Analys
1 Sep, 2019

Veckobrev v36

Ännu en gång känns det som en osynlig kraft kom in under veckan och räddade världens aktiemarknader.  Liksom jag själv trodde nog de flesta förra helgen att vi stod inför ett större blodbad i veckan. Men så en ”tweet” från president Trump och allting är som vanligt igen. Eller har vi bara ännu en gång skjutit problemen in i framtiden? I Sverige verkar marknaden fortsätta att ta till sig att den låga räntenivån kan består för lång tid framöver, vilket visar sig i fortsatt höjda kurserna på fastighetsbolagen. Annars tycker jag det svårt att hitta några riktiga trender i marknaden. Det saknas dock inte intressanta Q2-rapporter att grotta ned sig i.   

 

Okända Jetpak. Ett bolag som sedan sin notering På First North i höstas inte fått någon större medial bevakning är transport- och logistikföretaget Jetpak. Aktien har visserligen stigit med 7% sedan noteringen, vilket få av börsens nykomlingar under hösten kan skryta med men värderingen känns fortfarande inte speciellt uppdriven. Den organiska tillväxten i Q2 var visserligen ”bara” 0,6%, vilket är betydligt lägre än bolagets målsättning om en långsiktig tillväxt med 5% och lägre än i Q1 men verkar följa bolagets långsiktiga plan genom utfasning av mindre lönsamma kontrakt. Rensat för fjolårets noteringskostnader steg rörelseresultatet med 10% i förhållande till motsvarande kvartal förra året och bolaget har nu en EBITA-marginal på 11,4% (mål 12%). Resultatförbättringen drivs av tillväxt inom Express Ad-hoc, vilket är koncernens mest lönsamma segment. Integrationen av under slutet av förra året förvärvade Jetpak Belgien (med en omsättning på 40 MSEK) är nu genomförd och fler förvärv är att vänta. Med likvida medel om drygt 70 MSEK vid utgången av Q2 (inklusive 30 MSEK i kundfordringar som blev bokförda först i Q3) och 230 MSEK i finansiella skulder (inkl leasingskulder) och en mycket kassagenererande verksamhet har Jetpak bra finansiella möjligheter att genomföra potentiellt mycket synergiskapande förvärv som skulle öka den geografiska basen. Även om Jetpak knappast är immunt mot den lägre ekonomisk aktivitet som de flesta förutspår, framstår värderingen av årets vinst om 8x (min prognos) som föga avskräckande för ett bolag med sådan marknadsställning i en bransch med strukturell tillväxt. För inte har väl flygskamskampanjen nått flygfraktens kunder?

 

Engelska skolan levererar. Veckans bästa rapport upplever jag kom från Internationella Engelska Skolan (IES) – i skarp konkurrens med Balco – med en omsättningsökning på 24% (varav organiskt 14%) och en rörelsemarginal som mer än fördubblades till 9,4%. Att man i likhet med den andra skolkoncernen Academedia inför utdelning visar om något, vilken säker grund man nu också står på både politiskt och finansiellt. Trenden från förra rapporten om att kommunernas skolpeng ökar något mer än tidigare fortsätter samtidigt som lärarlöneökningarna börjar avta. Under Q4 (sista kvartalet i räkenskapsåret 2018/19) växte intäkterna per elev med 7,1% samtidigt som personalkostnaderna per elev enbart ökade med 2,2%. Kan den utvecklingen bibehållas måste vinstestimaten för IES skrivas upp betydligt. IES kan också glädja sig åt att fortsätta vara enormt populär bland sina kunder – elever och föräldrar – och antalet elever i den svenska verksamheten ökade med 7%till 25 500 samtidigt som antalet köregistreringar ligger kvar på skyhöga nivåer (200 000). Detta leder också till att satsningarna på sju nya skolor innehåller liten risk. Satsningen på Spanien (fem skolor med 2500 elever) verkar också löpa på enligt plan och för det senaste räkenskapsåret uppnåddes en rörelsemarginal om över 10%, vilket borde öka sannolikheten för fler förvärv och expansion i landet. Även om aktien tog ett glädjeskutt på fredagens rapport är den fortsatt ner ca 15% i år och långt från tidigare toppnivåer över 80 SEK. Med en betydligt minskad politisk risk efter januariöverenskommelsen och ökad jakt på konjunkturstabila bolag som kan uppvisa tillväxt skulle jag satsa på att aktien har betydligt mer att ge även om det baserat på årets resultat inte är någon av de billigaste välfärdsbolagen (P/E 17x). 

 

Ännu inga besked från Consilium. Under våren meddelade Consilium (bevakat av TradeVenue) att en översyn av företagets verksamhet var på gång, vilket skulle kunna ge upphov till ”utdelningar, fusioner och försäljningar”. Min tolkning av detta budskap var att det mindre av de två affärsområdena Safety Engineering, inriktad på släckning av bränder inom högriskområden skulle säljas eller delas ut till aktieägarna. Detta skulle enligt min mening troligen kunna synliggöra ganska stora värden. Stora investeringar har gjorts på området men bristande investeringsvilja bland de stora tilltänkta kunderna inom olje- och gasindustrin på land och offshore har sedan oljepriskollapsen 2015 gjort att omsättningen inte tagit fart utan tvärtom sjunkit. Även om verksamheten nu anpassats till marknadens storlek och vissa tecken tyder på att investeringsviljan återvänt är lönsamhetsnivån långt ifrån det andra segmentet Marine & Safety, verksamt inom detektion av brand och rök. Hur som helst fanns inget nytt i frågan i Q2-rapporten. Inte heller fanns i rapporten något besked hur det går med försäljningen av engineering/automation- segmentet, som är starkt förlustbringande. Av rapporten framgår att förlusten i verksamheten under första halvåret var hela 30 MSEK. Avsaknaden av köpare ökar risken för att koncernen kan tvingas ta ytterligare nedskrivningar för att bli av med denna del. Även om denna verksamhet inte konsolideras längre och inte ingår i koncernresultatet skapar osäkerheten kring hur denna verksamhet ska kunna avvecklas utan nya kostnader en osäkerhet. Det överskuggar tyvärr en 16% omsättningsökning i Q2 (uppskattningsvis hälften organisk) och ett rörelseresultat som steg med lika mycket. Samt en mycket stark början på kvartalet med en orderingångsökning på 26% och en omsättningsökning på 41% i juli. 

 

Emissionsmarknaden åter igång. Efter sommaruppehållet är åter emissionsmarknaden igång. DI rapporterar att EQTs introduktionsprospekt ska släppas i veckan, vilket naturligtvis kommer att tilldra sig mycket intresse. Väl så intressant tycker jag det är att ca 20 noterade bolag (på alla listor) som för närvarande är igång med eller i september ska ta in sammanlagt 1 mdr SEK via företrädesemissioner. Bjässen bland dessa är Gunnebo som tar in 360 MSEK och minstingen är News 55 som avser ta in 2,5 MSEK. Även om 1 mdr SEK är ett litet belopp i förhållande till det samlade börsvärdet eller för den delen EQTs introduktion, uppgår emissionsbeloppet i många fall till en betydande del av emissionsföretagens nuvarande marknadsvärde. Det kommer därför bli ett intressant test på marknadens riskvilja om huvuddelen av dessa emissioner blir fulltecknade, utan att eventuella garanter får rycka in. Antalet annonserade börsintroduktioner förutom EQT är dock hittills relativt begränsat men skulle ovanstående emissioner lyckas väntar nog många i bakgrunden.

 

Förutom Clas Ohlson är det mycket tunt på rapportfronten i veckan men vi kanske får några signaler från företag hur tredje kvartalet utvecklar sig när nu hjulen åter börjat snurra efter semestrarna. Efter förra veckans misslyckade försök att förutspå kursutvecklingen slicker jag mina sår. Välkommen till en ny spännande aktievecka!!

Claes Vikbladh 

claes@tradevenue.se



 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.