2 Jul, 2019

All inclusive

Jag brukar vara väldigt rationell i mina köpbeslut. Är det värt prisskillnaden mellan oxfilé och fläskfilé? Och är det värt omvägen till butiken där fläskfilén är 10 kr billigare den här veckan? Det sker liksom hela tiden automatiskt i huvudet på mig. Behövs de extra hästkrafterna i bilen? Är det värt 200 kr extra för en lite tystare dammsugare? Hur mycket godare är egentligen cashewnötter än jordnötter? Det är inte alltid vi kommer fram till att det billigaste är det mest prisvärda, men oavsett om vi köper den billigaste varianten eller en dyrare så har det föregåtts av någon form av analys.

Det finns dock ett stort undantag från detta tänk där varje alternativ och kostnad per automatik utvärderas och det är nu när vi är på solsemester. Här har vi under de senaste somrarnas semestrar verkligen lärt oss att älska konceptet all inclusive. På första resan ska jag erkänna att jag grubblade lite på hur mycket det skiljer i pris jämfört med halvpension och hur mycket man egentligen äter och dricker för en normal dag. Men ganska snart insåg jag att det inte är där jämförelsen ligger. Skulle vi köra en resa där bara frukost ingick i priset skulle vi garanterat komma undan mycket billigare, mest för att vi skulle äta och dricka mycket mindre. För oss är den stora vinsten med all inclusive att vi kan äta och dricka vad vi vill och under ett par veckor helt få släppa tanken på pengar.

En dag ser ut ungefär såhär för mig i matväg här på resan

Kl 08.30 Frukostbuffé - omelett, korv och fruktsallad. Juice
Kl 10.00 Hämtar en cola zero i baren
Kl 11.00 Hämtar en cola zero i baren
Kl 12.00 Hämtar en vatten och smoothie i baren
Kl 13.00 Lunchbuffé - 3 olika sorters fisk och stor sallad
Kl 14.00 Hämtar en cola zero i baren
Kl 15.00 Hämtar en glass med 3 kulor
Kl 16.00 Hämta en cola zero i baren
Kl 17.00 Hämtar ett glas bubbel i baren
Kl 18.00 Hämtar en öl och nötter i baren
Kl 19.00 Tar en öl på rummet från minibaren i samband med dusch och ombyte
Kl 20.00 Middag grillbuffé med rött vin. Efterrätt.
Kl 21.00 Hämtar en GT i baren
Kl 21.45 Testar en för kvällen ny drink i baren
Kl 22.30 Hämtar en GT i baren
Kl 23.00 Hämtar en cola zero i baren som jag tar med till rummet
Kl 23.15 Tar en vatten från minibaren innan jag somnar 

Vi gillar lite mindre hotell och framförallt hotell med bara vuxna. Här upplever vi att såväl mat som dryck håller högre nivå och på mindre hotell slipper man matsalkänslan vid buffé. För något år sen var vi på ett större hotell med gäster även under 18 år vilket påverkade såväl utbud som känsla och ljudnivå (nu pratar vi mat alltså, skilladen i ljudnivån vid poolen är så klart även den himmelsvid). Men det kan så klart skilja mycket mellan olika hotell. 4 stjärnigt upplever vi som lagom valuta för pengarna. Ingen av oss uppskattar fine dining, men jag skulle säga att maten håller bra nivå och bra variation mellan dagarna.

Jag tränar något varje dag och försöker äta nyttigt fram till glassen på eftermiddagen och väntar alltid med alkohol till sen eftermiddag. Finns ju många som kör bubbel till frukost och sen går på ölen och drinkarna snarast möjligt efter det. Hemma dricker jag alkohol max en dag i veckan, men har inga problem att stå över helt en månad eller två om jag tycker det blir lite mycket under tex sommaren.

För mig handlar alltså inte all inclusive om att maxa valutan för pengarna och trycka i mig mer än nödvändigt bara för att det är gratis, utan för att kunna ta det jag vill när jag vill det utan att tänka på kostnaden. Annars hade det säkert blivit en stor flaska cola light på någon supermarket som var både varm och avslagen fram emot eftermiddagen. Och vad gäller nyttigheten så hade det säkert blivit en kebab med pommes till lunch istället för fisk och grönsaker om vi skulle gått ut på stan och letat lunch att köpa.

Jag förstår att vissa tänker såhär året runt, att de köper det som de vill ha utan att fundera på priset. Det kan man så klart göra, men risken finns att man slutar uppskattar denna avslappnade inställning och att man på totalen får ganska lite värde för pengarna. Men några veckor om året är det toppen tycker jag.

Nu är klockan 3 och dags för glass med andra ord.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.