6 Aug, 2019

TV-tips

Jag har länge hävdat att det här som ibland påstås att FIRE (tidig pensionering via att leva billigare än lönen tillåter och spara överskottet) skulle vara en trend är lite överdrivet. Utan att egentligen ha en aning om hur vanligt det är eller hur snabbt intresset för något behöver öka för att det ska vara relevant att kalla det trend. På slutet har jag börjat följa en grupp på Facebook som heter Choose FI Scandinavia vilket har fått mig att börja tro att det här kanske är lite större än vad jag tidigare trott, det känns som en annan målgrupp än de som läser min blogg och finns på Finanstwitter är där. Och att det finns rätt många som på olika sätt strävar bort från ett 45 år långt arbetsliv.

Men som sagt jag har svårt att uppskatta hur stort det är. Media gillar att skriva om det vilket inte minst bevisas av att Oskar och Maribel Lindberg varit på Aftonbladets löpsedel 3-4 gånger.

Ämnet FIRE är också ett återkommande diskussionämne på tex Twitter där för och motståndare ivrigt debatterar fenomenet. I grova drag är det väl tre frågor som dominerar.
1. Är det rimligt att kunna leva på avkastningen från portföljen eller är det en drömvärld många lever i efter många goda börsårs.
2. Är det värt att snåla och leva som en "kyrkråtta" i 15 år för att sen fortsätta leva snålt resten av livet för att få pengarna att räcka.
3. Är det omoraliskt att sluta jobba och betala skatt 20-30 år tidigare än normal pensionsålder. Vad skulle hända om alla gjorde så?

Sen kan diskussionen ta många svängar fram och tillbaka men dessa tre punkter tycker jag är någon form av bas och röd tråd i det mesta som diskuteras. Jag själv är lite kluven till hur mycket man behöver diskutera denna typ av frågor i och med att det blir så mycket debatt och starka känslor. På sätt och vis tänker jag att jag kom på det här själv för 15 år sen utan att det fanns något som hette FIRE eller Twitter och knappt ens någon blogg om det. Så de som lockas av tanken kan nog hitta informationen utan att man behöver basunera ut den, mer än vad jag redan gör. Jag orkar liksom inte försöka övertyga någon som inte lockas av tanken, för även om det här varit det bästa som hänt mig så passar det ju inte alla. Sen ibland tex när jag lyssnar på podden Choose FI (finns där poddar finns) där man pratar extremt mycket om "The FIRE Community", "the FIRE movement", "spread the word" och liknande så lockas jag lite av den tanken också. Det är kanske så att jag har haft turen och kommit på något fantastiskt som tiotusentals människor i Sverige skulle älska men inte hittat än. 

Det är väl kanske som att tro på gud att antingen så gör man det själv och är nöjd så eller så viger man sitt liv åt att övertyga andra om att gud finns på riktigt. Nu kör jag på med mina kanaler vilket väl främst når de redan frälsta. Jag är väl som någon kyrkovärd som är lite engegerad på fritiden i en medelstor stad med 30 000 invånare snarare än den som åker till Afrika för att missionera och värva nya kristna om vi ska stanna vid gud-liknelsen 

Avslutar med ett litet TV-tips om att Dansk TV har gjort en dokumentär på ämnet FIRE med möjligheten att nå mycket fler av de redan frälsta. Sevärd om du förstår danska någorlunda. Se programmet här.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.