2 May, 2019

Politiker och pengar

 

 

Vilken sorglig syn det är att se hur våra kära ministrar investerar sina pengar!

 

Härom veckan läste vi en artikel om hur finansminister Magdalena Andersson uttalade sig om att det är börsens fel att klyftorna i samhället ökar. Börsen har gått upp och det har gjort de rika rikare. Det stämmer säkert för börsen verkar gå på speed just nu men det är tragiskt att se hur Magdalena uttrycker sig. Om det nu verkar vara så att börsen gör folk rika, varför inte lära ut hur man sparar pengar och investerar i aktier. Nej nej, det är tydligen fel väg. Rätt väg verkar vara att straffa de som sköter sig, sparar och investerare med skatter. Det här är en vädjan till regeringen och politiker i allmänhet: Snälla inför privatekonomi som ett ämne i skolan nu! Problemet med klyftorna är nämligen inte ett ekonomiskt problem, det är ett kunskapsproblem. Alla bör lära sig ränta på ränta. Det är en bra början.

Hur sparar våra ministrar?

 

I kölvattnet av diskussionen kring den aktuella artikeln kollade vi upp vad våra ministrar har i form av aktier och fonder och efter att ha sett den sammanställningen inser vi varför de agerar som de gör och uttrycker sig som de gör. De har för sjutton ingen koll över huvud taget. De vet inte bättre! Vissa av dem har inget sparande i aktier eller fonder alls. Inget. Noll. Hur är det möjligt med en lön på 130.000 kr i månaden?! Det är klart att de kan dölja innehaven i kapitalförsäkringar och hos anhöriga och så men jag tror faktiskt inte det är så väl. Den som inte har kunskapen kan inte heller lära ut den och därför är det kanske mer politikerna som ska gå en kurs i privatekonomi och sparande?

 

Så här ser i alla fall deras innehav ut:

Inga fonder eller aktier:

 

Utrikesminister Margot Wallstörm (S)

Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)

Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

 

Klimat- och miljöminister Isabella Lövin (MP) äger aktier och fonder för ca 7 000 kronor fördelat på fonder och aktier i Telia.

Statsminister Stefan Löfven har ca 1 miljon investerat och i proncip allt är plaverat i fonder i Robur/Swedbank.

EU-ministern Hans Dahlgen (S) nästan 6 miljoner kronor investerade i olika SHB-fonder.

Det visar sig att vår stadsminister och vår EU-minister verkar ha gått in till sin banksäljare (även om ministrarna säkert är av den typen att de kallar dem ”rådgivare” och bett dem om hjälp att placera pengarna. Inget tyder på att de skulle ha något intresse eller kunskap om sparande och investeringar i alla fall. Kollar vi på finansminister och näringsminister så är det två poster där man tycker att man kanske borde finna någon företagsintresserad person som kanske vet hur man investerar i akter och/eller fonder men nejdå de båda ministrarna äger inga aktier eller fonder alls! Det är faktiskt riktigt riktigt dåligt!

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.