13 Jun, 2019

Diversifiera portföljen med Tessin?

 

                      -- i sambete med Tessin --

 

Vi har kikat lite på några sätt att diversifiera vår portfölj och då vi inte riktigt gillar råvaror (de erbjuder ju varken tillväxt eller utdelning) så har vi faktiskt kollat in ett par olika Peer to peer-lån. En av dem är Tessin. Tessin var tidigare en crowdfunding-plattform men har numer gått över mer till att vara en mer regelrätt tjänst för fastighetsfinansiering. Detta kan tyckas som en liten förändring men det är det inte. Tvärtom är detta en mycket stor skillnad. I dagsläget finns det trygghet i form av säkerhet i fastigheten man lånar ut till samt pant i bolaget. Det är alltså betydligt säkrare än att investera i till exempel vissa preferensaktier.

Denna förändring är något vi gillar och även om vi ännu inte är klara med vårt beslut hur vi ska göra för att diversifiera så är definitivt Tessin ett alternativ som vi tittar på. Den största bromsen är faktiskt att det blir lite för mycket fastigheter om vi har både privata fastigheter i eget bolag och utlåning till fastigheter via Tessin. Det vi kan säga är att investera i ett fastighetsbolags preferensaktier är inget alternativ. I Tessin skulle vi snarare bli banken än aktieägare.

 

Storlek på investeringen

 

En investering i Tessin görs med minst 50.000 kr och man väljer vilket/vilka projekt man vill investera i. Det finns rätt bra tips att få för att titta på både projekten i sig men även på möjligheterna till riskspridning. Det känns som om bolaget erbjuder riktigt bra både information och support för sina kunder. Det finns olika typer av projekt; småhus, hyresbostäder, industrier, bostadsrätter mm. Det verkar dock som att projekten säljer slut fort, ofta på några dagar, så det finns inte alltid så många olika att välja på vid varje givet tillfälle och ibland får man därför vänta någon vecka för att hitta ett projekt man fastnar för. Investerar man mer pengar är det klokast att investera lite i varje projekt. Mini-investeringen på 50.000 kr gäller per projekt.

Risker

 

De risker som det ofta talas om i samband med den här typen av fastighetsinvestering är främst att något projekt går i konkurs och det har faktiskt hänt för ett tag sedan. En gång och den gången gick alla Tessins kunder ur det hela helt skadefria och de fick till och med sin utlovade ränta. Det ska dock inte stickas under stol med att det finns risker i alla investeringar, även i denna. Det är därför räntorna ligger mellan 8 och 10 %. Ingen risk – ingen avkastning brukar man ju säga.

 

*Detta inlägg är ett samarbete med Tessin men alla orden är våra egna och vi tycker att Tessins ändrade inriktning gör en investering i dem riktigt intressant.

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.