29 Aug, 2019

Greentech, krypto, AI och förnyelsebar energi - vad kan gå fel?

 

 

Xpecunia Nordic

 

Häromdagen snubblade vi över ett erbjudande att teckna aktier i ett nytt bolag. Bolagets namn är Xpecunia Nordic AB och verksamheten de bedriver är enligt dem själva:

”Xpecunia Nordic AB (publ) är ett greentech bolag som utvinner kryptovalutor med hjälp av förnyelsebar energi. Med vår AI modell Dynamics anpassar vi oss kontinuerligt till den volatila och snabbföränderliga utvecklingen för att optimera tillverkningen.”

Här går man verkligen all in. Inte nog med att man siktar på ”greentech”, ”förnyelsebar energi” och ”kryptovalutor”. Man får även in "AI" i beskrivningen. Alla rätt för att locka investerare 2019 och som grädden på moset avslutar man memorandumet med ett handhjärta. Vad kan gå fel tänker vi.

 

Kort fakta om Emissonserbjudandet

 

Teckningspost: 6.000 kr och 75 aktier uppdelat i 334 poster.

Grundemission: 25.000 aktier (2,04 Mkr.)

Aktiepris: 80 kr.

Överteckningsoption: Texten är en aning otydlig i memorandumet men vi tolkar det som att det finns möjlighet att utöka antalet aktier till maximalt 75.000 st aktier ( 6 Mkr). Huvudägare har ingått avtal att erbjuda maximalt 37.500 aktier till försäljning, till samma pris, om överteckningsoptionen inte räcker till, innebärande ytterligare 500 poster och 3 Mkr.

Handel: Bolagets aktie kommer enligt bolaget att upptas till handel på lämplig handelsplats när Styrelsen bedömer att bolagets utveckling är tillräcklig och aktieägarnas intressen därmed sammanfaller. Det beräknas inträffa under 2020.

Kommande finansiering: Bolaget avser inte utlysa fler nyemissioner före processen att inleda listning av aktiens upptagande till handel, sk listning, däremot är man intresserad av att utge sk gröna obligationer för att finansiera nästa tillväxtsteg. Om Styrelsen bedömer att ytterligare ägarspridning är tillgodo för Bolagets värdetillväxt och i aktieägarnas intresse kan detta komma att ske genom nyemission eller annan ägarspridningsåtgärd.

Garantiåtaganden: Bolaget anser inte att det finns något behov av att ”upphandla” några garantier för noteringen.

Emissionsinsitut: ManGold Fondkommission

Förtur: Aktieägare i TopRight Nordic har förtur till teckning och vid överlåtelse.

Omsättning: Enligt bolaget är omsättningstillväxten hissnande 1.000 % då den gått från 0,1 MSEK till 1,6 MSEK. (Som ni ser beror den extremt höga ökningen på de låga nivåerna man startade ifrån.)

 

Vi valde att titta lite på bolaget och personerna bakom det. Vi hittar först och främst en koppling till vår vän Arne Talvings tidigare samarbetspartner Börsvärlden i Xpecunias VD och storägare Daniel Moström. Vad det verkar har Börsvärldens moderbolag numera tagit in Daniel som extern firmatecknare. Daniel verkar i ett antal bolag, bland annat storägaren i Xpecunia (TopRight Nordic) samt i ett bolag med en person med ett känt (i vissa kretsar ökänt) namn: Skarke. Ni som läst om Björn Borgs äventyr på 1980-talet känner säkert igen namnet från rättegångarna där de forna bästa vännerna Björn Borg och Lars Skarke krigade om företaget Björn Borg. Den aktuella Skarke är inte Lars men det verkar vara personer från samma familj. Kanske har det här inget alls med Xpecunia att göra men vi tycker ändå att det är värt att nämna. Det är små varningsklockor men det är ändå varningsklockor och det här är anledningen till att vi väljer att inte delta.

Antagligen kommer vi få ångra det beslutet då AI, krypto, greentech och förnyelsebar energi är ord som räcker långt för att locka investerare med rötterna i en eller flera Facebookgrupper. Vi önskar såväl Xpecunia som investerarna lycka till med emissionen och den planerade noteringen. 

 

Länk till teckningsmemorandum: Mangold Xpecunia

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.