Analys
26 May, 2019

Veckobrev v22

Även om aktiemarknaden återhämtade sig på fredagen slutade index ned ca 2% med torsdag som den sämsta börsdagen i år. Intressant att notera är att oljepriset följde aktiemarknaderna nedåt trots att konflikten Iran-USA snarast verkar eskalera. Att riktigt förstå alla turerna i handelskonflikten mellan Kina-USA (det är många konflikter där USA är inblandat nu) börjar bli allt mer komplicerat. Jag håller mig därför till lite mindre områden som är mer förståeliga som till exempel på hur ett företag överlever vars marknad hela tiden krymper.

Att överleva på att sälja kuvert. År 2011 hade Bong en försäljning på 3 mdr SEK – en försäljning som förra året hade sjunkit till 2,2 mdr SEK. En stadig nedgång i efterfrågan på kuvert parat med en redan i utgångsläget (före nätets genombrott) för stor kapacitet i Europa har tvingat Bong och övriga i branschen till ständiga omstruktureringar, nedläggningar och fusioner. Till det kommer att den absolut viktigaste råvaran papper (bland annat med stöd av stigande massapriser) har stigit markant under senare år, vilket det i denna typ av marknad blir extra problematiskt att kompensera för. Förutom rationaliseringar har Bong mött utmaningarna genom satsning på olika produkter inom förpackningar. Dessa produkter stod i kvartalet för 23% av omsättningen och växte med 5% (inom vissa delområden betydligt mer), vilket delvis kompenserade för den 4% volymnedgången på kuvertmarknaden. Vidare är att notera att genomförda prishöjningar verkar börja bita, vilket ledde till att bruttomarginalen var oförändrad. Det som ändå mest överraskar i kvartalet är det positiva kassaflödet om 44 MSEK (-5), vilket dock i ärlighetens namn till hälften består av positivt bidrag från rörelsekapitalet. Även om nedgången i efterfrågan på kuvert ännu inte visar några tecken på att avta och nya omstruktureringar med vidhängande kostnader är att vänta ger Q1-rapporten hopp om att Bong kommer att gå ut ur detta blodbad som en segrare.

Veckans bud. Att lågräntemiljön och bra kassaflöde i de flesta bolag i kombination med välfyllda kassor inte lockat fram fler bud på noterade bolag har i alla fall förundrat mig. I veckan kom det dock två bud som förhoppningsvis kan komma att efterföljas av fler. Att Amgen är beredd att betala en 170 % premie på aktuell börskurs för Nuevolution är en välkommen nyhet inte bara för aktieägarna naturligtvis utan för alla investerare i diverse olika bioteknikbolag, där de positiva nyheterna varit tunnsådda denna vår. Att grundarfamiljen af Jochnik, vill köpa ut Oriflame från börsen kom väl inte som en klar blixt från en himmel med tanke på familjens upprepade köp av aktier på olika nivåer. Trots en 35% premie verkar flera kommentatorer redan vilja rekommendera att inte anta ett så lågt bud. När samtidigt själva budet från familjens sida motiveras av att bolaget ”står inför ett antal utmaningar…vilket är svårt som ett publikt bolag” att genomföra framstår det för mig inte precis som någon direkt köpsignal. Hur som helst det är tänkvärt att budet enbart är 20% högre än introduktionskursen 2004 (!!!) Det är inte alla aktier som har varit raketer.  Även om man i Oriflames fall inte ska glömma att aktieägarna i inlösen och utdelning fått ut motsvarande ca 130 SEK per aktie under denna 15-årsperiod (enligt min servettkalkyl).

John Mattson till börsen. Lidingös största bostadsfastighetsägare John Mattson Fastighetsföretagen AB med 2200 lägenheter till ett värde av drygt 6 mdr SEK är på väg till börsen med första dag för handel den 5/6. Arvingar till byggmästare John Mattson (den senare var den som bildade det företag som idag är JM AB) vill nu sälja ut aktier för motsvarande ca 1,5 mdr SEK (inklusive övertilldelningsoption), vilket motsvarar ca 50% av bolaget. Förutom att aktien säljs ut under det långsiktiga substansvärdet (14% rabatt till EPRA NAV) finns en betydande potential i bolaget i form av möjlighet till hyreshöjningar via uppgraderingar. Av bolagets bestånd utgörs 20% av ännu ej uppgraderade bostäder och 40% av bostäder som enbart är basuppgraderade. Skillnaden i hyra mellan en basuppgraderad respektive totaluppgraderad lägenhet utgör ca 400 SEK kvadratmetern eller 25%, vilket visar på potentialen. Det som dock lockar mest är att företagsledningen anger att förutom pågående projekt det finns utvecklingsprojekt och identifierade byggrätter motsvarande ca 1000 lägenheter på Lidingö med en uthyrbar yta om ca 55 000 – 60 000 kvadratmeter, vilket skulle utgöra en ökning av dagens bestånd med drygt 30%, vilket enbart är bokfört i ca 60 MSEK.  Att minoritetsägaren Tagehus (storägare i Atrium Ljungberg) ingår i det konsortium som är med och garanterar huvuddelen av emissionen är ännu ett styrketecken. Teckna rekommenderas.

Ännu en splittrad vecka med helgdag på torsdag och en lockande klämdag på fredag ligger framför oss. Då kommer de allra sista eftersläntrarna vad gäller Q1- rapporter som till exempel Consilium som kan komma meddela hur uppdelningen av koncernen ska gå till. Elekta med brutet räkenskapsår rapporterar på onsdag sin Q4. På noteringsfronten är det ”enbart” Slitevind som noteras i veckan vad jag kan se men kön på notering före midsommar är fortfarande lång. Den ökade volatiliteten i aktiemarknaderna lär nog fortsätta vilket borde locka fram mer tradinginriktade spelare men kanske skrämma bort en del småsparare.

Claes Vikbladh

claes@tradevenue.se

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.