13 May, 2019

Veckans materbjudanden - v20

Innan jag kommer in på veckans materbjudanden så tänkte jag reflektera lite över något med anknytning till mat, nämligen börsintroduktionen av Beyond Meat förra veckan. Jag tror inte någon börsintresserad person missat att bolaget som säljer vegetariska hamburgare, korvar och kycklingkopior fick ett varmt mottagande på börsen de första dagarna. En uppgång på över 150% på några dagar var tydligen den bästa introduktionen sen IT-bubblans dagar.

Värderingen är hög och bolaget gjorde fortfarande förlust 2018, så det är inget jag tittat närmare på. Även om trenden är stark med fler som väljer köttfria alternativ har jag svårt att se om det finns någon tydlig vallgrav kring just dessa hamburagare som gör att inte vem som helst kan tillverka en burgare av ärtprotein. Redan idag finns ju mängder med alternativ och växer marknaden ytterligare borde också konkurrensen växa. Kanske räcker varumärket som vallgrav precis som i Coca Colas fall?

Jag såg några som testat hamburgarna som går att köpa på några ställen i Sverige och som tyckte de var goda. En person kommenterade att han nu skulle äta dessa istället för vanliga hamburgare fram till sommaren med förhoppning om att tappa lite vikt. Tyvärr tror jag han kommer bli besviken 20 gram protein och 20 gram fett per 100 gram burgare låter ganska precis som en kötthamburgare. Till det kommer givetvis det vita brödet, dressingen och kanske till och med pommes som givetvis är precis som vanligt. Allt är ju inte kalorier när det kommer till hälsa, våra kostråd säger att vi ska äta max 500 gram rött kött i veckan, och där erkänner jag att jag personligen nog ligger lite i överkant. Däremot försöker jag ändra på det på andra sätt än att byta till vegetariska burgare. Linsgryta en gång i veckan, ärtsoppa en gång i veckan och sen mer fisk och kyckling än vanligt kött är min taktik.

Priset på dessa vegetariska burgare då? Jag kollade menyn på Scandic där de säljer vanliga hamburgare och Beyond Meats burgare och priset var identiskt. På Willys har de någon annan variant som heter Juicy Vegan som enligt beskrivningen ”är slående lik ett köttburgare”. Huvudingredienser är vatten och svamp, proteinhalten hälften av en köttburgare och priset 120 kr per kg. Nej, som sagt, det blir andra sätt att minska köttkonsumtionen för min del. Ni som testat Beyond Meats burgare får gärna kommentera. Och det skulle vara kul att höra hur ni som investerat och tittat närmare på det hela än vad jag gjort ser på caset.

Så över till veckans erbjudanden. Garanterat fria från trendiga burgare. Men en hel del onyttigt, så denna vecka får man välja med omsorg om man inte har bra karaktär och kan ha för mycket godsaker liggande hemma. Det är farligt att köpa choklad och glass bara för att det är billigt då risken helt klart är större att man äter glass om man har det i frysen. Jag kämpar på för att gå ner några kg till och därmed kunna springa lite fortare, jag kommer därför fokusera på kyckling, frysta grönsaker, äpplen och ägg som lyckligtvis också är billigt den här veckan. Men sen kan det nog bli en 200 grams chokladkaka på lördag om jag skött mig bra fram till dess, är ju tjänstefel att inte slå till när de kostar 10 kr styck.

Willys 
Kycklingfilé 900 gram 34,90 kr
Fläskytterfile 44,90 kr/kg
Grillost 125 gram 10,90 kr
Tomater 16,90 kr/kg
Äpple 9,90 kr/kg

ICA Maxi
Falukorv 800 gram 20 kr
Marabou choklad 200 gram 10 kr
Matpaj 220 gram 15 kr

Citygross
Matpajer 5 x 220 gram 100 kr
Nötfärs 49,95 kr/kg
Pepsi/Pepsi Max 1,5 liter 10 kr
Falukorv 800 gram 20 kr
GB Glass 0,5 liter 3 för 20 kr
Grönsaksmix fryst 2x1 kg 25 kr
Ägg 20 pack 29,95 kr

Coop Forum
Ost 49,90 kr
Flintastek 39,90 kr/kg 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.