19 Jun, 2019

Sveriges näst bästa stockpicker verkar ha tappat det

 

 

Investment AB Öresund

 

Alla som investerar i och är intresserade av investmentbolag har säkert koll på Öresund och Mats Qviberg. Mats har i många år varit en stockpicker av rang och hans Öresund har år efter år levererat galet fina vinster. Men 2018 hände något. De gamla takterna verkar sedan dess vara som bortblåsta. Man har under 2018 klivit in i Catena Media och 2019 köpte man in sig på ganska höga nivåer i Leovegas. Man sitter även ganska tungt i MQ som de senaste 12 månaderna tappat inte mindre än 83 % på börsen. Igår kom vinstvarningen i Attendo som något av ett brev på posten. Öresund sitter på 2,4 % av aktierna i Attendo.

Under första kvartalet 2019 nettoköpte Öresund aktier i Attendo (back 5 % i år), Ovzon (back 22 % i år), Nordea (back 8 % i år), Bilia (upp 4 % i år). Under samma period har man nettosålt i Engelska skolan (back 22 % i år), ABB (upp 7 % i år), Intrum (upp 16 % i år) och Fabege (upp 30 % i år). Man har ganska mycket lyckats köpa förlorarna och sälja vinnarna skulle man kunna säga.

 

Vad hände då egenligen 2018?

 

Ny VD anställdes i Nicklas Paulson och man anställde även den sk Nordeamannen Andreas Hofmann. Nordeamannen dömdes så sent som 2010 för grovt skattebrott i tingsrätten och om man läser igenom handlingarna från rättegången så hade det förekommit en hel del skumma affärer kring personerna i utredningen.De friades senare i hovrätten. Åklagaren kunde dock inte bevisa insiderbrott i någon instans. Om dessa båda rekryteringar ligger bakom den senaste tidens kräftgång eller om det finns andra orsaker till nedgången kan vi bara spekulera i men det verkar i alla fall ligga någon form av ny strategi bakom Öresunds nya investeringar och det är inte någon vågad gissning att nya personer kommit med nya friska idéer. Friska idéer som ännu inte burit frukt för under 2018 åstadkom Öresund en blygsam ökning av substansvärdet på 9 %. För det första kvartalet 2019 minskade substansvärdet med – 2 %. Till saken ska sägas att även 2017 var något av ett skitår men innan det har man presterat siffror som + 25 %, +35 %, och +20 %. Helt klart har något hänt i Öresund och vi tycker inte att det ser bra ut så här långt.

 

Sveriges bästa stockpicker

 

Nu undrar ni kanske vem som är bäst i Sverige i grenen stockpicking? Svaret på det är såklart Ulf Hedlundh, VD för Svolder.

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.