13 Jun, 2019

Sampo delar ut Nordeaaktier

Idag kom beskedet som varit ganska väntat de senaste månaderna närmligen att Sampo delar ut en liten del av sina Nordeaaktier till oss ägare. Redan vid stämman togs ett beslut att man hade rätt att dela ut 500 miljoner Euro extra i form av kontanter eller aktier och insatta personer sa redan då att det handlade om Nordeaaktier som skulle delas ut. 

Bakgrunden är att Sampo vill komma under 20% ägande av Nordea vilket gör att man omfattas av andra regler. Det är 55 miljoner aktier som ska delas ut, vilket ju är svårt att greppa om det är mycket eller lite. I nuläget äger man 21% av Nordea och man kommer landa strax under 20% efter utdelningen så det är ingen jätteskillnad det handlar om när man delar ut 7% av de Nordeaaktier man äger. Så Nordea kommer även fortsättningsvis vara ett stort innehav för Sampo.

För att sätta dessa 7% i ett ytterligare sammanhang är upplägget så att för 10 aktier i Sampo får man 1 aktie i Nordea. Eller 1/10 aktie i Nordea per Sampoaktie om man så vill. 1/10 Nordea är värd ungefär 7 kr och en Sampo kostar ungefär 400 kr om vi räknar om till SEK. Det är alltså en betydligt mindre utdelning än den vi fick i kontanter för någon månad sen.

För vår del som har 480 aktier i Sampo handlar det om 48 Nordeaaktier vilket är värt drygt 3000 kr. Det finns väl ett risk att det blir ett litet säljtryck om det är många som får småskvättar i Nordea som man inte vill ha, så eventuellt får man vara lite kall och vänta ett tag med att sälja. Men grundtanken är nog ändå att sälja aktierna och köpa fler Sampo för pengarna. Vi har redan en del Nordea och dessutom exponering mot bank via Investor och Industrivärden och anledningen till att vi äger Sampo är främst att komma åt exponeringen mot försäkringsbolagen. Så även om det inte blir någon större skillnad får vi lite lite mer försäkring och lite lite mindre bank om vi säljer de utdelade Nordea och köper några fler Sampo för pengarna. Men det kostar ju lite courtage och växlingsavgift...

På tal om courtage och växlingsavgift vet jag inte om det är finska eller svenska Nordeaaktier vi kommer få utdelat. Jag vet heller inte riktigt vad som händer för er som äger Sampo via en kapitalförsäkring hos Nordea. Det är nämligen inte möjligt att äga Nordeaaktier i en kaptialförsärking hos Nordea eftersom det på pappret är banken som äger aktierna och banker inte får äga aktier i sig själv. Men kanske någon av er läsare vet?

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.