18 May, 2019

Ica lyssnar på de gamla grekerna

 

 

Sedan tiden som Hakan invest har Ica dragits med ett antal bolag som inte hör till dess kärnverksamhet. Bland annat har de i omgångar och i olika mängd ägt Kjell & Company, Inkclub, Cervera och Hemtex. Vissa av investeringarna har visat sig ge vinst vid försäljningen och vissa har visat sig ge förluster. De flesta verkar dock ha bidragit med mer minus än plus.

Cervera

 

Heminredningsbutikerna Cervera ägdes mellan 2006 och 2015. Cervera köptes för 82,5 MSEK och försäljningen resulterade i en reavisnt på 15 MSEK. Oklart är hur många miljoner Ica puttat in i verksamheten som bara under åren 2011-2013 gjorde förluster på drygt 60 MSEK. Köpare till Cervera var riskkapitalbolaget Accent Equity.

Inkclub

 

50 % av Inkclub köptes 2007 för 428 MSEK och 2011 köpte man resterande akter. 2016 sålde man tillbaka hela Inkclub till den ursprungliga ägaren för 322 MSEK. Det sägs i en artikel att Ica gjorde en reaförlust på 30 MSEK men en snabb beräkning visar att i så fall skulle de ha fått betalt för att ta över de akter de köpte 2011. Oavsett vilket så kan vi konstatera att Ica inte bör äga bolag som säljer skrivartillbehör och bläckpatroner. En intressant twist på affären är att grundaren och såväl säljare som köpare i Icas affärer med Inkclub; Lennart Nyberg, dömdes 2018 till två års fängelse för att ha sålt piratkopior på siten. Kanske tur att Ica sålde i alla fall?

Kjell & Company

 

Ica (då Hakan invest) köpte 2006 halva Kjell & co för 190 miljoner och efter en till synes trevlig resa såldes aktierna 2014 till FSN Capital för 630 MSEK. Under resans gång hade Kjell & Company växt från 15 butiker till 75 st och ökat omsättningen från 255 MSEK till 931 MSEK. Detta får ses som kronan på verket under Icas investmentbolagsperiod.

Hemtex

 

I veckan sålde Ica sina aktier i Hemtex till norska hemtextilkedjan Kid. Köpeskillingen uppgick till 226 miljoner och innebar en reaförlust på cirka 400 miljoner kronor efter transaktionskostnader. En förlust som kommer att redovisas under årets andra kvartal. Under 2018 omsatte Hemtex 1.020 miljoner kronor.

Forma publishing

 

Icas eget förlag; Forma, såldes under 2013 till Massolit. Här har det varit svårt att hitta korrekta siffror men det verkar som om förlusten för Ica var ungefär 100 MSEK. Forma gav ut Ica kuriren mm.

Om vi räknar samman alla dessa affärer visar det sig snart att Ica gått back på sina försök att agera investmentbolag och vi konstaterar att den gamle greken Apelles hade rätt när han myntade uttrycket: Bliv vid din läst. Ica borde ha lyssnat.

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.