23 Jun, 2019

Klimatkämpar

Jag upplever att många aktiviteter som varit självklara för oss sparsamma personer har blivit mer accepterade på slutet. Men då av miljöskäl snarare än av ekonomiska orsaker. Att cykla till butiken med en ryggsäck kunde säkert ses som lite udda för 10 år sen och folk tittade nedlåtande på en när man stod där och packade ner varorna i ryggsäcken istället för att köpa en kasse för 2 kr. Numera är man en hjälte när man visar att man bemödat sig med att ta med egen väska som gör att man slipper köpa en sån där påse som vissa annars tror skulle göra en säker resa från Willys via min lägenhet och en direkt vidare till ett flytade sopberg ute i Stilla Havet.

För att bli en fullskalig miljöhjälte tajmade jag tyvärr det hela lite fel och stannade hemma i Sverige på somrarna när ingen brydde sig om flygandet men har nu genom 15 sparsamma år råd att flyga utomlands någon gång per år. Av någon konstig anledning tycker nämligen vissa med stor familj som 10 år i rad flugit på långresa varje vinter att det som är gjort historiskt är preskriberat och att de är de stora miljöhjältarna som stannar hemma i Sverige en sommar 2019. Jag hamnade faktiskt i en sån diskussion med en fd kollega som skröt vit och brett på Facebook om köttfri måndag och familjens nyvunna flygskam. I normala fall brukar jag inte ha något emot bra miljöval, både för miljöns skull men också för att det på köpet brukar vara för ekonomin. Men här blev jag lite irriterad över den självgoda tonen och det föll väl inte direkt i god jord att jag la upp den här bilden och sa att om jag fortsätter äta kött och dessutom börjar flyga till USA tur och retur en gång i veckan jämnar det ut hennes tre barn. Men det här med #barnskam verkar inte riktigt slagit igenom än i klimatdebatten.

Men för att vara tydlig. Jag har inget emot att man varken skaffar barn eller äter vegetariskt på måndagar. Och jag tror faktiskt fler kan få upp ögonen för att livet blir både bättre och enklare med lite mindre konsumtion tack vare klimatångest eller miljömedvetenhet. Varken plånboken eller klimatet bryr sig ju nämligen om varför man bestämde sig för att cykla istället för att ta bilen. Men såväl hälsan, plånboken och miljön kommer gynnas. Troligtvis i fallande skala i den nämda ordningen. Något som det är mycket prat om men som jag inte sett riktigt effekten av ute i verkligheten är det här med att slänga mat, det ska jag återkomma till imorgon.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.