18 Jul, 2019

Bra övning

Jag såg i början av veckan ett tips på "frihetsbloggaren" Maribel Lindbergs Instagram (känd från bloggen Enkel Boning och Aftonbladets löpsedel idag) som hon snappat upp i boken Playing with FIRE. Jag har inte själv läst boken än, men gillade tipset så kommer läsa den.

Tipset gick ut på att man skulle skriva en lista på 10 saker man ville göra regelbundet i vardagen. Då jag som sagt inte läst boken vet jag inte i detalj hur upplägget och tanken var, men snodde övningen som jag tänkte mig den till den kick off som jag och min fru haft nu i veckan (ett möte vi har 2 gånger om året där vi diskuterar livet lite mer strukturerat än vad som blir av i vardagen). Vi fick ett dygn på oss att tänka igenom ca 10 saker vi vill göra varje vecka och dessutom några bonussaker som man vill göra mer sällan men ändå regelbundet. Tanken med övningen för vår del är främst att man lättare ska få en bild av var vi vill leva och hur vi ska designa vårt liv. Men det kan nog också fungera som en väckarklocka för saker man redan nu skulle kunna göra men inte tar sig för.

På längre sikt avgör listan med vad man vill göra både var och hur man ska bo och hur mycket pengar man behöver.

Vill man promenera på stranden vid havet varje morgon bör man dels bo vid havet och dels undvika jobb där man måste vara på plats på kontoret kl 8 varje morgon, vill man äta på 15 olika restauranger varje månad bör man bo i ett större samhälle och vill man åka till New York 4 gånger om året bör man inte sluta jobba innan budgeten tillåter det.

Kretsar många av punkterna på aktiviteter ute, resa etc kanske man kan bo lite billigare medan någon som tänker sig lägga mycket tid på hus, trädgård och bjuda hem folk troligen bör prioritera bostaden högre.

Jag tycker övningen var bra då den både gav bra punkter för diskussion om lämplig bostadsort, vad vi vill lägga tiden på och ekonomiska aspekter/prioriteringar.

Jag tror faktiskt övningen kan fylla ett syfte oavsett om man bor själv, som par eller har en större familj med barn. Vi skrev upp våra listor i protokollet från mötet och de kommer finnas med som stöd i kommande års kick offer. Troligtvis kommer listan till viss del ändras under årens lopp. Den hjälpte oss komma lite närmare en slutsats i var vi ska bo och om det finns behov att dra in mer pengar än de vi redan har. Återkommer till detta i framtida inlägg.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.