Analys
4 Aug, 2019

Veckobrev v32

Efter en sommar där den amerikanska börsen hela tiden noterat nya toppar och dragit med sig övriga aktiemarknader tog det stopp denna vecka. Veckans räntesänkning från Fed var uppenbarligen så förväntad och ordvalet inte tillräckligt mjukt för att leda världens aktiemarknader vidare. Trumps senaste tullutspel fick slutligen marknaderna på ordentligt fall under slutet av veckan och kom svenska OMX 30 att sjunka med nästan 3% i veckan. 

 

Qliro börjar få bitarna på plats.  E-handelsbolaget Qliro har under en lång period genomgått en omstrukturering, där olönsamma delar av företaget avvecklats eller sålts samtidigt som man genom det erhållna kreditmarknadstillståndet håller på att bli en stor spelare inom betalningslösningar för e-handeln – i konkurrens med bland annat Klarna. Den nya strukturen börjar nu falla på plats med tre självständiga bolag: Financial Services, Nelly med mode på nätet och CDON Marketplace som en gemensam sajt för både externa handlare och med egna produkter. En uppdelning och särnotering av verksamheterna rycker därmed närmare.  Q2-rapporten var dock något av en besvikelse. Låneboken i Financial Services växte visserligen med drygt 40% i kvartalet och rörelseresultatet steg med 150% men utvecklingen är ändå enligt ledningen inte tillräcklig för att nå bolagets egna tidigare kommunicerade högt uppsatta prognos inom området om ett rörelseresultat om 100-125 MSEK för helåret. Flaggskeppet Nelly växte i kvartalet med ”enbart” 5% (en helt OK siffra på en kärv svensk modemarknad men lägre än målet och vad marknaden vill ha i ett framgångsrikt e-handelsbolag) och rörelseresultatet var i stort sett oförändrat, tyngt av en svag svensk krona. Detta resulterade i att marginalen sjönk något till 5,4%. Slutligen har CDON Marketplace avsevärt förbättrat resultatet men dras fortfarande med förluster, trots att de externa handlarnas andel kraftigt ökar. Hur som helst när nu bitarna börjar komma på plats får alla de som vill värdera Qliro utifrån vad de olika delarna är värda mer att gå på. Att applicera börsens implicita värdering av Zalandos försäljning på Nellys dito och sedan använda motsvarande värdering (enligt senaste publika transaktion) av Klarnas lånebok på Qliros Financial Services är kanske inte realistiskt - inte ens i den bästa av världar. Men min servettskiss skulle då ge ett värde för Qliro på 5,7 mdr SEK att jämföra med dagens börsvärde på 1,7 mdr SEK!!!. Men om man sätter mer realistiska 1x Nellys försäljning skulle enbart värdet på den delen uppgå till 1,5 mdr SEK.   

Quartier Properties får löpande intäkter. Den svenska fastighetsutvecklaren på spanska solkusten Quartier Properties (bevakat av TradeVenue) tillhör en av årets förlorare med en nedgång på nästan 20% och som framgår av bolagets halvårsrapport har substansvärderabatten stigit från 12% till 30% sedan årets början. Bolaget kan under första halvåret visa upp klara framgångar i form av att 90% av lägenheterna i deras första utvecklingsprojekt nu är sålda med 25-30% i vinstmarginal, förvaltningsintäkterna från deras stora lägenhetsinnehav i Benahavis nu stiger efter att de själva tagit över förvaltningen och att finansieringsfrågorna verkar lösa sig. Slutligen verkar Boho Club – bolagets 100 MSEK prestigeprojekt med lyxhotell och restaurang längs Golden Mile ett stenkast från Puerto Banus i Marbella -  nu enligt plan öppna under hösten (restaurangen öppnar redan i augusti). Ett färdigställande kommer inte bara medge betydligt lägre finansieringskostnader, ett bättre kassaflöde för företaget men också troligen ge en knuff uppåt på substansvärdet. Återhämtningen på den spanska fastighetsmarknaden har gått snabbt och antalet projekt som nu ska finna köpare på solkusten är stort men som alltid i en kärvare marknad gäller det att ha projekt i attraktiva lägen, vilket verkar vara fallet med QP. Med löpande intäkter från både Benahavis och Boho Club kan också bolaget ”övervintra” och avvakta byggstart av nya projekt om marknaden skulle bli sämre – en lyx som många av deras konkurrenter inte har.

Bra siffror från Probi. Jag har skrivit om Probi tidigare, som tillhör den stora skara av aktier som inte varit med i 2019 års börsuppgång. Aktien har tvärtom backat med 15% i år trots att produkter som via kosten förbättrar människans hälsa blir en allt viktigare sektor. Efter en trevande start på året var Q2-rapporten enligt min mening mycket bra (vilket börsen uppenbarligen inte tyckte) med en 15% valutarensad försäljningsökning och ett EBITDA-resultat som steg med drygt 30% till 56,5 MSEK (42,7), vilket resulterade i att marginalen steg till 31% (28). Det är också att anmärka att stora kostnadsförda investeringar samtidigt görs för att bygga upp försäljningsorganisationen. Trots den snabba expansionen, som leder till ökat kapitalbehov förbättras också den finansiella ställningen snabbt och alla banklån är snart återbetalda. Det är således upplagt för fortsatta förvärv. Även om kursen backat är Probi inget billigt bolag på en normal värdeskala med ett P/E-tal om ca 40x årets vinst men som faller snabbt i takt med vinstutvecklingen (P/E 25x nästa år?). Värderingen av kursraketen Beyond Meat (som i och för sig rekylerat något från sina högsta nivåer) visar också om något vilka pengar som nu går in i de företag som bedöms ha nyckeln till nya hälsosamma produkter för morgondagens livsmedel.

Varför passar ett bolag under omstrukturering inte på börsen? Budet på Kappahl är naturligtvis glädjande för nuvarande aktieägare och en hårt pressad detaljhandelssektor på börsen. Men riktigt varför ett företag skulle må bättre av en avnotering om det står inför en stor omställningsprocess – som används som motivering för det här aktuella budet och även många andra - har jag aldrig förstått. För det första pågår det inte stora omstruktureringar i alla välskötta bolag hela tiden – onoterade eller noterade? Annars överlever inget bolag. För det andra är min erfarenhet att marknaden brukar applådera omfattande omstruktureringar i noterade bolag, även om det leder till stora förluster under ett antal kvartal, bara man kan se ett slut på eländet. Varför inte säga som det är att man tror att man gör en bra affär?

Semestrarna börjar nu ta slut för många och aktivitetsnivån på börsen lär i veckan öka.  Q2-rapporterna är ingalunda slut och på fredag rapporterar bland annat börsfavoriten MedCap (bevakat av TradeVenue). Förhoppningsvis slänger Trump ett öga på börsreaktionen i USA i fredags efter hans senaste tweet och kommer med nya bud. Det har hänt förr!! Välkommen till en ny spännande aktievecka.

Claes Vikbladh 

claes@tradevenue.se

 
TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.