Analys
7 Jul, 2019

Veckobrev v28

Trots en rätt brutal avslutning på veckan – framförallt för verkstadsaktier – slutade veckan nästan  1% upp. Visst rapporterna för Q2 kanske inte blir speciellt bra, men det finns inga alternativ till aktiemarknaden, när räntorna åter kommer att börja sänkas i USA och penningpolitiken i Europa lätta, verkar vara den uppfattning som är konsensus på marknaden. Hexagons vinstvarning (den första i dess historia) och negativ organisk tillväxt för ett företag som är urtypen för tillväxtföretag är dock inget bra tecken. Den amerikanska jobbstatistiken i fredags (med betydligt fler skapade jobb än förväntat) visar dock att det inte är säkert att det mest genomtänkta är att sänka den amerikanska räntan, vad än president Trump tycker. 

FastPartner snabbt ute. Att det är stor spridning i tid när börsbolag rapporterar efter en kvartalsrapport visar sig speciellt när det gäller Q2-rapporterna. En hel del bolag sparar att rapportera till dess att ekonomiavdelningarna kommit tillbaka efter semestern och kommer därför långt efter rapportperiodens slut i augusti. De flesta lite större bolag brukar dock försöka få ihop rapporten före semestrarna. Men det är ändå att lyfta på hatten för FastPartner (bevakat av TradeVenue med en kvartalsuppdatering publicerad i veckan) som lyckas med prestationen att två dagar efter kvartalets slut prestera en rapport och därmed bli först. Inte mycket sämre är Fabege och Diös som två dagar senare lyckas komma med rapporter. Även om det kanske är lättare för ett fastighetsbolag att få ihop sin rapport än för ett vittförgrenat verkstadsbolag visar det ändå på att det borde vara möjligt att få fram rapporterna för många bolag betydligt snabbare än vad som sker idag.

Trenden består. Med en uppgång i år på 27% hittills i år tillhör fastighetsbolagen en av de starkaste sektorerna på en i sig stark aktiemarknad. Veckans tre rapporter - enligt ovan - från fastighetssektorn konfirmerar att blandningen av en stark efterfrågan på kommersiella lokaler (FastPartners VD Sven-Olof Johanssson skriver i sin rapport att efterfrågan till och med stärkts ytterligare) och låga räntor som bara blir ännu lägre fortsätter att vara en extremt bra kombination. FastPartner och Diös kan redovisa 4-5% högre hyror under det första halvåret i befintligt bestånd medan Fabege visar på hela 19% (!!!) samtidigt som lägre räntor inte bara leder till lägre finansieringskostnader utan sänker avkastningskraven och därmed ökar fastighetsvärdena. FastPartner redovisar ett avkastningskrav som gått ned till 5,1% (5,4), Fabege 4,0% (4,1) och Diös 5,9% (6,0). Dagens Industri konstaterar i lördagens tidning på tal om de låga avkastningskraven på fastigheter ”att investerare alla dagar i veckan kommer att välja en tillgång som avkastar 4% (Fabege) och där hyrorna över tiden kan höjas,  än att få noll eller negativ avkastning”. Problemet med det resonemanget är att det inte så få gånger i världshistorien skett att hyrorna sjunker eller till och med uteblir under långa perioder till följd av överutbud och det även på så kallade fina adresser. Det svåra är dock att veta när det sker…

Påsken och Q2-rapporterna.  Många bolag har enligt min mening en irriterande förmåga att när de presenterar ett sämre resultat än motsvarande kvartal förra året hänvisa till att i det senare fallet ingick en stor order, tidsperiod eller dylikt och som förklarar resultattappet i det nu aktuella kvartalet. När man sedan går tillbaka och tittar på den gamla kvartalsrapporten omnämns inget om den där stora ordern eller extraordinära händelsen som påverkade resultatet positivt. Jag kommer att tänka på det inför Q2-rapporterna. Påsken inföll förra året i Q1 men inföll som bekant i Q2 i år, vilket för alla Sverigefokuserade bolag (med undantag för dagligvarukedjorna med flera) innebär ett tapp i produktion och försäljning. Utan att ha några vetenskapliga bevis på det tror jag det var förhållandevis få bolag i Q1-rapporterna i år som omnämnde den positiva effekten av påskens placering i förhållande till året innan. Det ska däremot bli intressant att se hur många bolag som nu lyfter fram påsken (eller för den delen alla möjligheter till klämdagar i samband med vårens helgdagar) som anledning till ett sämre resultat!!! 

Ingen stiltje på nyemissionsmarknaden. I vanliga fall brukar midsommar markera slutet för möjligheterna att genomföra nyemissioner till följd av semestrar både hos investerare, bolagen och corpfirmorna. Det verkar dock inte stämma i år. En hastig titt på nyemissionskalendern visar att det är ett drygt 10-tal bolag som är i färd med att ta in pengar. En del av dessa emissioner är visserligen av typen räddningsemissioner – företagen måste få in pengarna snabbt annars blir det konkurs - men  det är ändå något av en scenförändring från den tid när Sverige stannade efter midsommar. Det är inte heller tyst på nyintroduktionsmarknaden. Teckningsperioden för Eco Wave Power avslutas till exempel i veckan (150 MSEK+50MSEK) och en notering på First North är planerad till den 18/7. Bolaget har en patenterad kostnadseffektiv teknik för att utvinna energi från havsvågor och värderas före emissionen till 550 MSEK. Med dagens intresse för grön energi, kommersiella kontrakt på plats och med bland annat Fjärde AP-fonden och Skandia med på tåget kommer det troligen inte vara svårt att fylla emissionen – sommar eller inte.

 

Förväntningarna på Q2-rapporterna verkar i allmänhet vara förhållandevis lågt ställda. I USA prognostiseras till exempel vinsterna bland S&P 500 bolagen minska med ca 4%. Det skulle ju borga för att det inte blir allt för stora negativa reaktioner, men marknadens reaktioner på vinstvarningarna från Bulten och Hexagon visar dock på att det inte verkar finns inbyggt för några större negativa överraskningar i kurserna. I veckan börjar rapporterna strömma in med en topp på fredag med bland annat SEB. Välkommen till en ny och spännande vecka!!

Claes Vikbladh 

claes@tradevenue.se

 
TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.