23 Aug, 2019

Yield on Cost - många som sågar nyckeltalet

Jag känner till att det är många som sågar Yield on Cost talet, men vissa lyfter och gillar den. Jag är en av dem som brukar räkna ut det på mina största innehav. Nyckeltalet YoC används för att beräkna hur mycket avkastning du får idag på utdelningen mätt mot dina inköpspriser på aktien. Det tar ingen hänsyn till dagens kurs av aktien utan enbart snittkursen på dina köp. Det visar helt enkelt hur bra dina köp är gjorda kontra utdelning och utdelningstillväxt. Jag ser det som att man sätter in pengar i banken och räntan (Yield on Cost) kan stiga eller sjunka för varje år.

 

 

Se en video som illustrerar Yield on Cost klockrent, titta på den så förstår ni det bättre eller så kan ni även hitta lite mer info hos Investopedia.

Nedan ser ni de bolag som jag har räknat ut YoC på. Investor och Nordea har jag inte tagit med, Investor har jag gjort arbitrageaffärer på och då är det inte någon ídé att räkna ut talet tycker jag.Nordea har jag i år sålt och köpt i ett KF konto, så jag skippar båda aktierna för den här gången. Uträkningen är Utdelning / medelinköpsvärdet. Jag anser att YoC passar mig bra att räkna ut eftersom jag är ute efter utdelningstillväxt och ju högre talet är desto bättre tillväxt har mina innehav gjort i form av utdelningstillväxt. Sedan tar inte nyckeltalet hänsyn till vad kursen står på idag och det ska man beakta. Hennes&Mauritz har sjunkit och tappat mycket i värde och det YoC i det här fallet skulle varit väldigt missvisande.

Castellum 5,2%
Atrium Ljungberg 3,67%
Bravida 3,45%
Holmen 3,39%
JNJ 3,34% 
Hufvudstaden 2,82%

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.