22 Jun, 2019

Skistar chockhöjer priserna!

 

 

Ny skidsäsong - nya priser

 

Skistar genomför sin årliga höjning och i år blir det 3 % för lågsäsong och 6 % för högsäsong. Det har figurerat siffror på 12 % höjning men det är om man jämför med sämsta tänkbara jämförelseobjekt (Sälen) där priserna inte höjdes alls i början av förra säsongen men med 5,5 % lite senare under säsongen. Då blir årets 6 % ihop med den tidigare höjningen på 5,5 % 12 %. Att redovisa på det sättet känns nästan ohederligt om ni frågar oss.

Dock måste vi ställa oss frågan; hur mycket kommer Skistar kunna höja priserna? Jag har redan i år fått höra gnäll från flera skidåkare i bekantskapskretsen om att det är dyrt. Speciellt i anläggningarna i Sälen och Trysil som har konkurrenter i både Stöten och Kläppen nära har flera hellre valt de sistnämnda. Och det var innan årets höjning.

Att höja priset på sina varor och tjänster är bra för företag men någonstans finns det ett tag och risken är att kunderna uteblir till slut och det är definitivt inte bra. Skulle denna gräns uppnås mitt i en lågkonjunktur, vilket är troligt, skulle skadan bli än värre. Nu kan man kanske se det här som ett sätt att försöka styra kunderna till lågsäsongen istället eftersom priserna redan är lägre där och när man höjer priset mindre på den så ökar man incitamenten att lägga semestern där. Det här är en bra del i det hela för den som åker skidor på lågsäsong kommer dels få en bättre upplevelse och dels betala mindre pengar. Samtidigt kommer det innebära att den som åker på högsäsong får en lite bättre upplevelse pga att det inte är så mycket folk i backarna och då är man kanske beredd att betala lite mer.

Skistar gjorde en vinst före skatt på 587 MSEK för det brutna räkenskapsåret som avslutades i augusti 2018 och en höjning av liftkortspriserna (skipass) med 10 % skulle ge en resultat påverkan med ca 134 MSEK.

 

Läs mer om Skistar

 

Skistar tappar 50 % idag

50 % rabatt på aktieägarförmåner

Pär Nuder kickas från Skistar

 

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.