29 Jun, 2019

Stänger böckerna för första halvåret

För mer aktiva placerare och aktiebloggare är det väl nästan obligatoriskt att redovisa portföljens utveckling när man passerar tydliga mätpunkter som till exempel ett halvårsskifte. För mig känns det på sätt och vis lite meningslöst då jag aktivt försöker undvika att fokusera på dagsaktuella värdet i portföljen. Men om man nu som oss har ungefär halva portföljen i indexfonder och andra halvan i aktier är det ändå lite intressant att se om aktierna över tid går bättre än en indexfond. Eller om det bästa vore att hålla sig helt till indexfonder.

Att göra en mer komplett analys kräver lite handpåläggning och Excel då det är lite komplext exakt vilken del av portföljen som ska jämföras med vilket index. Det lämpar sig alltså inte riktigt att göra i en turkisk solstol.

I grova drag kan man säga att vi har halva portföljen exponerad mot svenska bolag (nästan bara aktier) och andra halvan mot utlandet (nästan bara fonder). Men då vi har lite utländska aktier som Johnsson & Johnsson, Sampo, Kone och Fortum blir det lite konstigt att jämföra aktierna rakt av mot ett svenskt index. Inte minst när valutorna rör sig rätt kraftigt mot varandra. Dessutom har vi lite preferensaktier i portföljen vilket inte är rättvist att jämföra mot stamaktier under ett halvår då börsen gått nästan 20%.

Totalt har i alla fall portföljen som helhet gått upp 18,5% det första halvåret, vilket man så klart ska vara nöjd med. Men det är faktiskt någon tiondels procent efter svenska storbolagsindex som vi kunde följt gratis via Avanza Zero och ännu lite mer efter Avanza Global. Däremot har tillväxtmarknadsindex gått lite sämre med "bara" 15% upp.

Hittills i år hade det alltså varit nästan identiskt med vår portfölj att köra 40% Avanza Global och 40% Avanza Zero och 20% Avanza Emerging Market. Vilket kanske hade varit en rimlig fördelning om vi helt skulle avstå från aktier.

Tittar vi på vilka aktier som bidragit mest så fortsätter valet att vara dubbelexponerad mot vissa verkstadsbolag genom att äga bolagen både direkt och via investmentbolagen lönat sig. Sandvik, Volvo och Atlas Copco har alla gått över 30%. Någonstans finns ju tanken att sälja dessa och köpa Investor och Industrivärden och få tillbaka samma bolag till 15-20% rabatt. Men hittills har det lönat sig att vänta med denna förändring som skulle innebära att jag på köpet viktar upp bank. Men får man SHB och SEB gratis via rabatten känns det ju egentligen dumt att låta bli. Även H&M och Essity är upp klart bättre än index.

På nedsidan har Kindred liksom många andra spelbolag haft det lite tungt och här började jag med facit i hand köpa lite för tidigt. Aktien är back ett par procent sen årsskiftet och ännu lite mer om man jämför med feb/mars då jag tyvärr fortsatte fylla på. Tittar man bara på kursen är Nordea det största sorgebarnet men då har vi ju fått en fet utdelning som gör att avkastningen hamnar runt nollan. Vilket alltså är runt 19% sämre än svenska storbolagsindex.

När (om någonsin igen) bank växlar om och slår verkstad igen blir alltså 10 000 kr frågan.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.