Analys
21 Jul, 2019

Veckobrev v30

Så är vi mitt uppe i floden av rapporter och många av dessa lever uppenbarligen inte upp till förväntningarna. Men några av tidningarnas krigsrubriker om brant fallande vinster verkar enligt min mening som klart överdrivna. Vänta med denna typ av rubriker till den dag det blir lågkonjunktur (om nu inte politikerna förbjudit dessa) och resultaten i många fall går över på minussidan!!! Vad vi sett hittills skulle jag vilja beskriva som en mild inbromsning. Hur som helst det finns många bra rapporter. Vi uppmärksammar några av dessa nedan.

 

Ingen besvikelse från TF Bank. Om storbankernas rapporter överlag varit besvikelser (med SEB som undantag) fortsätter nischbankerna att tugga på. Min favorit bland dessa - TF Bank - lyckades i Q2 ännu en gång komma med ett riktigt kanonresultat med ett rörelseresultat som i likhet med första kvartalet steg med över 30%. Låneportföljen har sedan årsskiftet stigit med ca 25% till 5,6 mdr SEK och till skillnad från Handelsbanken ökar intäkterna snabbare än kostnaderna - vilket brukar vara bra för affärerna!!! Relationen kostnader i förhållande till intäkter (K/I-talet) har i kvartalet sjunkit till 37,6% (40,1) - en utveckling som storbankerna bara kan drömma om.  En 11% tillväxt i låneportföljen under Q2 borgar för att den positiva intäktsutvecklingen fortsätter under andra halvåret om än i lägre takt och som framgår av VD-ordet kommer expansionen att vara mer fokuserad på marginal och lönsamhet än tidigare. Farorna för en bank med snabb kreditexpansion är allmänt omvittnade men TF Bank verkar med sin 30-åriga historia, geografiska expansion (verksamma i tio länder) och produktmässiga spridning om inte helt eliminerat så i alla fall minskat dessa faror en hel del. Det är också intressant att notera att banken trots expansionen rapporterar om en förbättrad kreditkvalitet i portföljen som innebär att kreditförlustnivån minskade till 3,6% (4,3). Efter en kursuppgång på 60% i år kanske aktien står inför en välbehövlig konsolidering men tror man på företagets eget ambitiösa mål om en vinst per aktie om minst 14,50 SEK per aktie för 2020 (P/E-tal 8x på dagens kurs) framstår aktien inte som dyr.   

 

XVIVO på väg att växla upp.  Själva siffrorna i Q2-rapporten för XVIVO (bevakat av TradeVenue) var kanske inte så överraskande. En valutajusterad tillväxt i Q2 om 15% och en EBITDA-marginal om 21% har blivit lite av vardagsmat för bolagets rapporter. Det finns dock glädjande tecken på att denna tillväxt håller på att växla upp och marginalerna på sikt förbättras ännu ett snäpp. Under kvartalet fick XVIVO bolagets första så kallade PMA-godkännande (Premarket Approval) för produkterna XPS och Steen Solution som nu kan användas utan begränsningar på den amerikanska marknaden för bedömning av donerade lungor inför transplantation, vilket i sin tur väntas medföra en markant ökning av antalet accepterade dylika. Minst lika viktigt om inte viktigare är att XVIVOs patent för hjärtpreservationsvätska godkänts i både USA och Europa. Det innebär att en marknad minst lika stor som lungtransplantationsmarknaden öppnar sig för bolaget. Mer näraliggande verkar samarbetet med det amerikanska bioteknikbolaget United Therappeutics ge ökat resultat genom att det beräknas köpa fler evalueringsmaskiner (XPS) som i sin tur ökar försäljningen av de extremt lönsamma förbrukningsvarorna. Vinsthemtagningar efter vårens kraftiga uppgång (aktien har under den senaste månaden sjunkit 12% och har i år därmed ”bara” stigit 28%) har skapat möjlighet att komma in i ett av Sveriges mest spännande företag. Billigt och oupptäckt – nej knappast (med ett P/S-tal 18x på årets av oss förväntade försäljning) men det finns enligt min mening få svenska noterade företag med samma potential.

Det blir inte långtråkigt…. Samhällsbyggnadsbolaget i Norden (bevakat av TradeVenue) är nog det svenska fastighetsbolag som växer snabbast och som det också händer mest kring. Det blir därför aldrig långtråkigt att försöka hänga med. Under enbart första halvåret har fastighetstransaktioner om sammanlagt 14,5 mdr SEK genomförts vilket ska jämföras med ett marknadsvärde på portföljen om drygt 30 mdr SEK vid utgången av Q2. Efter försäljningen av DNBs huvudkontor i Norge under våren som genererade ett fritt kassaflöde på hela 1,8 mdr SEK (efter att ha ägt fastigheten i ca två år) och frigjorde stora finansiella resurser har takten i köp av främst olika typer av samhällsfastigheter t ex äldreboenden stigit ännu ett snäpp. Bara i juni och juli har fem större affärer genomförts med ett uppskattat värde på över 4 mdr SEK. Det som är mest anmärkningsvärt med SBB är kanske inte expansionen i sig utan att den  kunnat ske samtidigt som den finansiella risken minskat och resultatet ökat. SBBs belåningsgrad hade vid utgången av Q2 sjunkit till 43% (59) och över 90% av hyresintäkterna kommer nu från bolagets samhällsfastigheter med mycket långa kontrakt och hyresreglerade bostäder. Resultatutvecklingen är minst lika imponerande med en drygt 50% ökning av det justerade förvaltningsresultatet under Q2 i förhållande till motsvarande period förra året och en snittränta som fallit från 3% till 2%. SBBs aktieägare har under året blivit rikligt belönade med en kursuppgång på ca 40% och aktien har därmed överträffat ett starkt fastighetsindex och handlas till skillnad från tidigare nu över sitt långsiktiga substansvärde (EPRA NAV). Visst det finns risker i allt men skulle fastighetsmarknaden krascha lär det inte vara SBB som faller först… 

Håller riskviljan på att sina? I motsats till vad jag trodde blev erbjudandet i vågenergibolaget Eco Wave Power inte fulltecknat. Grön energi, inledd kommersialisering och seriösa investerare bakom projektet var uppenbarligen inte tillräckligt för att fylla emissionen om 150 MSEK. Om det var Dagens Industri som ansåg sig hitta fel i prospektet, att riskviljan håller på att sina eller en för stor emission mitt i sommaren som ledde till att enbart 80% av emissionen tecknades är naturligtvis omöjligt att veta. För de som tecknat aktier var det en mindre skojig upplevelse när kursen gick ned 30% under teckningskursen första dagen. Även i Xbranes Biopharmas vida annonserade företrädesemission om ca 90 MSEK fick garanterna ta ca 20% av emissionen, vilket innebär att aktien nu handlas under teckningskursen. I en lite annan division kan noteras att Hästkällarens notering på NGM inte blev någon succé med enbart 46% av aktierna tecknade. Tre emissioner med problem och mitt i sommaren – man kanske inte ska läsa in allt för mycket i detta men…

Rapporterna fortsätter att komma in nästa vecka – om än i en lägre takt. ABB, Astra Zeneca och Skanska tillhör veckans begivenheter. Välkommen till en ny spännande aktievecka.

Claes Vikbladh 

claes@tradevenue.se

 
TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.