSEK.

Erhållit Investment Grade och tar steget in i ”Premier League”. Under 2019 har SBB stärkt det egna kapitalet genom att bl.a. emittera D-aktier för ca 750 MSEK samt en hybridobligation på 300 MEUR. Samtidigt har merparten av dyra lån återbetalats i kombination med att andelen säkerställd skuld minskat. Vidare har andelen icke säkerställd skuld ökat samt räntebindningar förlängts.  Ca 85 % av SBB:s lån är nu räntesäkrade med en snittlöptid på ungefär fem år. Styrelsen i SBB har dessutom under våren uppdaterat det finansiella målet gällande belåningsgrad från lägre än 55 % till lägre än 50 %. Detta, i kombination med att SBB:s tillgångar generellt har en lägre finansiell risk jämfört med andra fastighetsaktörer, har gjort att SBB uppnått målet om Investment Grade Rating från både S&P och Fitch. SBB tar således steget in i ”Premier League”, d.v.s.  de bolag som har högsta kreditvärdighet. 

SBB verkar göra allting rätt. SBB har på några år byggt upp en av de största portföljerna av samhällsfastigheter i Norden och nu ligger fokuset på att förädla beståndet, genomföra renoveringar, höja hyror och stärka koncernens egna balansräkning. Ett steg i denna riktning är försäljningen av DNB:s huvudkontor i Oslo efter kvartalets utgång till en värdering om drygt 5 mdSEK, vilket ger en uppskattad avkastning på eget kapital om drygt  30% på de två år man ägt fastigheten. Hittills har resultatet varit minst sagt imponerande och SBB verkar göra allting rätt, något som även återspeglas i kursutvecklingen där aktien på ett  år har stigit med ca 40 %. SBB:s kassaflöden påverkas endast marginellt av omvärldsfaktorer och konjunktur-svängningar och fastigheterna återfinns på attraktiva lägen i de större städerna i Norden. Den genomsnittliga kontraktslängden för samhällsfastigheter uppgår dessutom till sju år. 

Kort om Samhällsbyggnadsbolaget i Norden
Ordförande: Lennart Schuss
VD: Ilija Batljan
CFO: Eva-Lotta Strindh
Lista: First North Stockholm

----------------------------------------

Disclaimer
Denna publikation (nedan ”Publikationen”) har sammanställts av TradeVenueAB (nedan ”TV”) exklusivt för TV:s kunder. Innehållet har grundats på information från allmänt tillgängliga källor vilka bedömts som tillförlitliga. Sakinnehållets riktighet och fullständighet liksom lämnade prognoser kan således inte garanteras. TV kan låta medarbetare från annan avdelning eller analyserat bolag (nedan ”bolaget”) läsa fakta eller serier av fakta för att få dessa verifierade. TV lämnar inte i förväg ut slutsatser eller omdömen i Publikationen. A°sikter som lämnats i Publikationen är analytikerns åsikter vid tillfället för upprättandet av Publikationen och dessa kan ändras. Det lämnas ingen försäkran om att framtida händelser kommer att vara i enlighet med åsikter framförda i Publikationen.

Informationen i Publikationen ska inte uppfattas som en uppmaning eller råd att ingå transaktioner. Informationen tar inte sikte på enskilda mottagares kunskaper och erfarenheter av placeringar, ekonomiska situation eller investeringsmål. Informationen är därmed ingen personlig rekommendation eller ett investeringsråd.

TV frånsäger sig allt ansvar för direkt eller indirekt skada som kan grunda sig på denna Publikation. Placeringar i finansiella instrument är förenade med ekonomisk risk. Placeringen kan öka eller minska i värde eller bli helt värdelös. Att en placeringhistoriskt haft en god värdeutveckling är ingen garanti för framtiden.

Den i Publikationen lämnade analysen har utförts i enlighet med villkoren för tjänsten ”IR-paketet” som TV utför åt analyserat bolag. TV erhåller ersättning för nämnda tjänst från det analyserade bolaget. TV betalar ersättning till den analytiker som har sammanställt Publikationen. Publikationen får inte spridas till eller göras tillgänglig för någon fysisk eller juridisk person i USA (med undantag av vadsom framgår av Rule15a –16, SecuritiesExchange Actof1934), Kanada eller något annat land som i lag fastställt begränsningar för spridning och tillgänglighet av materialets innehåll.

Varken TV eller de personer som sammanställt denna publikation har innehav (varken långa eller korta) i analyserat bolags emitterade finansiella instrument överstigande 0,5 % av det analyserade bolagets aktiekapital.

Analytikern som har sammanställt denna publikation äger inga aktier i bolaget.

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.