Analys
14 Aug, 2019

MedCap rapportkommentar Q2 2019

Rapportkommentar Q2 2019 (Läs den fullständiga analysen här)

- Bästa första halvåret i koncernens historia 
- Medicinteknik är en fortsatt stark drivare
- Stark tillväxt även inom nordiska läkemedelsportföljen

Rapportkommentar Q2-19
Bästa första halvåret i koncernens historia. MedCap fortsätter sin positiva utveckling där omsättningen under andra kvartalet ökade till ca 186 MSEK (173), samtidigt som EBITDA-resultatet ökade med hela 96 % (!) till ca 36 MSEK (18). Den starka vinsttillväxten, som även utan IFRS-16 effekt uppgår till 59 %, leder till det bästa första halvåret i koncernens historia. Ökningen beror till stor del på resultatförbättringar inom affärsområdet Medicinteknik som nu står för 57 % av omsättningen och 66 % av EBITDA. Sammantaget bekräftas att MedCaps tidigare satsningar genererar en stark ökning av resultatet, samtidigt som vi bedömer att det finns utrymme för ytterligare värdeökningar inom båda affärsområdena Medicin-teknik och Specialistläkemedel. 
 
Medicinteknik är en fortsatt stark drivare. MedCaps positiva utveckling under 2019 drivs till stor del av affärsområdet Medicinteknik, där omsättningen under Q2-19 ökade med drygt 8 % till ca 106 MSEK (98), med en EBITDA-marginal om 23 % (23). Abilia bidrar starkt och fortsätter expandera både på den svenska och norska marknaden. Rekryteringar pågår även för att förstärka de internationella satsningarna i andra europeiska marknader inom kognition som just nu genomförs. Under kvartalet utvecklades också Cardiolex väl med tvåsiffrig organisk tillväxt, helt drivet av utvecklingen i hemmamarknaderna Sverige och Tyskland. Expansionsplaner till nya europeiska marknader förväntas vara en fortsatt viktig satsning för dotterbolaget under resten av 2019. 

Stark tillväxt även inom nordiska läkemedelsportföljen. Affärsområdet Specialistläkemedel ökade under Q2-19 omsättningen med ca 6 % till 80 MSEK (75), med en EBITDA-marginal om 12 % (1). Omställningsarbetet i kontraktstillverkningsverksamheten (CDMO) har hållit tillbaka försäljningstillväxten något, men anses likväl leverera enligt plan. Nuvarande försäljningsökning inom Specialistläkemedel drivs primärt av en stark tillväxt inom den nordiska läkemedelsportföljen, vilken uppvisade en tillväxt om 26 % under Q2-19. Andelen av den totala försäljningen uppgår nu till ca 45 %. Med en fortsatt stark läkemedelsportfölj, nya potentiella produktlanseringar och en förbättrad CDMO verksamhet, finns goda möjligheter för en fortsatt positiv utveckling under kommande kvartal. 

Kort om MedCap
Ordförande: Peter von Ehrenheim
VD: Karl Tobieson
CFO: Henrik Koch
Lista: Small Cap

----------------------------------------

Disclaimer
Denna publikation (nedan ”Publikationen”) har sammanställts av TradeVenueAB (nedan ”TV”) exklusivt för TV:s kunder. Innehållet har grundats på information från allmänt tillgängliga källor vilka bedömts som tillförlitliga. Sakinnehållets riktighet och fullständighet liksom lämnade prognoser kan således inte garanteras. TV kan låta medarbetare från annan avdelning eller analyserat bolag (nedan ”bolaget”) läsa fakta eller serier av fakta för att få dessa verifierade. TV lämnar inte i förväg ut slutsatser eller omdömen i Publikationen. A°sikter som lämnats i Publikationen är analytikerns åsikter vid tillfället för upprättandet av Publikationen och dessa kan ändras. Det lämnas ingen försäkran om att framtida händelser kommer att vara i enlighet med åsikter framförda i Publikationen.

Informationen i Publikationen ska inte uppfattas som en uppmaning eller råd att ingå transaktioner. Informationen tar inte sikte på enskilda mottagares kunskaper och erfarenheter av placeringar, ekonomiska situation eller investeringsmål. Informationen är därmed ingen personlig rekommendation eller ett investeringsråd.

TV frånsäger sig allt ansvar för direkt eller indirekt skada som kan grunda sig på denna Publikation. Placeringar i finansiella instrument är förenade med ekonomisk risk. Placeringen kan öka eller minska i värde eller bli helt värdelös. Att en placeringhistoriskt haft en god värdeutveckling är ingen garanti för framtiden.

Den i Publikationen lämnade analysen har utförts i enlighet med villkoren för tjänsten ”IR-paketet” som TV utför åt analyserat bolag. TV erhåller ersättning för nämnda tjänst från det analyserade bolaget. TV betalar ersättning till den analytiker som har sammanställt Publikationen. Publikationen får inte spridas till eller göras tillgänglig för någon fysisk eller juridisk person i USA (med undantag av vadsom framgår av Rule15a –16, SecuritiesExchange Actof1934), Kanada eller något annat land som i lag fastställt begränsningar för spridning och tillgänglighet av materialets innehåll.

Varken TV eller de personer som sammanställt denna publikation har innehav (varken långa eller korta) i analyserat bolags emitterade finansiella instrument överstigande 0,5 % av det analyserade bolagets aktiekapital.

Analytikern som har sammanställt denna publikation äger inga aktier i bolaget.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.