25 Jul, 2019

Lite nya aktieköp

Den 25e betyder lön för många av er läsare och förhoppningsvis åker en lagom stor procent av lönen in i portföljen. Jag har efter ett uppehåll vad gäller månadssparande den 25e kunnat börja månadsspara igen då vi byggt upp tillräcklig buffert utanför portföljen nu och bedömer det som lika bra att sätta det som blir över av min frus lön och mina extrajobb i arbete. Sparandet är givetvis rätt blygsamt jämfört med för några år sen när vi båda jobbade heltid. Hälften går på autogiro till fonder med fokus på tillväxtmarknadsindex och andra halvan får jag köpa aktier för. Tillsammans med återinvestering av hösten utdelningar kommer jag kunna köpa aktier för ungefär 80 000 kr under resten av året. Det ska bli kul! Den här månaden blir det mest Sampo, men kunde inte låta bli att köpa några Kindred också efter gårdagens ras.

Något som ofta kommer upp i samband med lön, uppesittarkväll och twitterdiskussioner är avvägningen hur viktigt det egentligen är med ett högt sparande eller om det är som man ofta hör att tiden och avkastningen är det som avgör slutresultatet. Jag har alltid varit av åsikten att det är sparandet som är lättast att påverka och att de flesta gör klokt i att nöja sig med en indexnära investering. Så länge portföljen är i uppbyggnadsskede så är några tusenlappar extra i månaden via extrajobb eller sparsam livsstil troligtvis lättare att uppnå än flera procents överavkastning mot index. 

På temat la duktiga Niklas Aldén idag ut en bild idag på Twitter (@alden_niklas)

Här handlar det alltså om ett extra sparande på 1 000 kr i månaden. För många av oss som sparar med ekonomisk frihet som målet så handlar det ju om ett sparande på 10 eller till och med 20 tusen i månaden under år när portföljen ligger på någon enstaka miljon. Då kan du alltså multiplicera siffrorna i högerkolumen med 10 eller 20.

Visst kan du spara in 1% på onödiga fondavgifter så är det ju ett välkommet tillskott, inte minst med ränta på ränta då det är en bestående besparing som får större och större betydelse över tid. Men så länge portföljen är på "bara" ett par miljoner eller mindre så är det troligtvis klokt att fokusera på att hålla sparandet högt. Och inte minst att hålla sparandet uppe över tid dvs designa ditt liv så de fasta kostnaderna är låga och möjliggör sparande över tid. Sen kommer man alltid till en nivå när man redan har ett högt och bra sparande och den sista tusenlappen i sparande kommer vara ganska jobbig att uppnå.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.