20 May, 2019

Veckans materbjudanden - v21

Jag är inte speciellt mycket för att baka och laga mat. Så även om jag på sätt och vis förstår tjusningen med att baka eget bröd som blir mycket billigare (och kanske även godare) än det man köper så gör jag det aldrig. Jag köper även färdig ärtsoppa även om det skulle gå att göra lite billigare om man lagade från grunden. Man får helt enkelt välja vilka grejer man lägger tid och kraft på för att spara pengar. En sak som jag dock gjort med viss framgång den senaste veckan är att blanda ihop egen müsli.

Tidigare har jag köpt en frukt och nötmüsli på Lidl som kostat runt 22 kr för 750 gram. Jag tycker den motsvarat andra varianter med hög andel frukt och nötter som på Willys kostat 27-30 kr för samma mängd. Även om jag äter müsli varje dag så blir det bara runt två paket i månaden, dvs besparingen per år är kanske 120 kr eller något sånt. Inte mycket att bråka om egentligen. Nu senast när jag skulle köpa den vanliga müslin på Lidl så fanns den helt plötsligt inte där, jag vet inte om det var tillfälligt slut eller om den utgått. Så vid nästa besök på Willys köpte jag istället Eldorado som kostade 19,90 för ett helt kilo, den innehöll olika typer av flingor och en del nötter etc men såg lite torftig ut jämfört med den jag brukar köpa så jag blandade ut med 125 gram russin och 200 gram solroskärnor. Det fina är det motsvarade 1/4 påse solroskärnor och 1/2 påse russin. Köper man alltså 4 påsar müsli, 1 påse solroskärnor och 2 påsar russin så går allt jämnt upp och ger 5 kg färdigblandad müsli.

Resultatet blev en riktigt god müsli och 29 kr för 1325 gram müsli eller 22 kr per kg. 250 gram extra gratis müsli på varje påse jämfört med tidigare köpet på Lidl alltså. För att sätta det i ett sammahang i form av FIRE dvs möjlighet till tidig pensionering. Säg att vi sparar 250 kr per år på att blanda ihop denna variant mot att köpa ICAs frukt och nötmüsli, säg också att du kan tänka dig att fortsätta att göra din egen müsli enligt detta "recept" resten av livet (och att prisskillnaden består) så kan du gå i pension med 6 250 kr mindre i kapital om vi räknar baklänges och använder 4% regeln. Så får man ta ställning till om man ska jobba vidare 2-3 veckor till när man är på slutet av karriären för att slippa blanda sin müsli själv resten av livet.

Mitt recept och uträkning bygger dock på att man gillar russin och solroskärnor, vill man blanda i mer hasselnötter eller något annat dyrt vet jag inte hur det står sig mot de färdigblandade med högre nötandel. För dig som trivs i köket och tycker det här var lite mesigt tips hänvisar jag vidare till Sparo som kör lite mer avancerade grejer och kokar marmelad på maskrosor.

Nu över till vad som är billigt där ute i butikerna den här veckan. 

Willys
Bananer 9,90 kr/kg
Ost 49,90 kr/kg
Fläskfilé 49,90 kr/kg
Kryddkorv 2 för 32 kr
Salladsost (typ feta) 100 gram 5 kr
Serla toapapper 12 pack 49,90 kr

ICA Maxi
Lax 119 kr/kg
Hamburgerbröd Frisco mfl 2 för 35 kr
Ost 49,90 kr

Coop Forum
Tomater 15 kr/kg
Hamburgare 450 gram 25 kr

City Gross
Lösgodis 39,95 kr/kg
Tomater 14,95 kr/kg
Fylla på soda stream 29,95 kr
Ägg 15 pack 24,95 kr

Om ni inte fått nog av mina recepttips så kommer här en bonus: Sätt ihop en billig cheeseburgare med Friscobröd och en tomatskiva den här veckan.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.