2 Jun, 2019

H&M indexvikt och blankning

Jag kom att tänka på en grej kopplat till min intervju med Nordnet om deras aktieutlåning i fredags. I veckan såg jag nämligen också ett klipp med Joakim Bornold som berörde problematiken med att OMX indexet tittar på hela marknadsvärdet av bolagen och inte bara de antal aktier som är ute till omsättning. Se klippet här. 

I praktiken innebär det att till exempel H&Ms vikt i OMX index blir stor i förhållande till antalet aktier som är ute till handel, då bolaget (trots nedgången de senaste åren) har ett stort marknadsvärde. Men detta skapar alltså tydligen problem då bara hälften av aktierna finns tillgängliga på marknaden eftersom familjen Persson äger den andra halvan. Det gör att de som vill skapa produkter som går kort index får svårare att komma åt aktier att blanka. Se klippet ovan för lite utförligare förklaring.

Detta fick mig att tänka på en eventuellt intressant långsiktig möjlighet i samband med intervjun om aktieutlåningen där Nordnet bekräftade att H&M ligger i topp för de bolagen som skapar ränta vid utlåningen. Men för att vara övertydlig: Detta bygger ju helt på att man tror på caset H&M på lång sikt. Det är i bolagets långsiktiga utveckling som den absoluta majoriteten av utfallet av investeringen kommer avgöras, övriga saker är helt klart på marginalen som kan ge någon procent om året vilket ska jämföras med att aktien enskilda dagar kan gå upp eller ner 5%. Men om man nu tror att vi redan sett det värsta i H&M, kan tänka oss äga aktien långsiktigt, tror att Stefan Persson kommer fortsätta köpa nya aktier för utdelningen i flera år till för att möjligvis lägga ett bud på hela bolaget om 5-10 år så finns det intressanta möjligheter.

Skulle Stefan Persson (och kanske även IKEA-stiftelsen) fortsätta köpa aktier kommer de tillgänliga aktierna bara bli färre och färre ju längre tiden går, vilket om Joakim Bornolds teori stämmer skapa högre och högre ränta vid utlåningen av aktier. På 5-10 års sikt tycker jag det kan ge en intressant krydda att ha både några procents extra avkastning om året och möjligheten att få en premie den dagen som de sista 20-30% av bolaget evenutellt ska köpas loss från börsen. Om man får en premie på låt säga 30% om 10 år får det ju slås ut över hela perioden men några procent extra om året blir det ju trots allt. Och kan man dessutom få någon procent för utlåningen så...

Det finns dock många osäkerhetsfaktorer i spekulationerna ovan förutom risken att H&M aktiekurs fortsätter ner. Kanske görs reglerna för indexvikt om för att anpassas till antalet tillgängliga aktier (sk free float) och då kommer det snarast uppstå ett säljtryck i H&M när massa indexfonder ska halvera innehavet. Kanske är Perssons köp i H&M på väg att ta slut, han har till exempel bara återinvesterat runt 25% av vårens utdelning och ett återköp är långt borta även om de skulle fortsätta återinvestera hela utdelningen. Men jag tycker ändå det kan vara intressant att hålla ögonen på möjligheten att låna ut H&M aktier och få lite extra avkastning.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.