21 Aug, 2019

Deltids FIRE

Idag sprang jag på en artikel om ett område jag tänkt på en hel del och även skrivit om både här på bloggen och i mina båda böcker. Nämligen möjligheten att ha den passiva inkomsten som bas men sen komplettera det med lite extrajobb. Läs artikeln här.

I grunden håller jag verkligen med. Har man en passiv inkomst som täcker de basala behoven tror jag det passar utmärkt för många att dra in pengar till semesterresor, restaurangbesök och annat som är trevligt men som man skulle kunna överleva utan. Man tvingas då inte jobba, men kan lätt värdera några timmars jobb i veckan mot vad det ger i form av möjlig ökad konsumtion. Att vara helt ledig passar inte alla och jag tror det kan vara givande att hålla hjärnan igång och vara uppmärksam mot möjliga extrajobb eller projekt som dyker upp, utan att känna att man måste jaga dem med ljus och lykta eller ta sig an tråkiga saker för att överleva.

Jag vänder mig dock lite mot räknexemplet i artikeln där man helt likställer 4 procentsregeln mot arbetsinkomst. Dvs att 40 000 kr om året i lön skulle motsvara 1 miljon mindre i kapitalbehov. Jag har själv gjort liknande exempel, men då försökt att vara noga med att poängtera att detta bygger på att man fortsätter tjäna dessa 40 000 kr om året under alla de år man räknar med att leva på kapitalet. Att göra 5 år med 40 000 kr om året mellan 50 och 55 för den som slutat jobba vid 50 går inte att likställa med 1 miljon extra i portföljen som troligtvis kan ge 40 000 om året för evigt. Så ska man jämföra möjliga extrajobb med 4 procentsregeln rakt av får man vara inställd på att jobba extra även som 80-åring. 

Räknar man däremot på 4 procentsregeln bara på den fria portföljen och sen kommer ha olika pensionsdelar som komplement från 55 eller 60 kan ju ett extrajobb fram till pensionen börjar betalas ut vara ett bra sätt att räkna. Utan att behöva binda upp sig på att extrajobba ända fram till ålderdomshemmet. 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.