19 Jun, 2019

Börsen avkastning i förhållande till BNP tillväxt

Jag fick idag en fråga på mail som jag tyckte var lite rolig. Inte det att själva frågan i sig var rolig utan att jag när jag läste frågan kommer ihåg att jag en gång för kanske 20 år sen grubblade på exakt samma sak och att det var en stor aha-upplevelse när jag lyckades hitta svaret med hjälp av Altavista (eller hur man nu sökte reda på saker på den tiden). Ni som har varit med ett tag i gamet har nog redan fattat det här och kommer inte lära er något nytt, men kanske kan någon nybörjare i framtiden hitta detta blogginlägg via den tidens sökmotor och bli lika glad som jag blev när poletten trillar ner.

Frågan som också hade en följdfråga löd:
Hur kan man säga att börsen ger 8-10% avkastning per år när ekonomin som helhet bara växer med kanske 2-3% om året, är börsbolagen så mycket effektivare än samhället i övrigt och kan det verkligen fortsätta så i all evighet?

Ibland hör man att de som investerar i aktier "VILL HA" riskfri ränta plus till exempel 5% riskpremie. Vad då  "VILL HA", det kan man väl inte bara bestämma utan det handlar ju om vad någon vill betala för aktien om framtiden när man säljer.

Jag ska göra ett försök att besvara frågorna så att det går att förstå på lätt men ändå relativt korrekt nivå.

Den första delen av frågan om hur börsen kan gå upp mer än ekonomin i stort år ut och år in är en liten tankevurpa. Det handlar egentligen inte om att börsens bolag måste växa snabbare än ekonomin som helhet. Vilken avkastning man får handlar snarare om hur mycket vinst man får i förhållande till hur mycket bolaget kostade att köpa. Vi tar ett konkret exempel och håller siffrorna enkla så det kanske inte blir helt realistiskt men lätt att räkna på.

Ett fastighetsbolag äger en massa hus som hyrs ut till kontor och bostäder. Bolaget gör 10 kr i vinst per aktie och en aktie kostar 100 kr. Bolaget kan då välja på att dela ut vinsten på 10 kr till aktieägarna eller köpa nya hus för vinsten. Delar man ut vinsten så kommer inte bolaget växa speciellt fort men chansen är god att man nästa år också kan göra 10 kr i vinst som kan delas ut, och året efter det tjänar man 10 nya kronor osv. Använder bolaget istället vinsten till att köpa fler hus eller renovera husen så man kan höja hyran kommer vinsten allt annat lika nästa år bli högre än 10 kr. Då borde aktiens värde stiga eftersom vinsten per aktie har gått upp. Kanske gör man en kombination dvs delar ut 5 kr och investerar 5 kr i verksamheten. Även om fastigheterna i sig inte stiger i värde mer än inflationen och att man inte heller höjer hyrorna mer än inflationen så kommer aktieägarna kunna få en god avkastning betydligt högre än BNP-tillväxt och inflation som egentligen inte har med saken att göra. Det vill säga bolaget behöver inte vara bättre eller effektivare än samhället i stort för att ge en god avkastning, bara priset man betalar för bolaget är det rätta.

Detta leder oss in på fråga 2. Självklart kan man inte bestämma att man VILL HA riskfri ränta plus 5% i avkastning på aktier och sen tack vare det bara få det. Men om vi återgår till exemplet ovan så kommer marknaden prissätta aktien så den får en rimlig förväntad avkastning framåt. Tycker många att det är med 10 kr i vinst per aktie på ett bolag som kostar 100 kr är attraktivt kommer priset på aktien gå upp. Går priset upp så mycket att den rimliga avkastningen man räknar med bara blir ytterst lite högre än att låna ut pengar till staten kommer man inte tycka det är värt risken att köpa aktier, då är det skönare och säkrare att låna ut till staten. För att ta den risken det ändå är att äga aktier i ett bolag så vill man att den förväntade avkastningen ska stå i proportion till risken. 

Sen kan ju beräkningen man gör givetvis vara helt fel och då kan avkastningen bli något helt annat än riskfri ränta plus 5%, även om det var det man räknade med när man bestämde hur mycket man ville betala för aktien. Men priset sätts ju av marknaden som helhet så det räcker inte att en person räknar fel för att avkastningen ska bli helt galen.

Hoppas frågeställaren och några fler fick lite mer inblick i hur det hänger ihop. Och att ni som redan kan detta tycker min förklaring var någorlunda vettig.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.