28 May, 2019

Att bo i en bostadsrätt

För ett par veckor sen var det dags för årsstämma i vår bostadsrättsförening. Jag har haft vissa tankar på att anmäla mitt intresse till styrelsen, men jag började ana oråd när valberedningen var ovanligt inaktiv i år. De brukar annars gå runt och ringa på och tjata och sätta upp lappar och skriva i facebookgruppen etc. På stämman visade det sig att det inte bara berodde på en slö valberedning utan på att sittande styrelse inte hade något emot att sitta kvar ett år till. Så jag gjorde inte någon stor sak av det hela med försök att kuppa in mig själv.

Min fru satt i styrelsen för vår förening för ett par år sen så jag vet ungefär vilken arbetsbelastning det är. I vår förening är det 75 lägenheter och enligt någon praxis (som jag inte kollat upp om den stämmer) så har man hävdat att normalt är 1000 kr per år och lägenhet i styrelsearvode. Det ska fördelas på 5 personer i styrelsen där ordföranden får 2/6 och övriga får 1/6. Rätt mycket jobb för lite pengar efter skatt när min fru satt vid sidan om ett heltidsjobb, men nu skulle det kunna vara något bättre med tanke på den låga skatt jag betalar och att jag har mindre annat inbokat. Men det får eventuellt bli något annat år om vi fortfarande bor kvar då.

Det är lite intressant att se hur andra tänker kring ekonomi i en bostadsrättsförening. Det första som slagit mig under årens lopp på olika stämmor i de tre olika föreningar jag bott är att de flesta är väldigt obrydda om pengar. Att installera laddstationer för elbilar, fjärrkontroll till garageporten, ny grillplats på gården, renovera soprummet eller installera ett nytt system till portkod/porttelefon är inga problem. En kostnad på 225 000 kr dvs 3 000 kr per lägenhet är inget man tänker igenom två gånger om det verkligen behövs (däremot är min erfarenhet att man varit duktig på att ta in offerter och jämföra priser när man väl beslutat att man ska fixa något). Kan det nya systemet/grillplatsen/soprummet bara vara 5% bättre än det man har idag så är det majoritetens inställning att det bara är att slå till. Jag vet inte om det blir mer diffust när man bara äger 1% av totala föreningen själv eller om de tar lika lätt på kostnader inne i den egna lägenheten när det ska byta ut något som egentligen redan fungerar rätt bra, bara för att det finns något som är lite lite nyare och bättre. Förmodligen har de samma inställning i sin egen ekonomi och det har nog det bytts ut många mikrovågsugnar, dammsugare och tv-apparater hos mina grannen under åren trots att den gamla fortfarande fungerade.

Med det sagt har vår förening ändå en helt ok ekonomi, kassan ökar ordentligt för varje år och de stora renoveringarna är många år bort. Belåningen är dock ganska hög med nästan 9000 kr per kvadratmeter, men med tanke på att huset är nybyggt och ligger i Stockholm kunde det varit betydligt värre. Sen vi flyttade in har avgiften sänkts i två omgångar och nu betalar vi en bra bit under 3000 kr i månaden för 60 kvadrat. Förklaringen till sänkningen av avgiften är det låga ränteläget och att föreningens lån som varit bundna blivit betydligt billigare när de förnyats. Vi amorterar 1% av lånet per år vilket jag tycker är i minsta laget. Stefan Thelenius har visat med ett bra exempel hur lönsamt det är att amortera på föreningens lån. Men intresset att amortera mer var lågt när jag presenterade det för ett par år sen. Att vi skulle tjäna på att lägga hela lånet som rörligt och bygga upp en buffert mot högre ränta i framtiden flög även det helt över huvududet på församlingen senast när jag föreslog det. Inte heller detta är något jag hetsar upp mig över utan accepterar majoritetens önskan att leva här och nu med en låg avgift och hoppas att vi kan få bra avkastning på börsen på de pengar som annars kunde amorterats på föreningens lån. Om vi flyttar de närmaste åren gör troligtvis den låga avgiften mer på priset på lägenheten än vad amortering skulle gjort.

Hur är det för er andra som liksom mig vill optimera er egen privatekonomi och bor i bostadsrätt? Känner ni igen att gemene man verkar ha lite annan syn på det här med att göra medvetens och rationella val vad gäller pengar?

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.