11 Jun, 2019

Olovlig bloggbild = 2 år i fängelse?

 

 

Får man publicera bilder man hittat på nätet? Nej!


Får man publicera dem om man anger källa? Nej!

 
Som bloggare är det ibland lätt att tänka att man skriver det man vill och gör lite som man vill på sin blogg. Det är det förvisso men det är klart fler saker att fundera på och hantera än vad i alla fall vi trodde från början. Bara en sådan enkel sak som bilder. Det finns många regler och ännu fler rättsfall som visar hur man får använda bilder på sin blogg. Det är alltså inte okej att låna en bild och publicera dem utan fotografens godkännande. Personerna på bilden har inget med saken att göra utan det är fotografen som äger bilden. Ibland kan hon eller han ha sålt dem vidare till en bildbyrå och då är det bildbyrån som äger rättigheterna.
 
Vi ser nästan dagligen bilder som publiceras och där skribenten anger ”bilden är från….” och detta är lika olagligt som att inte ange något alls. Det är därmed egentligen dummare pga att det är så lätt att bevisa att man verkligen har använt någon annans bild.
 
Om vi ska gå in på det juridiska lite så finns det först och främst två lagrum som man bör ha koll på den första är Personuppgiftslagen PUL. PUL reglerar hur man får hänga ut människor och hur man får visa dem. När det gäller bloggar så är det i princip okej att skriva om och visa personer så länge man inte kränker eller skandaliserar deras person. Som bloggare går det till och med att hävda det journalistiska undantaget som finns för etablerade journalister. Mer om PUL och dessa uppgifter finns att läsa på Datainspektionens hemsida.
 
Nästa lagrum är lag om upphovsrätt. När det kommer till bilder så är det Lag om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk som gäller. Denna är lite luddig men man kan kortfattat säga att den ger mycket stora rättigheter till den som skapat verket. I vårt fall fotografen. Man får inte utan upphovsrättsmannens tillstånd publicera någon bild på sin blogg. Ladda ner i datorn är helt okej men inte publicera. Speciellt inte för kommersiellt bruk vilket en blogg med reklam klassas som.
 
Bilder hämtade från internet får man:
Använda för privat bruk, tex spara ned dem på personlig dator, skriva ut dem och sätta upp på väggen hemma.
 
Bilder hämtade från internet får man inte:
Publicera (inte någonstans)
Ändra eller manipulera
Sälja 
Man får inte heller ta skärmdump på någon annans bild och publicera
 
Straffet för brott mot upphovsrättslagen är böter eller fängelse i upp till två år. Kräver dock att man uppsåtligen brutit mot upphovsrättslagen.
 
En rolig anekdot som är anpassningsbar är när en fotograf från Dagens media skickar en faktura till Blondinbella  för att hon publicerat bilder föreställande sig själv på sin blogg utan tillstånd från fotografen. För att visa sitt missnöje tar Blondinbella och manipulerar bilderna så att de istället får ett grishuvud där hennes huvud var innan. Dessa nya bilder publiceras med samma resultat: en ny faktura från fotografen. Den här gången för olovlig manipulering av hans verk. 
 
Jag tror att ovanstående historia är korrekt återgiven och om den inte stämmer räknar jag med att Blondinbella beskriver det korrekta händelseförloppet här nere i kommentarsfältet ;). Ovanstående historia visar i alla fall på vilken stark rättighet skaparen av bilden har i svensk lagstiftning. Och inte bara i svensk för den delen. 1983 antogs en konvention i Bern som innebär att alla europeiska länder ska eftersträva en liknande lagstiftning på det upphovsrättsliga planet.
 
Känner ni som publicerar bilder oro och hopplöshet nu? Det gjorde jag med när jag läst lagtexten men det gick snabbt över. Det är sällan det blir några påföljder för den som är privatperson mer än ett brev med ett påpekande och det finns för övrigt jättefina bilder som är helt gratis och fria att använda och publicera på bloggen på: Pixabay 
 
Hoppas att detta var till hjälp för er som bloggar. Det enda vi vill ha i retur för hjälpen är att ni hjälper oss med tips när ni har sådana att komma med. Till exempel på hur vi kan förbättra Aktiepappa. Och hjälp gärna till att sprida informationen via era egna bloggar och andra kanaler så får vi alla fler vackra bilder att titta på när vi läser bloggar samtidigt som vi får färre lagbrytare i bloggvärlden
TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.