Analys
3 Jun, 2019

Consilium rapportkommentar Q1 2019

Rapportkommentar Q1 2019 (Läs den fullständiga analysen här)

- Fortsatt stark omsättningstillväxt 
- Strukturåtgärder på gång
- Stark början på 2019

Rapportkommentar

Fortsatt stark omsättningstillväxt. Den snabba omsättningstillväxten fortsätter och Consilium kunde rapportera en 18% uppgång i omsättningen under årets första kvartal (alla siffror är exklusive verksamheter under avveckling - se nedan). I och med Consiliums stora utlandsberoende är dock denna siffra positivt påverkad av den svaga svenska kronan speciellt mot den amerikanska valutan. Rörelseresultatet (EBITDA) förbättrades också och uppgick till 51,8 MSEK (45,3), vilket innebar att rörelsemarginalen inte riktigt hängde med omsättningsökningen och sjönk något till 13,5% (14,2). I likhet med tidigare är affärssegmentet Marine & Safety den stora omsättnings- och resultatbidragaren medan det andra området Safety & Engineering står och stampar. Det förra området står nu för hela 94% av omsättningen och hela vinsten. Marine & Safety ökade sin omsättning med 21% och har nu en orderstock på 615 MSEK. Försäljningen till eftermarknad, som utgör ca 55% av total volym är fortsatt stabil och ökande. Safety Engineering med dess inriktning på påverkas fortsatt av nedgången i investeringsviljan inom olje- och gasindustrin.

Strukturåtgärder på gång. Koncernen har under de senaste åren successivt fokuserat verksamheten till i Marine & Safetys fall till produkter för detektion av rök mm medan Safety Engineering är helt inriktat på produkter och system för släckning av bränder. I bägge fallen i utvalda nischområden med mycket kvalificerade köpare. I och med den renodling som skett finns enligt styrelsen begränsade synergieffekter kvar längre mellan de två områdena och en uppdelning av verksamheterna i två skilda områden utreds nu. Samtidigt pågår förhandlingar om att sälja den förlustbringande Engineering/Automation delen (ägarandel 70%) och som nu redovisas som verksamhet under avveckling. Denna omsatte under 2018 ca 300 MSEK med en förlust på ca 55 MSEK, vilka verkar ha fortsatt under 2019 i ungefär samma takt. Ett tecken på att en försäljning är nära är att företagsledningen i maj meddelade att tillgångsvärdet på dessa tillgångar skrivs ned med 225 MSEK. En försäljning av dessa skulle med dagens redovisade värden nedbringa nettoskulden med 120 MSEK.  

Stark början på 2019. Den starka början på året i Q1 har enligt bolaget fortsatte i april med drivs fortsatt av Marine & Safety. Vi räknar nu med en omsättningsökning för helåret om 18%, något mer än tidigare. En avyttring och/eller utdelning av Safety Engineering skulle enligt vår mening positivt påverka värderingen av koncernen genom att visa på de nedlagda utvecklingskostnader och framtidspotential som finns inom området. En stor nettoskuld om 850 MSEK (inklusive nyttjanderättsskulder) gör att en avyttring ligger nära till hands. Detta tillsammans med att en försäljning av Engineering/Automation delen snart kommer till stånd på nuvarande redovisade nivå skulle med stor sannolikhet också ha en positiv kurseffekt som följd.

Kort om Consilium
Ordförande: Carl Rosenblad
VD: Ove Hansson
CFO: Lars Håkansson
Lista: Small Cap

----------------------------------------

Disclaimer
Denna publikation (nedan ”Publikationen”) har sammanställts av TradeVenueAB (nedan ”TV”) exklusivt för TV:s kunder. Innehållet har grundats på information från allmänt tillgängliga källor vilka bedömts som tillförlitliga. Sakinnehållets riktighet och fullständighet liksom lämnade prognoser kan således inte garanteras. TV kan låta medarbetare från annan avdelning eller analyserat bolag (nedan ”bolaget”) läsa fakta eller serier av fakta för att få dessa verifierade. TV lämnar inte i förväg ut slutsatser eller omdömen i Publikationen. A°sikter som lämnats i Publikationen är analytikerns åsikter vid tillfället för upprättandet av Publikationen och dessa kan ändras. Det lämnas ingen försäkran om att framtida händelser kommer att vara i enlighet med åsikter framförda i Publikationen.

Informationen i Publikationen ska inte uppfattas som en uppmaning eller råd att ingå transaktioner. Informationen tar inte sikte på enskilda mottagares kunskaper och erfarenheter av placeringar, ekonomiska situation eller investeringsmål. Informationen är därmed ingen personlig rekommendation eller ett investeringsråd.

TV frånsäger sig allt ansvar för direkt eller indirekt skada som kan grunda sig på denna Publikation. Placeringar i finansiella instrument är förenade med ekonomisk risk. Placeringen kan öka eller minska i värde eller bli helt värdelös. Att en placeringhistoriskt haft en god värdeutveckling är ingen garanti för framtiden.

Den i Publikationen lämnade analysen har utförts i enlighet med villkoren för tjänsten ”IR-paketet” som TV utför åt analyserat bolag. TV erhåller ersättning för nämnda tjänst från det analyserade bolaget. TV betalar ersättning till den analytiker som har sammanställt Publikationen. Publikationen får inte spridas till eller göras tillgänglig för någon fysisk eller juridisk person i USA (med undantag av vadsom framgår av Rule15a –16, SecuritiesExchange Actof1934), Kanada eller något annat land som i lag fastställt begränsningar för spridning och tillgänglighet av materialets innehåll.

Varken TV eller de personer som sammanställt denna publikation har innehav (varken långa eller korta) i analyserat bolags emitterade finansiella instrument överstigande 0,5 % av det analyserade bolagets aktiekapital.

Analytikern som har sammanställt denna publikation äger inga aktier i bolaget.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.