12 Jun, 2019

IPO - Mentice (sista dag att teckna i morgon)

 

Notering av Mentice

 

 

Dags för en ny notering i IPO-portföljen. Den här gången är det simulationsföretaget Mentice som ska noteras. Vi har försökta kolla igenom bolaget och de gör sumulatorer för kärlkirurgi. Kärlkirurgi innebär att man opererar inifrån kärlen i kroppen. Man kan till exempel gå in i ljumsken för att utföra åtgärder i hjärtat. Mentice utvecklar och säljer simuleringslösningar som används av kirurger när de tränar på att utföra ingreppen. Man kan likna det vid flygsimulatorer där piloter tränar. Mentice låter kirurger träna virtuellt för att sedan kunna genomföra säkra ingrepp.

Mentice har redan idag en verksamhet som går runt och 2017 omsatte de 120 MSEK och gjorde en vinst på 8 MSEK. Inga siffror att hoppa högt över men för att vara ett medtech-bolag som noteras på First north vill jag ändå hävda att det är ganska så bra. Styrelsen ser lite tunn ut med endast 4 personer men kompetensen verkar ändå finnas där. Det kan vara att rekommendera att utöka styrelsen en aning vid nästa stämma.

 

Fakta om aktien och noteringen

 

Teckningskurs: 49 kr

Sista dag för att teckna: 13 juni

Första dag för handel: 18 juni

Minsta post: 200 aktier

Bolagsvärde efter notering: 1.183 MSEK

Börs: First north

VD: Göran Malmberg

 

Ankarinvesterare

 

Teckningsåtaganden finns från ett par riktigt tunga ankarinvesterare eller vad sägs om:

Bure (30 % av erbjudandet)

Joh Berenberg Gossler % co (11 % av erbjudandet)

4:e AP-fonden (11 % av erbjudandet)

Handelsbanken fonder (7 % av erbjudandet)

TIN fonder (6 % av erbjudandet)

 

Övertilldelningsoption

 

Utöver ovan nämnda antal aktier och belopp finns det även en möjlighet till övertilldelningsoption. Pareto kan skicka ut ytterligare 1,3 miljoner aktier vilket ökar erbjudandet med 63 MSEK.

Tecknar

 

Med tanke på de superstabila ankarinvesterarna och den höga andelen säkrade aktier (64 % av erbjudandet) gör att vi tecknar en liten post på chans.

 

Finansmedia om noteringen av Mentice

 

SvD Börsplus 

Dagens Industri

Prospekt

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.