Analys
9 Jun, 2019

Veckobrev v24

Efter en katastrofal maj tvärvände världens börser och i Stockholm slutade veckans fyra handelsdagar alla på plus med en sammanlagd uppgång på 3,7%. Om vändningen berodde på rykten om att handelskonflikten mellan USA och Mexiko var på väg att biläggas (vilket senare konfirmerades av President Trump), om det är fortsatt sjunkande långräntor i USA (lägsta nivån sedan september 2017 för 10-åringen) eller det bara var en rekyl på översålda marknader går naturligtvis inte att säga men denna typ av tvärvändning har nog kostat en del för alla världens tradinglådor.

Fortsatt välfinansierat bolag? För- och ibland nackdelen för de noterade företag som har brutet räkenskapsår är att rapporterna oftast publiceras i perioder när det är tyst på rapportfronten från övriga företag. Detta innebär att resultatet på ett annat sätt kommer att dissekeras – vilket om det är positiva nyheter är en fördel och annars inte fullt lika bra….Clas Ohlson tillhör just de rapporter som kanske får oproportionerligt  mycket publicitet i samband med sina rapporter till följd av att det inte kommer så många andra företagsnyheter. Det som dock de flesta verkar fokusera kring Clas Ohlsons rapport i förtra veckan är emellertid om bolaget ska lyckas med sitt åtgärdsprogram CO 100 för att uthålligt komma tillbaka till tidigare marginalnivåer kring 6-8%. Påfallande lite har emellertid kommenterats kring det kloka i att att föreslå en oförändrad utdelning – som ”kostar” bolaget nästan 400 MSEK som är mer än vad rörelsen genererar. Clas Ohlson har precis som till exempel H&M gått från att vara ett mycket välfinansierat bolag med stor kassa till att bli ett lite mindre dylikt med en nettoskuld på 200 MSEK vid utgången av räkenskapsåret 2018/19. Det som är intressant i rapporten är emellertid att det i notform anges att bolaget från och med det nya räkenskapsåret (start 1/5) i enlighet med den nya redovisningsstandarden i balansräkningen kommer att ta upp en finansiell skuld på de diskonterade hyrorna i bolagets butiker motsvarande ca 2,3 mdr SEK. Att detta är en ”skuld” som alltid funnits och det kloka i den nya redovisningsstandarden kan naturligtvis diskuteras men kommer aktiemarknaden (och kreditgivarna) efter detta fortfarande betrakta Clas Ohlson som ett välfinansierat bolag som kan dela ut mer än det tjänar när de finansiella skulderna svart på vitt överstiger det egna kapitalet?   

Den potentiella marknaden blir ännu större för Sedana Medical. Med sin unika anestesiapparat i miniatyr – AnaConDa – som bygger på inhalering har Sedana Medicals (bevakat av TradeVenue) produkt ett stort antal fördelar gentemot de vanligaste formerna för sedering, vilka sker intravenöst. Den senare metoden är förknippad med ett flertal problem, vilket bealstar sjukvården med stora kostnader. Under 2018 och 2019 har Sedana Medical uppnått viktiga milstolpar för att göra inhalationssedering med AnaConDa till en global standardmetod (se vår senaste rapportkommentar från13/5 . I veckan meddelades nu dessutom att man slutit ett tioårigt exklusivt distributionsavtal med en kinesisk distrubutör som ägs av Kinas näststörsta life-science bolag. Genom avtalet med det delvis statliga bolaget väntas registreringen komma att slutföras inom mindre än två år. Enligt företagsledningen uppskattar man nu att den totala marknadspotentialen för inhalationssedering inom intensivvård är 20-30 mdr SEK jämfört med tidigare uppskattning om 10-20 mdr SEK. Aktien har i år stigit med över 50% (!!!) till ett börsvärde på 2,3 mdr SEK men om den potentiella marknaden fördubblas varför inte mer? Speciellt som företagsledningens trovärdighet hela tiden förstärks.

Fastighetssektorn fortsätter dra till sig kapital. I veckan meddelade fastighetsbolaget Corem att man säljer logistikfastigheter för 4,3 mdr SEK till amerikanska Blackstone, med en vinst på drygt 600 MSEK. Det visar om något att utlänningars intresse för svenska fastigheter består, när en av världens största kapitalförvaltare köper logistikfastigheter på orter utanför storstadsområdena. Att fastighetsaktier är populära visar sig också i att tiotal av dessa i veckan noterade nya toppkurser, detta trots det minst sagt skakiga börsklimatet. John Matssons lyckade börsintroduktion (+12% första dagen) säger väl också något om fastighetssektorns popularitet. Insikten om att lågräntemiljön inte är på väg att överge oss verkar sjunka in.  

En ”riktig” insider köper aktier i Clavister. Att en styrelseledamot eller någon i företagsledningen köper aktier i ”sitt” bolag är ofta en stark köpsignal. Men i Clavister finns det kanske dubbla skäl att hålla koll på insiderköpen. Staffan Dahlström som är grundare och sedan 2009 VD för framgångsrika HMS Networks, som utvecklar lösningar för hur industriella maskiner och system ska kommunicera, accepterade 2018 att som enda externa styrelseuppdrag gå in i cybersecurityföretaget Clavister. Sedan dess har han i olika omgångar nu senast i mitten av maj ökat sin ägande. Att hitta säkerhetslösningar som gör att nätverk inte kan slås ut torde vara ett av de mest ”heta” områdena man kan hålla på med för närvarande. Om någon borde Staffan Dahlström från sitt nuvarande arbete ha en förmåga att bedöma den tekniska nivån på Clavisters produkter och det är just därför intressant att notera hans köp. När Clavister kom till börsen 2014 skedde en kraftig uppvärdering i spåren av ”hypen” kring IT-säkerhet men aktien har sedan dess fallit kraftigt och kommit tillbaka till introduktionskursen. Som i så många fall av utvecklingsföretag har marknaden överraskats av att det tar längre tid och kostar mer innan intäkterna kommer. Men 2019 har börjat bra med en 38% ökning i orderingången i Q1 samtidigt som företagsledningen anger att bolaget i år kommer att släppa fler produkter än vad det gjort under de senaste femton åren. Precis som i alla mjukvaruföretag är verksamheten i Clavister extremt skalbar och intäktsökningar letar sig snabbt ned till sista raden……

Äntligen en hel börsvecka framför oss!!! På rapportfronten är det däremot tomt med Systemair som ett av de få undantagen. Välkommen till en ny och spännande vecka.

 

Claes Vikbladh

claes@tradevenue.se

 
TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.