31 Jul, 2019

Beyond bubbla?

 

 

Beyond meat

 

En av årets hetaste, om inte den hetaste, nya aktierna på New York-börsen är vegobolaget Beyond meat. Det är faktiskt den starkaste öppningen av en ny aktie på New York-börsen någonsin. Vid IPO:n tecknades Beyond meat på 25 dollar per aktie och har sedan dess gått från klarhet till klarhet. Beyond meat tillverkar och säljer växtbaserade ”kött”-produkter som korv, hamburgare och köttfärs. Innehållet i deras produkter är huvudsakligen vatten och ärtor vilket borde vara billigt och om de kan ta samma pris som köttprodukter finns det stora möjligheter att tjäna pengar då råvaran är billigare. En dagsfärsk analys visar att priset för Beyonds burgare är 286 kr/kg och motsvarande pris för en färsk burgare tillverkad av nötkött är 95 kr/kg i samma butik.

Bolaget grundades 2009 och kunderna är både privatpersoner och företag. Största marknaden är USA och man har byggt upp ett ”team Beyond” innehållande ett gäng kända basketspelare, fotbollsspelare och nån surfare mm som är deras ambassadörer. Helt klart ett smart sätt att marknadsföra sina produkter.

 

Kort fakta om aktien

 

Teckningskurs: 25 dollar

Stängnignskurs första handelsdagen: 65 dollar

Stängningskurs idag: 195 dollar

P/E-tal: -476,97

Antal ägare hos Avanza: 2.194 st

 

Beyond meats värdering bygger på att man växer och det kommer bli svårt att fortsätta växa i den här takten i längden men ingenting är omöjligt. Dock känns ett börsvärde på 13 miljarder dollar lite överdrivet för ett företag som omsatte blygsamma 87,9 miljoner dollar 2018 (beräknad omsättning 2019 är 240 miljoner dollar.) Förlusten 2018 stannade på 29,9 miljoner dollar.

 

Rapport

 

Beyond meat släppte nyligen sin första kvartalsrapport som noterat bolag och det visade sig att såväl omsättning som förlust växte mer än väntat.

 

Omsättning: 67,3 miljoner dollar (17,4), att jämföra med förväntade 53 miljoner dollar.

Resultat per aktie: -0,24 dollar, att jämföra med förväntade -0,09 dollar.

Samtidigt meddelar bolaget att man kommer genomföra en nyemission och ta in 650 miljoner dollar (ca 50 miljoner tillfaller bolaget). I och med detta kommer befintliga ägare sälja aktier motsvarande 3 miljoner aktier. Rapporten får aktien att backa tvåsiffrigt de senaste dagarna.

Vi tror helt klart att verksamheten med konstgjort kött ligger helt i tiden och det finns definitivt en stor marknad i framtiden. Frågan är hur Beyond meat kommer klara konkurrensen för det är givet att det kommer komma fler aktörer som tillverkar ”kött” av vegetariska råvaror och som kommer vilja ta marknadsandelar från Beyond meat. Speciellt om lönsamheten är fortsatt bra i branschen.

 

Vi avstår

 

Själva väljer vi att avstå från att investera trots att vi tror på verksamheten i sig. Värderingen är däremot alldeles för hög och trots att både Bill Gates och Leonardo Dicaprio återfinns på ägarlistan väljer vi som sagt att avstå.

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.